[]

Fotoğraf çekerken yüksek piksel oluyor da video çekerken neden düşük?

Bir makina atiyorum 4000x3000 piksel çözünürlüğünde fotoğraflar cekebiliyor. Ama iş videoya geldiginde neden maksimum full hd 1920x1080 çözünürlüğünde kalıyor? Fotoğraf için kullanilan sensörün tamamı video icin de kullanılamıyor mu?




 
çok basit bir cevabı var bunun: işlem gücü.

fotoğraf oluşturmanın işlem gücüyle video oluşturmanın işlem gücü arasında fark var. makinenin işlem gücüne göre konuyor o sınırlar.
  • avianthem  (27.07.20 11:09:32) 
4000*3000'lük bir fotonun boyutu 25mb olsa 10sn için 24 kareden 25mb*10sn*24fps=6.000mb=6.0gb

1920x1080'lük bir fotonun boyutu 5mb olsa 10sn için 24 kareden
5mb*10sn*24fps=1.200mb=1.2gb
  • duyurukullanıcısı  (27.07.20 11:12:36) 
profesyonel makineler için konuşuyorsak, çoğu markanın ürün gamında video kamera da var ve bilerek sakatlıyorlar fotoğraf makinelerini. videoda profesyonel iş isteyen gelsin video kameramızı alsın, fotoğraf makinesi alanlar amatör, kendince takılsın diyor. canon bunu uzun seneler böyle yaptı mesela, sonra sony'ler videoda aynasızla atılım yapınca mecburen vites yükseltti. bu sefer de ısınma sorunları yüzünden uzun sürekli kayıt alamıyorsun gerçi, yine video kameralar daha iyi bir seçim oluyor.

diğer sebeplerden biri işlem gücü. şimdilerde aşıldı gerçi de, eskiden video işleme için yetmiyordu işlemciler. hele ki log çekmek isteyen bir makine yüksek bitrate'i ve datayı işlemek zorundaydı, zorlanıyordu. artık üst segment makineler işlem gücünden dolayı video kısıtına gitmek zorunda kalmıyor. 4k 60 fps birçok markanın üst düzey makinelerinde standart oldu.

bir diğer sebep, optik sabitleme kullanmayan ya da kullansa bile elektronik ile desteklemek isteyen makineler bu sabitlemeyi crop yaparak sağlayabiliyorlar; haliyle çözünürlük düşüyor. özellikle optik sabitleyicisi bulunmayan cep telefonlarında genelde böyle olur.
  • Bruce  (27.07.20 11:14:40 ~ 11:20:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.