[]

Ev Sahinin Kirayı Rayice Yükseltmesi?

Merhabalar.

Kiracı olduğum evde Ağustos itibariyle 3. senemi dolduruyorum. 1900 TL ile girdiğim evde kirayı sözleşmede yazan maddeye göre ilk sene %10 zam ile 2.100 TL, ikinci sene %10 zam ile 2.300 TL yapmıştık.

Ağustos ayında yeni zam ile yine %10 ile 2.500 TL civarında beklerken az önce ev sahibinden mesaj geldi. Sözleşmede özel şartlarda yer alan bir maddeye göre her 3 senede bir kira bedeli o günün şartlarına göre rayicin altında kalırsa rayice yükseltilir yazıyormuş. Kendisi rayic araştırması yapmış ve 3.000 TL olarak belirlemiş (Oturduğum muhitte aynı özellikteki evlerin kira bedeli 2.800 TL bandında) Rayici 3.000 Tl belirleyip 2.750 TL uygundur, ağustos ayında ya 2.750 TL yatırın ya da evi tahliye edin şeklinde mesaj yazmış.

Kiraya 450 TL zam yapmak normal midir? Sözleşmede böyle bir madde olsa dahi uygulanabilir mi? Ben ya 2.750 TL ödeyeceğim ya da ağustos ayında evi mi boşaltacağım şimdi ne yapmam gerekiyor?

Not: Ev sahibim avukat ve kendisiyle iletişime asla geçemiyorum. Yanında çalışan avukat ve asistanları üzerinden yürüyor işler.

Ekleme: Anladığım kadarıyla yasal olarak hakkı var. Ömrüm boyunca kirada oturdum her ev sahibimizle anlaşıp uygun zamlar yapıyorduk. Çevremdeki herkes 100-150 TL zamla devam ediyor. Rayice yükseltmeye çalışanı ilk kez görüyorum. Eski kiracı kavramını ortadan kaldırmaya ant içmiş sanırım. Ben ev sahibinin profesyoneline ve duyguya yer bırakmayanına denk geldim çıkardığım sonuç bu.

Pandemi sürecinde işlerim bozulduğu için kendisiyle anlaşmıştım. 4 ay kira ödemeyip temmuz ayında kredi çekip toplu borcumu kapatmıştım. Maddi olarak zorda olduğumu bilmesine rağmen ya 2.750 TL ver ya git dediğine göre olay profesyonellikten ibaret.

 
allah yardımcınız olsun, bizim ev sahibi de avukat. o da bize %50'ye yakın zam yapmaya kalktı, kabul etmedik. sonra bir sabah posta ilmuhaberi geldi bir baktık ki emlakçıların zorla imzalattıkları tahliye taahhütnamesi ile icradan tahliye emri göndertmiş. hem onun avukatına para ödedik, hem icraya dosya masrafları ödedik hem de %50 zamlı oturuyoruz şimdi. her kira transferinde küfür ve beddua ediyorum.

soruya cevabım yok, bilginiz olsun, her şeye hazırlıklı olun demeye geldim.
  • halanne  (24.07.20 18:38:55) 
zam tefe-tüfeyi geçemez. rayiç olayı 3 değil 5 diye biliyorum ama imzaladığınız sözleşmede yazan madde de önemli. bu tip durumlarda sulh hukuktan kira tespit komisyonu istenebilir.


  • phonex  (24.07.20 18:40:27) 
her 3 senede bir rayiç düzeltmesi yapılacaksa, siz de 3üncü seneye yeni girecekseniz; o halde henüz zamanı gelmemiş? rayiç düzeltmesini önümüzdeki sene yapmalı.


  • fever  (24.07.20 18:42:36) 
Öncelikle avukat değilim, bir avukata danışmanız daha doğru olur ama;

1) Kira sözleşmesinde ne yazıldığından bağımsız olarak, ev sahibinin kira miktarını son 12 aylık tüfe oranından fazla artırmaya hakkı yoktur.

2) Ev sahibi kafasına göre kiracıyı evden çıkartamaz.

3) Kendisine kirayı tüfe oranında artırabileceğinizi, rayicinin 3.000 TL olduğunu düşünmediğinizi, dilerse 'kira tespit davası' açabileceğini söyleyin.

4) Kiranızı 12 aylık tüfe oranında artırarak yatırmaya devam edin.
  • archmage mahmut  (24.07.20 18:49:13) 
@fever

2017 ağustos'ta girdik eve. 3.seneyi dolduruyoruz yani.

Anladığım kadarıyla yasal olarak hakkı var. Ömrüm boyunca kirada oturdum her ev sahibimizle anlaşıp uygun zamlar yapıyorduk. Çevremdeki herkes 100-150 TL zamla devam ediyor. Rayice yükseltmeye çalışanı ilk kez görüyorum. Eski kiracı kavramını ortadan kaldırmaya ant içmiş sanırım. Ben ev sahibinin profesyoneline ve duyguya yer bırakmayanına denk geldim çıkardığım sonuç bu.

