[]

Kedi sahiplenme öncesi tavsiyelere ihtiyacım var.

Merhaba,

Bu hafta sonu kedi sahipleneceğiz. Birkaç ay önce talep etmiştik ve sıradaydık, bugün arayıp hafta sonu kedi seçeceğimizi söylediler. Pek bilgili değiliz, o yüzden birkaç sorum olacak.

Ön bilgi; evimiz müstakil ve bahçeli, bahçenin etrafı kapalı. Çoğunlukla bahçede olacak şekilde, bahçe ve ev içi karışık yaşayacak. 7 yaşında bir kızımız var, muhtemel tüm yaşıtları gibi kedi delisi. son olarak, alacağımız kedi yavru kedi olacak ve resmi bir kurumdan tüm aşıları ve ilk bakımları yapılmış şekilde teslim edilecek.

Seçme şansımız olduğu için en önemli 2 sorum;

1. dişi-erkek farklılıkları, avantaj ve dezavantajları nelerdir?
2. tek ve iki kedi almak arasında nasıl farklar var? iki kedi olursa, evde olmadığımız zamanlarda sıkılmazlar ve onlar için iyi olur muhtemelen. ancak bu kez bize alışmakta ve uyum sağlamakta zorlanırlar mı diye tereddütteyim. bir de, eğer 2 kedi alacak olursak, 2 erkek, 2 dişi veya 1 erkek 1 dişi gibi opsiyonlardan hangisini tercih etmek mantıklı olur?

bunun dışında, evdeki bazı eşyalardan uzak tutmak için ne yapmak gerekir? mesela deri koltuğu parçalamasın, elektro gitarın tellerine dadanmasın istiyorum. bunun için nasıl önlemler alabilirim?

tüy dökümünü ve kokuyu minimuma indirmek için genelde kaliteli mama tavsiye edilmiş, başka öneriler varsa da çok makbule geçer.

ek soru: burada tüm gerekli eşyaları, oyuncakları, yuvaları vs. ikinci el çok uygun fiyata ve çok temiz şekilde bulmak mümkün. ama ikinci el alınan eşyalardan bir önceki kedinin kokusu vb. şeyler hayvanı rahatsız eder mi emin olamadım? bu konuda da yorum ve önerilerinizi bekliyorum. :)

 
merhaba,
öncelikle tebrik ederim. çok güzel bi karar.
kedinin (eğer o kadar yaşarsa) ortalama 15-20 yıl sizinle beraber olacağını ve onu asla bırakmamanız gerektiğini bilerek bu kararı almış olmanızı diledikten sonra 5 + 1 yıllık kedi bakma deneyimimle elimden geldiğince sorularınızı cevaplayayım.

1- Bu kedi denen canlıların her birinin ayrı karakteri oluyor. O yüzden dişiler daha oyuncu, erkekler sakin vs diyemem. Şunu diyebilirim: Erkek kediler kızgınlık döneminde inanılmaz ağır bir koku bırakıyor. Kediyi kısırlaştırın lütfen her halükarda. Zaten ev/bahçe karışık yaşayacakmış. Özellikle dişi olursa bir sürü yavru olabilir ve çok zorlanabilirsiniz. Ayrıca kedilerin kızgınlık dönemi cidden zor.
2- Ben tek kedi tercih ediyorum ama 2 kedi alırsanız çok iyi arkadaş da olabilirler, birbirlerinden nefret edip sürekli kavga da edebilirler. Birbirleriyle iyi anlaşırlarsa onların ayrı bir hayatları olur ve sizinle çok da vakit geçirmezler.
2 dişi, 2 erkek vs gibi bir şey diyemeyeceğim ama lütfen ikisini de kısırlaştırın böyle bir durumda.
Evdeki eşyalardan %100 uzak tutmanızın ne yazık ki hiçbir yolu yok. Benim kedim koltukların kendilerini değil altını tırmalıyor. Tırmalama tahtası hiçbir işe yaramıyor maalesef. Düzenli olarak tırnaklarını da kesiyorum. Elektro gitarın tellerine dadanmamasını istiyorsanız onu kedinin girmeyeceği ayrı bir odaya koyabilirsiniz. Ben kediyi yatak odasına almıyorum mesela. Çünkü devirebileceği çok fazla şey var ve kendisi bir tül katili olduğu için bari onlar sağlam kalsın dedim. Salondakilerin hali içler acısı çünkü.
Tüy dökümü ve kokuyu minimuma indirmek için evet kaliteli mama ve kum. Tavuklu mamalar daha çok tüy döktürüyor. Ben hiç vermiyorum. Kum olarak ever clean öneririm. 2 kedi olacaksa, bu kumun birden fazla kedi için olan versiyonu da var ve düzenli temizlediğinizde cidden koku olmuyor. Ayrıca kapalı ve filtreli bir kum kabı da kokuyu önlemek açısından iyi olur. Kedilerin tabii kendilerine özgü bir kokuları varmış ama benim burnum çok az koku alır, ben o kokuyu hiç almadım. Yalnız iyi beslenen ve sağlıklı bir kedinin insanı rahatsız edecek bir kokuya neden olacağını sanmıyorum. Tabii kızgınlık döneminde bıraktığı kokuyu saymazsak.
İkinci el alınan eşyalardan önceki kedinin kokusu rahatsız edebilir de etmeyebilir de. Bu kedilerin huyları dediğim gibi binbir türlü. Neye tiklenecekleri hiç belli olmuyor.
  • matilda  (15.07.20 22:09:02 ~ 22:12:47) 
Dişi mi erkek mi olsun olayını biz de sormuştuk.
www.eksiduyuru.com
Erkekten cekiniyorduk huy huy değişir, ne çıkarsa bahtiniza dediler Erkek denk geldi, onu sahiplendik.

