[]

konut kredisi tapu harcı

merhaba,

konut kredisinde tapu harcı eksperin belirlediği ücret üstünden mi yoksa belediyeden aldığımız kağıtta yazan rakama göre mi belirleniyor ?

teşekkürler.

 
Tapuda sizin ve satıcının belirttiği bedel yazılıyor ve bunun üstünden harç ödeniyor ancak kredi çekilen konut için bankadaki kredi için anlaşılan değerinden düşük bir tutar gösterirseniz sonrasında hem o miktarı ödetiyorlar bir de üstüne ceza ödüyorsunuz.


  • armagan abanuz  (07.08.20 21:14:14 ~ 22:17:06) 
Tam olarak söyle,

Oran değişmediyse evin değerinin yüzde 80 ine kredi çekebilirsin,bazı projelere özel ya da döneme özel 90 ına müsade ediliyordu.banka zaten sana evin değerinin şu kadarına veriyoruz der.

İşte çektiğin rakam yüzde 80 ise bunu yüzde yüze tamamlıyorsun,sonra bu çıkan rakamı belediye rayiciyle karşılaştırıyorsun.belediye rayicinden yukarıdıysa işlem tamamdır.o rakamdan gösteriyorsun.krediyle eşdeğer gösterirsen evi aldıktan tam 5 yıl sonra aradaki matrah farkı,usulsuzluk,ceza vs toplayıp sana gönderiyorlar.
  • duptıs  (07.08.20 22:06:51) 
@duptıs

"krediyle eşdeğer gösterirsen evi aldıktan tam 5 yıl sonra aradaki matrah farkı,usulsuzluk,ceza vs toplayıp sana gönderiyorlar. "

200 bin kredi çektiysem evi o kadara almış olamaz mıyım ? diyelim ki eve eksper 300bin değer biçti ama ben 200e aldım ve o kadar kredi çektim desem neden cezası olsun ki ? saçma geldi bana.
  • haintospik  (07.08.20 23:30:33) 
@haintospik

mevzu tam olarak şu ki; bir evi %100 kredi kullanarak alamıyorsunuz. buradan hareketle tam çektiğiniz tutardan en az yüzde 10 daha yüksek olmak zorunda evin değeri.
  • armagan abanuz  (07.08.20 23:38:59) 
öyle bir soru sormuşsun ki, ben bile anlamadım.

şimdi sayılarla konuşalım. mesela ben 950bin liraya ev sahibiyle anlaştığım bir ev için krediye başvurdum ve ev gayrimenkul değerlemeye gitti; 1 milyon tl değerleme ücreti çıktı. bunun %90'nını ödüyor banka 900bini aldım cebime koydum.

ama ev için ev sahibi ile 950bine anlaşmıştım. bu yüzden de evin alış fiyatını 950 bin gösterdim(ya da daha düşük olan rayiç bedel diyelim, bi' farkı yok)

bu yüzden benim başım ağrır mı ? bu ne saçma şey. Expertizin eve ne kadar değer biçeceğini ben bilemiyorum ki, hatta adam beni görmüyor bile. ben banka şubesine başvuruyorum banka şubesi eve expertiz gönderiyor. ben expertizi hiç görmüyorum. Onun yazacağı bedelle benim evi aldığım bedelin ne önemi var. ticaret değil mi bu.

hadi mahkemelik filan bi' durum olur, anlaşmazlıkta taşınmaz değerleme istersin; bilirkişinin ibrazı dikkate alınır ama burada ticari bi yapı olan bankadan ticari bi' işlem yapıp kredi çekiyorum. borç alıyorum. sonra bu paraylada hatta mevzuat gereği üzerine ekleyerek de konut alıyorum. aldığım konutun sahibiyle de yine ticari bir işlem yapıyorum. ekspertiz görevlisinin yazdığı değer üzerinden banka kredi veriyorsa bunun benim yükümlülüğümde olması saçma değil mi ? zaten o değer üzerinden sigorta ve bankacılık gider işlemleri yapılıyor.
  • mete kudur  (08.08.20 01:25:03) 
Anlaşılmamış ,açıklamaya çalışayım.

Evimizin fiyatı 100.000 lira.

Belediye rayici 100 k nın altındaysa sorun yok,eğer 100 k nın üzerindeyse-ki genelde mümkün değildir-o zaman belediye rayicinin bir miktar üzerinde rakam göstermeniz beklenir.zaren tapu o rakamı kabul etmez.

Bankaya dönelim.
Ev 100 k ,normalde eski oran yüzde 75 ine krediydi ancak bunu yüzde 80 yaptılar.şuradan bakabilirsiniz.
www.bddk.org.tr

Hükümet bazen teşvik amaçlı bu oranı yüzde 90 a çıkarabiliyor.biz 80 üzerinden gidelim.
Banka size eksper değeri 100k olan ev için 80k verebilir.tapuya gittiğinizde siz tapuya satış bedelini 80 k yazdıramazsınız.onlarda bunun değerini 100 k olarak hesaplarlar.

Evin gerçek değerinden düşük yazılmasının tespiti halinde vergi dairesi bunu belediye rayicinden,kıyastan yakalarsa bu matrahın farkını,cezalarıyla beraber sizden alır.
  • duptıs  (08.08.20 03:40:53) 
@duptıs

Pandemi başlangıcında yüzde 95'e kadar çıkarmışlardı o oranı. Şu an yüzde 90 sanırsam.
  • armagan abanuz  (08.08.20 13:07:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.