[]

İstanbulu yaşamak

>> Herkese selam, pandemiden dolayı nispeten bu sıralar izole bir hayat yaşamak zorunda kalsakta, ileriki günler için soruyorum bu soruyu daha çok.


İstanbulda yaşamaktan çok memnunum. Biraz daha keyifli hale getirmek istiyorum. Bunun için neler yapabilirim? Tiyatro ve bazı konserlere gidiyorum. Tiyatro oyunu bakımından çok zengin ve potansiyeli olan bir şehir. Bu beni baya mutlu ediyor.

Gastronomiye ilgim var. Bunun neticesinde her yiyecek için iyi yerlere gitmeyi seviyorum. 2'de servisi biten esnaf lokantasından tutun da şık bir bistroya veya kaliteli bir otelde brunch'a kadar her şeye varım. O kadar çok mekan var ki keşfedilecek, bu konuda daha yolum var. Mekanları araştırmak, denediğim yerlere eşi dostu götürmek en keyif aldığım aktivitelerden biri. İyi bir simit için ilçe değiştirdiğim bile olmuştur.Fine dining olayına henüz girmedim, bir kaç mekan var aklımda.

İstanbulda yapılacak aktiviteler özelinde bir çok yere gittim. Korular, müzeler, sanat galerileri, tarihi mekanlar. Semt semt İstanbul turlarına katıldım rehberle birlikte. Henüz daha katılmadığım turlar var. Onlara da gidicem. Daha gitmediğim bir kaç müze var,onlar da listemde.


Bu yazdıklarım benim bu zamana kadar yaptıklarım. Bunlar haricinde İstanbulda geçen yaşantımı daha zevkli kılacak neler yapabilirim? Sizler neler yapıyorsunuz?

Aklıma bazı atölyelere katılmak geldi. Çikolata, cheseecake, pizza yapımı atölyeleri gibi. Kısa süreli katılabileceğim atölyeler olarak başka neleri ekleyebilirim?
Şu mekanda şu aktiviteyi kesin yap gibi tavsiyelere de açığım. Maddiyat konusu önemli tabi ama deneyimi daha çok önemsiyorum,bütçe sınırlaması pek yok şu aşamada.

 
Bir çevre edinin, keşifleriniz farklı yerlere ziyaretlerinizin yanında sürekli gittiğiniz bir iki cafe/bar da olsun.

Salt, ist modern sinema günleri gibi (yeniden başladığında) takip edebileceğiniz programlar oluyor. İst modern için halk günü var ama sinema için üyelik de alabilirsiniz.

Dil klüplerine katılabilirsiniz. Sembolik ücretlerle dil pratiği için toplanan gruplar oluyor bunlara bir bakın.

Adaları kışın da -hatta sadece kışın- ziyaret edin.

Sanat, yaratıcı drama ya da tamamen ilgi alanıza yönelik atölyelere katılın. Özellikle vakıfların ( yky, aksanat, yine salt, iksv vs) günlük ya da haftalık ücretsiz veya ücretli atölyeleri oluyor bir bakın.

Fotoğrafa ilginiz varsa başlayın, grupla hem gezer hem teknik öğrenirsiniz.

Müzayedelere (mesela kitap müzayedelerine) almayacaksanız bile katılın. Buralarda bulunmak bedava eğitim gibi.

Deniz sporlarına ilginiz varsa; yelken, rüzgar sörfü vs. ist iyi bir seçenek olabilir. Ya da ilginç sporlar için; su altı hokeyi, bünicilik vs.

Vaktiniz varsa gönüllük projelerine katılabilirsiniz. Stk ya da daha küçük oluşumlarda.

Akut’tan eğitim alabilirsiniz. Pek çok alanda lazım ama en başta deprem ülkesi.

Akmerkezin bahçesinde temel tarım eğitimleri oluyor ücretsiz. Orada bi sera yaptılar hatta, bir bakılabilir.


