[]

Fotoğrafçılar bi bakabilir mi?

Fotoğrafçılıktan fazla anlamıyorum ama başlamak istiyorum.
Fujifilm xt-4 makineyi gözüme kestirdim, alıp uzun süre kullanırım diye düşünüyorum. Uygun mudur?
Birde bu makinenin yanında 18-60 mm kit lens veriyor, genelde manzara doğa ve portre çekim yaparım ve video çekerim. Bu lens butin bunlar için uygun mudur?
Teşekkürler

 
Fotoğrafçılığa yeni başlayacaksan overkill bile denebilir :D Video için süper, ben video için Sony A7S II'den buna geçsem mi diye düşünüyorum, fotoğraf için çok bakmadım ama gayet iyidir yani Fuji'nin üst serisi bu.

Aps-c sensör yani 1.6 crop yapıyor, 18-60 dediğin 25-130 gibi bir şey olacak. Yani geniş açı kısmında idare eder çok geniş değil ama 130mm demek hiç fena olmayan bir tele lens demek. Fakat diyaframı maksimum f4, karanlıkta çok hoş olmaz. Yine de başlangıçta gayet iş görür. Manzara doğa vs için güzel evet, zoom lens olması (hem geniş hem dar) optik kaliteden biraz yese bile daha işine yarar. Portre çekmeye karar verirsen ileride sabit 50mm, 55mm f1.8 gibi bir lens alırsın.

edit: ben niye 130 dedim yav, üst uç 96 falan olur :D kafam karışmış orada pardon
  • nhk ni youkosu  (20.07.20 20:23:10 ~ 21:56:52) 
  • scudman1  (20.07.20 21:31:47) 
bütçe varsa hiç acıma, x-t4 yapıştırsın gitsin.

aylardır canon m6 mark ii, sony a64xx, canon eos rp gibi makineleri araştırdım. en sonunda türkiye'deki fiyat politikası ve makine üzerindeki yapabileceklerimi düşünüp bu sabah önce fuji mağazasına gidip stok doğruladıktan sonra online mağazadan xt3 yapıştırıp geçtim.


mağazadaki eğitmenlerle de makineler üzerine baya bir konuştuk. xt30, xt3 ve xt4'ü inceledim. kafamda zaten xt3 vardı. xt3 ve xt4 arasındaki temel fark video ibis, ois ve dis olması. xt3'de ibis yok. ois'li bir lens alırsan belli bir fstop değerine kadar telafi imkanın var. zaten lenslerin birçoğu oisli. onun dışında video olarak ikisi de 10 bit ve croplu sensörün tamamını kullanıyor. ekstra bir crop yapmıyor.

alacağınız lens 16-80 bu arada. bildiğim kadarıyla 18-60 diye bir lens yok. fujinin x serisi lenslerinin birçoğunun diyaframları prime lenslerle kapışır derecede iyi. benim aldığım 18-55 kit lens olarak geçiyor. gerek dpreview gerek gordon laing bu kitlerin kalitesini çok övdü. ben de elime alınca malzeme kalitesinden tutun da makineye uyumuna kadar beni çok tatmin etti.

kullanım tarzınıza göre ileride tele zoom lenslere zaten geçersiniz manzara ve doğa için. sokak fotoğrafçılığı vs için de pancake bir lens sizi kurtarır. bunu bence şimdilik kafanıza takmayın.

benim de fotoğrafçılıktan çok anladığım söylenemez. hatta elime ilk aynasız kamera olarak bu cihazı aldım mağazada. mağazadaki çalışanlar cihazla ilgili her şeyi açık açık söyleyebiliyor. hatta bir arkadaşınız gibi "şunu şunu yapacaksan bunu almana gerek bile yok" diyebilecek kadar samimiler.

bence bir fuji mağazasına gidin. giderken yanınızda sd kart götürün. önceden randevu almaya özen gösterin. cihazı size birkaç saatliğine veriyorlar. mağaza dışına çıkarabiliyorsunuz. denersiniz, eşinize dostunuza gösterirsiniz. başka cihazları da denersiniz.

ben xt3 aldım çünkü bütçemin son kurşununa kadar değeceğini düşündüm. xt4 body alıp birkaç ay hırpalanmış bir lens alıp sonradan lens de dizebilirdim. ama benim ihtiyaçlarımı xt3 de karşılıyor. hatta o videoyu işleyecek bilgisayarlar, kaydedecek kartlar, monitörler vs. çok çok pahalı. xt3'ü video için alarak yanlış bile yapmış olabilirim. bu da aklınızda bulunsun. "övülüyor, güzel makineymiş" diye düşünüp direkt almayın diyorum özetle. biraz kafa patlatın. mesela son duyurum en ucuz kart hangisidir temalı... sağ olsın nhk ni youkosu yardımcı oldu. o derece bütçeyi sömürmüşüm...

not: fuji ve sonylerin cropları 1.5x.

umarım gönlünüzdeki makineyi alıp uzun süre kullanırsınız. şimdiden hayırlı olsun.
  • mind mischief  (20.07.20 22:42:24) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.