[]

devlete ait bir yazılımı özelleştirmek

milli eğitim bakanlığında mebbis modülleri var. ben bir modülü kullanıyorum. ama modül çok sorunlu. bir sürü hata veriyor. ben üniversitede proje olarak böyle bir yazılım yazsam ff'den kalırdım muhtemelen. üstelik bu yazılımı çok fazla kurum kullanıyor. her gün yüzlerce yazı geliyor bu modülün sorunlarıyla alakalı. benim işim bu sorunları düzeltmek. bir sürü işlevsiz buton var. yazılımdaki butonların %50'si işlevsiz. zamanında koyulmuş, sonra umursanmamış. zamanında bir adam bu yazılımı yazmış, sonra daire başkanlığına terfi etmiş. ama geriye hiçbir doküman bırakmamış. yazılımda güncelleme yapılması gerekiyor, bir yerde güncelleme yapıyorlar, başka bir yeri bozuyorlar. şaka gibi.

şöyle de ilginç bir şey var. yazılım çok sorunlu, kullanması karmaşık, kullanıcı düşmanı olduğu için özel şirketler arka planda bu programa veri gönderip alan daha kullanıcı dostu önyüzler yazmışlar ve kurumlara iyi paralara satıyorlar.

şimdi ben bilgi işlem daire başkanından randevu alsam. "kurduğum şirketle bu modülün çok daha iyisini sıfırdan yazacağım" desem ne der? izin verir mi? tc, ad soyad, adres, fotoğraf, telefon gibi kritik bilgiler tutulacak. özel bir şirketin bu verilere sahip olmasına izin verirler mi?

 
Normalde bu tarz küçük işler için ihaleye çıkmadan doğrudan satın alma yapabiliyorlar. MEB bu konuda çok iyi değildi gerçi, her iş için kurul kuralım, şöyle denetim yapalım falan diye kasıyorlardı epey, değişti mi bilmiyorum.

Ayrıca hala güncelleme aldığından bahsetmişsiniz, demek ki o işle uğraşan bir kişi/ekip ya da şirket var. İşi onlardan alıp size vermeleri zor görünüyor.

Yine de böyle bir şey için siz gidip konuşmayın, yöneticinizle konuşun, en kötü ihtimal bir satış görevlisiyle gidersiniz MEB'e.

Kişisel bilgiler için, çoğu kamu kurumu bilgileri başkasının tutmasına izin vermiyor. Yazılımı yapıp onların sunucusunda çalıştırıyorsunuz ve o sunuculara doğrudan erişiminiz olmuyor.
  • plutongezegendegilmi  (19.07.20 12:47:48) 
Daha önce benzer bir projenin test ekibinde çalışmış biri olarak . bu tarz ihalaleri alan firmalar genelde devletin başka organları için farklı çözümler sunan şirketler oluyor. Bu tarz programları ise bonus olarak 1 (bir) tl lik ihalalerle yapıyorlar.

Mevcut yazılımı onarmak veya kullanıcı dostu haline getirmek zaten kabus bir durum. sağı düzelir solu bozulur. hiç bir zaman randıman alınamaz.

Böylesi projeleri alacak yandaş bir çok yazılım şirketi varken size sıra gelir mi bu bir muamma.

ama elbetteki randevu alın , güzel bir dosya hazırlayın ve sunun.
  • janavarorion  (19.07.20 12:49:15) 
@plutongezegendegilmi

bu modüle bakan bir ekip değil, bir kişi var. kendisi bilgisayar öğretmeni. en hafif tabirle çok niteliksiz birisi. telefonlara bakmıyor, ulaşılması çok zor, resmi yazılara üstten bakmacı üslupla cevap veriyor. örneğin 250 kişiyle ilgili bir işlem yapılması gerekiyor. normalde onlar için olay bir sorgu yazmaktan ibaret. ama "sizin yetkiniz var" diye yazıyı reddediyorlar. o 250 kişinin işlemini yapmak için saatlerce uğraşıyoruz.
  • nickini degistiren yazar  (19.07.20 13:27:55) 
şu an, dayın yoksa mümkün değil.


  • paranoyak kedi  (19.07.20 13:28:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.