Pandemi sürecinde işlerim bozulduğu için kendisiyle anlaşmıştım. 4 ay kira ödemeyip temmuz ayında kredi çekip toplu borcumu kapatmıştım. Maddi olarak zorda olduğumu bilmesine rağmen ya 2.750 TL ver ya git dediğine göre olay profesyonellikten ibaret.
  • mr rosebud  (24.07.20 18:51:13) 
Güzel kardeşim geçmiş olsun.

1) Kira sözleşmesinde ne yazıldığından bağımsız olarak, ev sahibinin kira miktarını son 12 aylık tüfe oranından fazla artırmaya hakkı yoktur.

Size bunu yapan ev sahibinin evinden de çıkın.
Ben buradan sinirlendim.
  • derleme  (24.07.20 18:52:09) 
bir avukata başvurmanızda fayda var ancak bende kira tespit olayının 5 yılda bir dava ile yapılabileceğini biliyorum. kira tespit davası ile.

avukata avukatla cevap verin.
  • NightBringer  (24.07.20 20:10:43) 
kral sözleşme nüshası sizde yok mu? rayiç meselesi yazması lazım orada. genelde standart şablon kira sözleşmesi kullanılıyor öyleyse de rayiç meselesi orada yazmıyor diye biliyorum. bi kontrol edin efenim.


  • zoque  (24.07.20 23:02:48) 
@zoque

sözleşme elimde kontrol ettim öyle bir madde var maalesef. benim sorum böyle bir madde konmuş fakat hukuki olarak uygulanabilir mi?
  • mr rosebud  (24.07.20 23:06:15) 
@mr rosebud: sözleşmeler kanunlara aykırı maddeler içeremez.


  • burya  (24.07.20 23:09:10) 
Sozlesmeler kanuna aykiri olamaz, kanundaki maddeleri ezemez, baska bir avukata danisin ancak ben yasal olarak hakki olmadigini dusunuyorum, yasada uc yilda rayic gibi birsey oldugunu sanmiyorum.


  • pofudukayi  (24.07.20 23:12:23 ~ 23:13:19) 
kardeşim kanun hükmü çok açık, "MADDE 344 - Tarafların yenilenen kira dönemlerinde uygulanacak kira bedeline ilişkin anlaşmaları, bir önceki kira yılında tüketici fiyat endeksindeki oniki aylık ortalamalara göre değişim oranını geçmemek koşuluyla geçerlidir. Bu kural, bir yıldan daha uzun süreli kira sözleşmelerinde de uygulanır."

bu madde aleyhine yapılan artışlar geçersizdir. bu maddede yazılı hükmü kiracı aleyhine düzenlenmiş her türlü sözleşme maddesi geçersizdir. gönül rahatlığıyla "ben kanunda yazılı olan neyse onu uygulayıp o oranda artırıyorum" diyebilirsin. kiralayan kim olursa olsun, tahliye vb. hiçbir şey yapamaz.

not: avukatım.
  • trajikomix  (25.07.20 00:29:59 ~ 00:31:12) 
Bu konuyla ilgil yasa Borçlar kanunu 344. madde ve bu konuyu net şekilde açıklıyor. Evsahibi tüfe üstünde artış yapamaz, rayice göre düzeltme de ancak 5. yıl dolduğunda yapılabilir. Sözleşmeler yasanın üzerine çıkamayacağı için sözleşmede böyle bir madde olsa bile geçersiz olması gerekir. Yasal orandan artış yapıp geçin, sorarlarsa yasaya göre 5 yıl dolmadan rayiç düzeltmesi yapamayacaklarını söyleyin. Tahliyeden bahsetmeleri komik, önce kira tespit davası açıp kazanmaları ve sizin karara uymamanız falan lazım ki tahliye süreci başlayabilsin. Bence bilginizin az olmasına güvenip şansını deniyor ve muhtemelen daha da korkutmaya çalışacaklardır çünkü işleri bu. Hatta dava açarsak dava masraflarını da öderseniz vs. diyecekler. Aslında yapabilecekleri hiçbir şey yok.


  • mikro patlama  (25.07.20 00:50:51) 
bu profesyonellik değil dolandırıcılık. ona göre önleminizi alın.


  • not dark yet  (25.07.20 00:55:30) 
Evsahibiniz berbat bir avukat.


  • docrivers  (25.07.20 02:43:16) 
selamlar. istanbuldan avukatım.

buna dava açarak hakkınızı savunma şansınız mevcut.

mesaj atıyorum.
  • konsomatrix  (25.07.20 14:46:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.