[]

Siyasi çıkmaza girmek

Şimdi ülkedeki durumu tartışıyoruz, siyasal islam deyip duruyoruz ama moldova romanya gibi ülkelere bakınca dini yönden bizim kadar vahim olmadıkları halde ticari olarak bir atılım yapamamalarındaki temel sebep nedir?

Mesela estonya e-şirket gibi çağa uygun atılım yaparken bile ilerletemiyor, pazar ufak.
Temel sebepleri nelerdir? Ekonomik büyüme miktarından ziyade oranından bahsediyorum. Belki bütçen azdır ama az olan bütçeni doğru yatırımlarla katlarsın.

 
romanya 20m
moldova 4m
estonya 1m nüfus var

nufüs bir ülkenin elindeki en önemli güçtür. bu gücü kullanımına göre karşılaştırma yaparsan daha net görürebilirsin.
  • duyurukullanıcısı  (04.08.20 13:13:21 ~ 13:15:17) 
@duyurukullanıcısı
Hollanda 17 m
İsveç 10 m
Belçika 11 m
İsviçre 8,5 m
Danimarka vb öyle büyük nüfusa sahip değiller. Biz 80 milyon iken onların kaçta biri. Salt nüfusla veya hollanda gibi toprağı küçük olmakla bir ilgisi yok anlayacağın
  • Unde bach canim  (04.08.20 13:54:23) 
herkesin zengin oldugu bir ekonomik model henuz icat edilmedi cunku.


  • baldur2  (04.08.20 13:57:19) 
@ baldur2 gerçekten çabalıyorlar ama başaramıyorlar mı demeliyiz?


  • Unde bach canim  (04.08.20 14:00:05) 
Moldova özelinde bilgi sahibi değilim ama Romanya da son dönemde it alanında yatırımlar yaptı, ülkeye yatırımlar çekti. Yanlış hatırlamıyorsam GSMH olarak da bizi geçtiler zaten.


  • armagan abanuz  (04.08.20 14:11:37) 
guzel kardesim, bazi ulkelerin zenginligi, hatta cogu ulkenin simdiki refahi gecmiste diger ulkeleri somurmelerinden geliyor. tamami olmasa da onemli sebeplerinden biri bu.


  • baldur2  (04.08.20 14:20:06) 
sömürü, nüfus falan. geçin abicim bunları. isveç/finlandiya/isviçre kimi sömürmüş ya da kaç milyon nüfusları varmış ki gsyh'de bu kadar ilerlemişler. nüfuslarının az olması tam aksine gsyh için bulunmaz nimet. fakat bu ülkelerin çoğunda ciddi yer altı kaynakları var olduğu ve çıkan parayı araplar gibi şatafata gömmedikleri için (kültürün de etkisiyle) bu hale gelebildiler.

bu saydığınız ülkelerin ciddi para eden yer altı kaynakları da yok ki bunu bir şekilde paraya da dönüştürebilsinler. öte tarafta bunlar new democracy denilebilecek yıllarca sovyet etkisinde kalmış ülkeler, bunun da götürüsü çok olmuş. mesela doğu/batı almanya insanları arasında bir araştırma yapıldığında sovyet etkisindekilerin yeniliklere, şeffaflığa, atılıma daha az duyarlı oldukları görülüyor, halbuki ikisi de alman. bence sebep kabaca bu.
  • mehmed resad  (04.08.20 14:36:58) 
@baldur2
Sorduğum esas nokta da bu zaten. Ekonomik olarak baba parası yemeyen ülkeler gibi nasıl çıkamıyorlar? Türkiye gerçekten kaynaklarını doğru yatırımlara harcasa birilerini doyurmasa şimdiki halinden kat ve kat iyi durumda olurdu. Almanya hollanda gibi olamasa da...

  • Unde bach canim  (04.08.20 14:56:57) 
Lol.

Norvec denen dunyanin en buyuk petrol zenginlerinden,
Isvec dunyanin en buyuk silah ureticilerinden.
  • baldur2  (04.08.20 14:57:57) 
@Unde bach canim

farkında değilsin ama tam benim dediğim şeyi yazmışsın. bir daha oku.
  • duyurukullanıcısı  (04.08.20 15:05:02) 
Neden yapamıyorlar ?
Mesela, Amerika, Japonya, Almanya, İsveç ne ortak yönü var. Alayında güvenlik duygusu var.

Helmuth Moltke'nin Türkiye mektupları var. Okuyun Yıl 1836' mı 2020 mi siz kara verin.
Bu ülke'de 1836'da da Enflasyon var. Üretim sakat.Çiftçi üretmiyor . Buğday falan yurtdışından geliyor.


Uber'i kapat. Martının kanadını yol. Eee kardeşim . Soran olursa İstanbul'da en önemli sorun trafik.
  • ycaycayca  (04.08.20 15:37:35) 
Mehmed Resad +1

Balkan ve Ortadogudaki ullkelerin hepsinin orta gelir tuzagina kadar buyume yolu vardir. Biz de AKP ile orta gelir tuzagi duvarina carpip geri sektik. Onun ustune cikabilmek icin duzgun isleyen sistemin, demokrasi ve insan haklarin, inovasyonun, verimli calisanlarin olmasi gerekir. (Cin diyeceklere hatirlatayim kisi basi gdpleri 10k olali cok olmadi ve ulke icinde hemen demokratik talepler basladi, o taleplere cevap veremeyecekleri icin geri dusecekler)

Estonya kendi klasmanina gore cok iyi durumda. Orta gelir tuzagini astilar, sapitmazlarsa devamini getirirler.
  • cleric  (04.08.20 15:46:38) 
@duyurukullanıcısı dediğinizi şimdi anladım evet.


  • Unde bach canim  (04.08.20 17:24:27) 
@baldur2
Sizin avrupa birliğine 2. Dünya savaşı sonrasında dağıtılan Marshall yardımından haberiniz yok sanırım.

  • Unde bach canim  (04.08.20 17:39:17) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.