Yani sadece şehrin kendine has kültürel ve tarihi etkinliklerinin dışında bir metropolde olup başka yerlerde bulamayacağınız alanlarda uğraşabilirsiniz.
  • jimjim  (02.08.20 23:39:09) 
Eğer kendi ilgi alanlarınızı söylerseniz ona göre bir öneride bulunabilirim, yoksa istanbul çok geniş bir memleket, ne zaman yeter ne ömür içindekileri yapmaya


  • paramolacak  (03.08.20 00:30:16) 
tarzınıza göre müzik festivallerine gidin, tabi pandemi nedeniyle festival olmadı bu yıl ama keşke olsa da gitsek. (+18 olanlardan bahsediyorum, onelove vs..)

tiyatro ve bazı konserler demişsiniz daha yakından takip edin, d10 yıldır devlet ve şehir tiyatrolarının bütün oyunlarına gitmişimdir, maddi açıdan da özel gibi zorlamıyorlar.

aynı şekilde devlet opera ve balesini takip edin, cemal reşit rey salonu size yakınsa sezonda her tarza uygun çok güzel etkinlikler ve konserler oluyor, fiyatlar yine üzmeyecek seviyede, mutlaka bir göz gezdirin.

sosyal etkinlik olarak sadece biletix e bakmaktan ziyade bana yakın olan mekanlarda hangi etkinlikler var diye bakıyorum ben genelde, bana yakın olan devlet şehir tiyatro sahneleri, küçükçiftlik park ya da cemal reşit rey salonu gibi.

yeme içmeyi seviyorsanız zomata gold öneririm, biz hemen hemen 2 yıldır pandemiye kadar çok kullanıp çok memnun kaldık, normalde ya biz buna bu parayı vermeyiz dediğimiz bir çok yerde farklı yemek yedik zomato gold ile.

içki seviyosanız çok güzel kokteyl atölyeleri var, farklı farklı onlara bakabilirsiniz.

mesela bu ay başlayıp 2 ay daha sürecek olan kadıköy belediyesinin sosyal mesafeli sanat festivali var, aylin aslım konserine bilet aldık, gözümüze kestirdiğimiz bazı oyunlar ve konserler daha var, haftalık olarak açılıyor biletler, açıldığında onları da alacağız, bütün biletler 25 tl.

aklıma gelirse editlerim daha. şimdilik bu kadar.
  • benaslinda  (03.08.20 10:20:55) 
(bkz: murat belge)'yi hic sevmem ama:

(bkz: istanbul gezi rehberi)

yalniz dikkat et bunu okuyunca gezmene, yasamana gerek kalmayabilir, oylesine muazzam.
  • baldur2  (03.08.20 11:09:21) 
Tavsiyeler gelmiş benzer şeyleri yazmaya gerek yok o yüzden kendimden birkaç not paylaşayım.

Ben yürüyorum. Genellikle korular, boğaz kenarı yerleşim yerleri veya eski İstanbul denilecek evlerin olduğu yerleri seçerek ve her seferinde farklı sokaklara girmeye çalışarak uzun yürüyüşler yapıyorum. "Aaa burada bu mu varmış? Bu yeni mi ya? Bura nereymiş acaba?" iç sesleri ile güzel yürüyüşler yani.

Atölye kısmına yorum yapayım bir de. Yemek konusunda benim de merakım vardır. Aynı kafayla bir kez Eataly italyan yemekleri atölyesine gittim adam gibi Cannoli öğreneyim diye. Sonuç ise hüsran :( Yaptırdıkları şeyin uzaktan yakından Cannoli ile alakası yoktu. Yani yemek yemenin yanında zaten yapmaya da meraklıysanız biraz boş gelebilir. Ev ortamında rahatça kat kat güzelleri yapılabiliyor. Daha profesyonel atölyeler daha güzel olabilir tabi bilemiyorum.

Bir de bi ara Internations etkinliklerini takip ediyordum. Son zamanlarda pek sarmasa da değişik ve hoş mekanlara gittim sayelerinde.

Soruyu da izninizle takibe alıyorum. Yazmışken biraz da faydalanalım :)
  • bartman  (03.08.20 13:19:39) 
İstanbulun karadeniz kıyıları pek el değmemiş, bir çok kişinin bilmediği köylerle dolu. Arabaya atlayıp turlamanı öneririm hiç yapmadıysan.


  • roket adam  (03.08.20 13:36:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.