[]

sadece kart bilgisiyle alışveriş

çok saçma değil mi? az önce trendyoldan sipariş verdik telefonuma onay kodu gelmedi. hasbelkader birisi kartımın ön ve arka yüzünün fotoğrafını çekse dilediği alışverişi yapabilir. neden böyle?




 
amazon, steam gibi yerlerden alışveriş yaparsanız da yok. Yurtdışı sitelerde hiç yok. lakin kartla yapılan bir alışverişe itiraz etme hakkınız var, yani dediğiniz gibi bir alışveriş yapılsa itiraz ettiğinizde para size iade ediliyor.

not: 3D secure bir zorunluluk değil, dikkat ederseniz onay kodu aldığınız sitelerde 3D secure olmadan da alışveriş yapılmakta.

not 2: mümkünse sanal kart kullanın.
  • late viper  (26.07.20 23:22:03 ~ 23:41:32) 
Ohoo eskiden imza ile alışveriş yapılıyordu, kart şifresi bile yoktu. Hele almanya'da amazon'da arkadaşa alışveriş yapmıştım, arkadaşın sadece hesap numarasıyla sipariş vermiştim, ne bir şifre ne ikinci doğrulama girmedim.

Neden böyle'sini çok düşünme çok vaka olsaydı doğrulama eklenirdi ama temelde 3d secure zaten seni değil bankayı korur bunu aklında tut, firmalar arka planda fatura adresi ile bankadaki adresler üzerinden bir kontrol yapıyorlar, senin harcama alışkanlıkların falan da önemli.
Senin kart bilgilerini aldım diyelim, girdim kendi hesabıma alışveriş yaptım, şöyle bir durum oluşuyor;
Hesap sahibi ile kart ilgisiz,
Fatura adresi ile kart ilgisiz,
Bu kartla daha önce başka hesap alışveriş yapmış,

O zaman bir ikinci doğrulama istemeliyiz diyebilirler veya anlık kontrol edebilirlerse 3d secure sayfasına yönlendirebilir.

Daha önce online alışveriş yapmamış birisinin kartıyla yapsaydım üstteki iki maddeye ek banka tarafında müşterinin ilk online alışverişi ve fatura sahibi-adresi ilgisiz görülürdü en kötü ihtimal müşteriye mesaj gider siz yapmadıysanız arayın konulu, iyi ihtimalde zaten onaylanmaz.

Peki mağdur olma ihtimalinde nolur? Senin kartınla birisi gerçekten alışveriş yaptı diyelim, muhtemelen bankadan şu anda dahi mesaj veya bildirim gelmiştir, yanlış bilmiyorsam mail de yasal olarak bildirildi sayılır, bu sebeple maili görmedim gibi bir şey yok aklında olsun, bildirim kanallarının doğru olması ve kontrol ediyor olman senin sorumluluğunda, devam edelim, böyle bir durumda bankayı arıyorsun ben yapmadım diyip ters ibrazda bulunuyorsun, anında yakalarsan ve 0 mağduriyetle çözmek istiyorum dersen ilgili firmayı da arayıp kartın ilk 4 hanesi ve muhtemelen son 6 hanesini verip ilgili alışverişi ben yapmadım dersen onlar da aksiyon alırlar ki 16 haneyi de söylesen bir şey olmaz muhtemelen.

Visa ve Mastercard sizi olumsuz deneyimlere karşı korur özet olarak.
  • atom karincanin torunu  (26.07.20 23:31:33) 
Sanal kart kullanıyorsan gerek olmayabiliyor. Benim kartıma bağlı 3 tane sanal kart var. Limitlerini anlık olarak değiştirebiliyorsun. Kullandıktan sonra limiti sıfırlıyorum yada otomatik ödeme tutarları kadar sabit bırakıyorum.


  • silah taciri  (26.07.20 23:51:38) 
Bir mağazanın kartından ödeme alabilmesi için bir bankada ticari hesabı olması ve pos alması gerekli. Eğer o mağaza kafasına göre çalıntı vs kart nolarından para çekmeye başlarsa o müşteriler harcama itirazında bulunup ödemeyi geri alırlar. Bu durum posu veren bankanın hiç hoşuna gitmez ve mağazanın posunu iptal ederler, o mağaza da bir daha karttan ödeme alamaz yani batar diyebiliriz. O yüzden kart nosu düşündüğünüz kadar hassas bir bilgi değil.


  • mikro patlama  (27.07.20 00:04:45) 
Bu mantıkla bakarsan hasbelkader anahtarını eline geciren bir kişi kopyalayarak evini de soyabilir.


  • elorelia  (27.07.20 00:05:11) 
3D güvenlik zaten kullanıcı için değil, işletme güvenliği için. yan sonradan sen yaptığın alışverişe itiraz edip işletmeyi meşgul etme diye. kredi karti zaten öyle sayı ile alışveriiş yapılan bir teknoloji, buna çare olarak sanal kart üretildi.


  • helenart  (27.07.20 09:49:07) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.