[]

elektronik sorusu - kızılötesi vericimin mesafesi çoook kısa

Klimaya arada bi uzaktan komut basayım diye raspberry pi'ye direkt dirençle şu led'den bağladım:

www.robotistan.com

Alıcı da koydum, öğrettim kodunu falan. Sıkıntı şu ki, akşam çok güzel çalışıyor ancak içeri güneş girmeye başlamasından itibaren klimanın dibinden ancak çekiyor kumanda. Bunu vericinin yetersiz güçte olmasına yordum. (Ev inanılmaz güneş alıyor yüksek katta ve boydan boya camlı olduğu için)

Bu noktada ne önerirsiniz? Kızılötesi led'in range'i nasıl artırılmalıdır?

 
telefonun kamerası ile bakınca ne parlaklıkta yanıyor senin led ? evdeki başka bir kumanda ile kıyaslayabilirsin.

normalde güneşten etkilenmez çünkü 35-40 khz bir modülasyonla gidiyor data. direk raspbery pine bağladıysan ledi sürememiş olabilir transistörler sürebilirsin.

raspi çıkışları 3.3 volt diye hatırlıyorum. direnç değerini 47 veya 100ohm civarına düşürebilirsin.

daha kaliteli ve verimi yüksek led şeçebilirsin. robotistandan alacağın elektronik malzeme ucuzun ucuzu en düşük kalite olur genelde. ozdisan.com üzerinden datasheetini speclerine bakarak led seçebilirsin.
  • orpheus  (04.08.20 22:45:49 ~ 22:46:44) 
Evet direkt pi'ye bağladım, ben de bahsettiğin durumdan şüpheleniyorum. Peki hangi lede, hangi transistörü bağlamam gerektiği ile ilgili teorik de olsa yardımcı olacak bir site, döküman vs var mıdır? Hiç bir fikrim yok konuyla ilgili


  • roket adam  (05.08.20 12:59:20) 
öncelikle aldığın ledin bir dökümanı olmadığı için çalışma voltajını, akımını etkin dalgaboyunu bilemiyoruz.

rpi portları muhtemelen 20ma kadar verebilir lede yetmesi lazım. ilk olarak koyduğun seri direnci düşürmelisin. bir de genelde source akımı daha yüksek olur. yani ledin artı ucunu 3.3 veya 5 volta bağlayıp eksi ucunu gpio porta bağlamalısın.
  • orpheus  (06.08.20 02:04:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.