[]

Bağlantılarla alacağım voltaj ve amper değerleri ne olur?

psu'yu söküp güç kaynağı yapmak istiyorum.

üzerindeki tabloda kablo renklerine göre voltaj ve amper değerleri verilmiş.

kabloları 3 ayrı şekilde bağlayıp alacağım amper voltaj değerleri ne olur?

ilk ikisinde seri bağlantı yapıp voltajları yükselteceğimi biliyorum ama farklı amperlerde düşük olanın amperi mi geçerli ondan emin değilim.

ve son bağlantı şeklinde de 24v alırken amperim kaç olur ondan da emin değilim.

hizliresim.com

 
Bu tip seri bağlantılar aküle ve piller için geçerli, veya ac transformatörler.

PSU'da + ile - birleştirdiğin an korumaya geçer, şanslıysan kapatıp açınca düzelir, az şanslıysan sigorta atar, şansızsan bir iki elmana hasar verirsin.

Ben de psu'ları güç kaynağı olarak kullanırım, ama 5 ve 12 volt olarak.
  • John Bloor  (28.07.20 17:10:01) 
bu şekilde bağlayamazsın çünkü bütün eksiler ortak.

ilk resimdeki gibi bağladığın anda sağdaki güç kaynağının art ve eksi uçlarını kısa devre etmiş oluyorsun.
  • orpheus  (28.07.20 17:12:30 ~ 17:14:12) 
@John Bloor

internette hatta youtube videolarında sorunsuz şekilde + ve - 12v çıkışları bağlayıp 24v olarak kullananlar gördüğüm için sormak istedim. amper değeri vermedikleri için amperi merak etmiştim.
hatta kontrol kalemi adlı sitede şöyle bir bilgiye rastladım: "Psu'ların -12 volt çıkışlarındaki amper değerini etiketleri üzerinden okuyun. Örneğin 300 watt normal kalitedeki bir psu'da max. +12 volt = 10 amper, -12 volt = 0.5 amper çıkış değerindedir.+12 volt -12 volt uçlarından siyah (Şasi=sıfır) kablosundan hiç almadan bu uçlardan direk alırsanız sadece -12 volt 'un etiket değerinde yazan amper kadar amperi,24 volt 0.5 amper olarak alırsınız, bir dip not olarak."

bunun doğruluğu var mı diye de buraya yazdım aslında.


@orpheus haklısın bu detayı atlamışım. 3 ayrı adaptör olarak düşünelim. elimde 3 ayrı adaptör var ve bunların çıkışları da resimdeki gibi olsun. bu şekilde seri bağlantıda eksiler ortak olmadığı için bağlayabiliriz değil mi? ve bağlarsak amperimiz kaç olur?
  • eeb  (28.07.20 17:33:53) 
3 ayrı adaptör için evet. bu durumda amper olarak en zayıf kaynak hangisi ise onun gücü kadar enerji alırsın.


tek kaynaktan 24 volt alıyor olma sebepleri +12 ground -12 şeklinde çıkış olması yani gene gnd ucu ortak +12 ve -12 ucundan 24 volt alıyorsun. bu iki güç kaynağı zaten psu içinde seri bağlı.
  • orpheus  (28.07.20 18:30:25) 
Bağımsız kaynaklar seri bağlanırsa en düşük amper geçerli olur, aksi mümkün olsaydı 2 tane 20w kaynağı birleştirip 100w güç almak gibi fantastik şeyler yapılırdı. 24v 0.5a mantıklı görünüyor.


  • mikro patlama  (28.07.20 18:31:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.