[]

Macbook’un SSD ve Hdd’yi bozması

Sevgili suser’lar direkt konuya giriyorum zira durum kritik.

Mid 2012 macboook pro kullanıyorum. Performansını artırmak için ssd ve ram takviyesi yapmıştım.
Bundan bi kaç ay kadar önce açılışta klasör içinde “?” Çıktı. Yani işletim sistemini göremiyordu.
Evde kaldığımız karantina zamanları. Ssd’ye mi yanayım içindeki bilgilere mi yanayım? Bi arkadaş bu işlerin uzmanı var o halleder dedi ama olmadı. Ne içindeki bilgileri kurtarabildik ne ssd’yi kullanılabilir hale getirebildik.

Eski hdd ile kullanmaya devam ediyordum bilgisayarı. Neyse ki bilgilerin bi kısmı bu eski hdd’de vardı. Ancak bugün aynı şey yine başıma geldi. Bu duruma bilgisayarın elektronik bir arızası mı sebep oluyor nedir? Ne yapabilirim bilmiyorum. Hem bilgisayarsız kaldım hem onca arşiv, fotoğraf, çalışma vs gitmiş oldu. Yardımcı olacaklara şimdiden minnettar olacağım.

 
iki diskin de terminal çıktısına bakmak lazım ne tip bir arıza vermiş. diskleri bozuldu diye atmamak veya bilmeyen birine vermemek lazım. yeni diskleri kkurtarmak mümkün.


  • orpheus  (01.08.20 16:37:10 ~ 16:37:45) 
Çok Teşekkür ediyorum cevap için.
İlk bozulan ssd’yi bir üniversitenin bilgi işleminde çalışam birine götürmüştüm tavsiye üzerine. Partition’ı bozulmuş hallettim ama eski verilere ulaşamazsın dedi. Tamam dedim ama bir türlü formatlayıp yeni işletim sistemi kuramadım. İstersen eski hdd’yi klonlayalım dedi ona da tamam dedim ama yine olmadı. Sanırım çok anlayan biri değildi.

Şimdi de bu. Tabii ki diskleri öncelikli olarak da ssd’yi kurtarabilirsem çok iyi ama böyle bir şey neden iki defa olmuş olabilir onu da öğrenmek gerek. Bir daha olmaması için. Benim aklıma gelen şey bilgisayarı uykuda. Başka bir şey gelmiyor aklıma.

Terminali kullanarak arızayı anlamak için bir cihaza gerek var mı acaba?
  • algebraist  (01.08.20 20:29:01) 
cihaz değil ama usb-seri dönüştürücü ve o diskin modelinden rx-tx pinlerini bulup bağlantı yapman ve bir seri terminal üzerinden dataları okuman lazım.

artık disklerin içinde de ufak bir işletim sistemi var. nası linux boot ederken tüm işlemlerin detayı ekranda akıyor disk de yaptığı her işlemi takıldığı her noktayı bu data terminalinden printout ediyor.
  • orpheus  (01.08.20 22:12:01) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.