[]

Teknopark larda arge bölümlerinde sadece mühendisler mi çalışabiliyor?

Şurada gördüm Bu iddiayı

eksisozluk.com


Doğru mudur? Başka 4 yıllık bilişim bölümleri buralarda çalışamıyor mu?

- yönetim bİlişik sistemleri

-Bilgisayar Teknolojisi ve Bilişim Sistemleri

- bilgisayar öğretmenliği

Vs.

 
teknoparklar içindeki şirketlerde her tür birim var. yani muhasebeci de, sekreter de, çaycı da çalışıyor olabilir. ancak projelerde alınan teşvik oranları ve maaş üst limitleri çok fark ediyor.


  • orpheus  (02.08.20 01:12:11 ~ 01:12:40) 
Arge departmanını kastettim, soruda da yazıyor. Muhasebeci, çaycı arge departmanında ne yapacak?


  • summerof69  (02.08.20 01:16:01) 
peki madem çaycıyı geçelim.

ar-ge departmanında teknisyen de çalışabilir. evrak işlerini halleden bir memur da çalışabilir. biyolojiyle uğraşan firmadır doktor çalışabilir. patent yazımı yapan vekil de çalışabilir. ar-ge departmanında mühendis olacak diye bir kaide yok.

ancak mühendis olursa tübitak-teydeb teşvikleri için üst limit 7000, yüksek lisans olursa 10k, doktoralı olursa 12k gibi bir limit var. tübitak bu maaşın %75'ini hibe olarak karşılıyor. düz eleman teknisyen vs olursa üst limit 3500tl civarı. rakamlar yaklaşık fikir vermesi için.

bu nedenle firmalar doğal olarak hem proje bütçesini maksimize etmek hem de teşvik oranı yüksek olduğu içim mühendis tercih ediyor.
  • orpheus  (02.08.20 01:23:54 ~ 01:25:49) 
@orpheus tesekkurler ama bu muhendisliğe yönelik bahsettiğiniz katsayıyı hicbır yerde bulamadım. Bütün Kaynaklar, doktora/lisans diye ayirmis bu katsayilari.

Burasi 12 ve 10 vermis : dipmo.net

Burasi ise 12 ve 8 : www.experto.com.tr


Sizin kaynağınız nedir acaba, internette buna ulaşabilir miyiz?


Teşekkürler.
  • summerof69  (02.08.20 07:00:19) 
Teknopark'ı bilmiyorum ama devlet destekli arge merkezi olan yerlerde çalışmıştım. Arge merkezi personelini göz önünde bulundurursak mühendis olmayan arge merkezi çalışanları (destek personeli) toplam arge merkezi personelinin %10'undan fazla olamaz diye bir kural var diye biliyorum. Yani toplam 42 çalışan varsa bunun en fazla 4'ü mühendis olmayan çalışan olabilir.


  • himmet dayi  (02.08.20 09:57:39) 
www.mevzuat.gov.tr

Bu linkte detayları bulabilirsiniz. Aradığınız kanun 4691 sayılı teknoloji geliştirme bölgeleri kanunu.

Tanımlarda "AR-GE Personeli: AR-GE faaliyetlerinde doğrudan görevli araştırmacı, yazılımcı ve teknisyenleri" diye geçiyor. Yani direkt mühendis tanımı yok. Şirket ilgili personeli bu kapsamda çalıştırıyor ise desteklerden faydalanılabilir gibi duruyor. Ancak bildiğim kadarıyla burada maaş desteği yok sadece vergi destekleri var. Maaş desteği de almak isteniyorsa bunun için projelerle Tübitak 1507, Kosgeb Ar-Ge destekleri gibi programlara başvurmak lazım. Bunlarda da maaş destekleri başvurulan programa göre değişiyor. Başvurulan desteğin özelinde mevzuatı okumak lazım.
  • bartman  (02.08.20 11:46:52) 
@himmetdayi, mühendis olmayan diye yazılmamış. “Arge personeli” denmis. Arge perosnelinin tanımını yapan madde de bu :


b) Ar-Ge merkezi: Dar mükellef kurumların Türkiye’deki işyerleri dâhil, kanunî veya iş merkezi Türkiye’de bulunan sermaye şirketlerinin; organizasyon yapısı içinde ayrı bir birim şeklinde örgütlenmiş, münhasıran yurt içinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerinde bulunan ve en az 50 tam zaman eşdeğer Ar-Ge personeli istihdam eden, yeterli Ar-Ge birikimi ve yeteneği olan birimleri,
c) Ar-Ge personeli: Ar-Ge faaliyetlerinde doğrudan görevli araştırmacı ve teknisyenleri;
1) Araştırmacı: Ar-Ge faaliyetleri ile yenilik tanımı kapsamındaki projelerde, yeni bilgi, ürün, süreç, yöntem ve sistemlerin tasarım veya oluşturulması ve ilgili projelerin yönetilmesi süreçlerinde yer alan en az lisans mezunu uzmanları,
2) Teknisyen: Mühendislik, fen ve sağlık bilimleri alanlarında yüksek öğrenim görmüş ya da meslek lisesi veya meslek yüksek okullarının teknik fen ve sağlık bölümlerinden mezun, teknik bilgi ve deneyim sahibi kişileri,


%10 maddesi de burada:

2) Tam zamanlı Ar-Ge personeli sayısının %10’unu aşmamak üzere, Ar-Ge ve yenilik faaliyetlerine katılan ve bu faaliyetlerle doğrudan ilişkili destek personelinin ücretleri ile bu mahiyetteki giderler de personel gideri kapsamındadır.


Kaynak:
www.resmigazete.gov.tr
  • summerof69  (02.08.20 11:56:25) 
Teşvik için mühendis olması lazım evet


  • nahtoderfahrung  (02.08.20 13:23:24) 
@nahtoderfahrung, hangi yönetmelikte mühendis olması lazım yazıyor?


  • summerof69  (02.08.20 15:01:05) 
sadece mühendis değil belli ki. senin paylaştığın yazıda 2 numaralı maddede gerekli tanım yapılmış. benim çalıştığım sektör gereği bu sağlık personeli olamayacağı için mühendis dedim.


  • himmet dayi  (02.08.20 20:09:00) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.