[]

Koronavirüs nasıl bulaşır?

Yani konuşma, hapşırma veya öksürük sırasındaki partiküller yoluyla bulaşıyor bunu anladım.
Ama mesela paradan bulaşır mı? Berberde ki saç makinesinden bulaşır mı? Hayır ise neden o kadar süre kapalı kaldı berberler? Atıyorum yürüyen merdivenlerin kenarındaki tutma yerlerinden bulaşır mı? Bakkaldan marketten aldığımız ambalajlı ürünlerden veya sebze meyveden bulaşır mı? Lokantada ki çatal kaşıklardan bulaşır mı?
Kesin bulaşma şekilleri neler var? Kafam bi milyon oldu.


 
Cdc demiş ki;
“ Based on data from lab studies on COVID-19 and what we know about similar respiratory diseases, it may be possible that a person can get COVID-19 by touching a surface or object that has the virus on it and then touching their own mouth, nose, or possibly their eyes, but this isn’t thought to be the main way the virus spreads.”

Virüs olan yüzeye dokunup elini ağzına burnuna götürürsen belki bulaşır ama virüsün birincil yayılma yolu bu değil diyor. Ben açıkçası 1 aydır falan dezenfektan kullanmıyorum. Marketten getirdiklerimi eskisi gibi kullanıyorum. 2 aydır çok sık bir şekilde spor salonuna da gidiyorum. Restoran, kafe, berber, avm hepsine de gidiyorum. Hasta gözüken kimseye yaklaşmam onun dışında bir önlemim yok. Pozitif falan değilim.
  • catch the arrow  (03.08.20 18:23:03) 
virüs damlacık yoluyla bulaşıyor. covid-19+ pozitif birinin öksürmesi, hapşurması, konuşurken tükürmesi sonucunda havaya yayılan damlacıklar sizin ağzınıza, burnunuza hatta gözünüze girerse bulaşıyor. arkadaşlar açıklamış zaten diğerlerini. bazı yüzeylerde haftalar boyu kaldığına dair araştırmalar vardı ama sanırım bulaşıcılık özelliğini yitiriyor zamanla.


  • black holes in the sky  (03.08.20 20:25:49) 
Ek : senden önce virüslü birinin maskesiz geçtiği yoldaki havadan da bulaşabiliyor


  • photo85  (03.08.20 23:23:07) 
www.cumhuriyet.com.tr

özet: havada 10-15 dakika asılı kalabiliyor. hiç kimseyle temas etmeyen biri aynı asansörü kullanan 71 kişiye bulaştırmış..
  • makbur  (04.08.20 04:33:20) 
%99 önce elinize bulaşıyor, sonra elinizi yüzünüze (ağız, göz, burun, kulak vs.) götürünce covid kapmış oluyorsunuz. Bu yüzden elleri iyi sabunlamak ve yüze götürmekten kaçınmak şart.

Maske takıp, sosyal mesafeye uyarsanız, havadan/hapşurmadan vs. kapma ihtimaliniz çok çok düşük. Virüsün havada kalma gibi bir özelliği yok. Bu olayar özel şartlarda gerçekleşen olaylar. Virüs yere çöküyor.


.
  • kartallar yuksek ucar  (04.08.20 08:54:44 ~ 08:55:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.