www.eksiduyuru.com

İki kedi olayını bilemiyorum maalesef ama herkes iki kedi daha iyidir diyor.

Bence almişken eşyaları sıfır alın zaten bir kere alınacak şeyler ve çok pahalı değiller.

Valla kediyi alayım da gitarima elleşmesin diye garanti beklemek imkansız maalesef. Kimi kedi hayirdan anlar kimisi anlamaz. Kimisinin ilgisini çekmez. Bu şans işi. Kovucu spreyler, yüzüne uflemeler, su sikmalar vs denenebilir ama kimse kesin sonuç garantisi yok.

Kedi size siz kediye alışacaksiniz ve orta yolu bulacaksınız. Bizde mesela koltuklar sağlam ama perdeler delik deşik. Umrumda mı? Değil.

Kaliteli mama evet. Biz balıklı mama faydasını gördük. Bir de sabah akşam taramak gerek tüy gelmeyene kadar. Furminator alabilirsiniz haftalık kullanmak icin.

Kum için de kapalı tuvaletin kapısını duvara gelecek şekilde koyup önüne delikli paspaslardan alabilirsiniz. Bu da yüzde yüz onlemiyor ama, dağılıyor yine de sağa sola.

Bir de kızınız da çok üzerine düşüp bunaltmasin hayvanı, yazıktır. Havalar da sıcak, genelde keyifsiz bu ara kediler.
  • elorelia  (15.07.20 22:46:17) 
dişiler erkeklere oranla daha uysal ve sakin olurlar ve en önemlisi erkeklergibi bölge ve liderlik mücadelesi yapmazlar. iki ameliyatlı yaşıt dişi ikisine eşit davranırsanız gayet iyi geçinirler (kardeş olurlarsa daha iyi). yavru olurlarsa alışmakta zorlanmazlar ama sık sık ilgilenip sosyalleşmeniz lazım. bir de yavru oldukları için akşamları iyice bir yorup uyumalarını sağlayın.
eşyalar için; ben kap diktirdim. hem eşyalarım kirlenmiyor hem de tırnaktan korunmuş oluyor. yalnız bir fırça almanızı öneririm. nisan-mayıs ve ekim-kasım aylarında çok işinize yarayacak.
ikinci el eşyalarda başka bir kedinin kokusu varsa erkekleri rahatsız eder ama dişiler o kadar sorun çıkarmaz.
bir de bahçeyi iyi bir kontrol etmeniz lazım. bunlar atletik hayvanlar olduğu için bahçedeki ağaç ya da çitteki ufak bir aralıktan bile çıkabilirler.
  • tururo  (15.07.20 22:58:26) 
2 kedi çok iyi olur, özellikle evde yalnız kalacağı saatler olacaksa arkadaşa ihtiyacı var. Özellikle kardeş olurlarsa harika olur ve ikisi de sizinle oynar bunda hiç sıkıntı olmaz. Erkek - dişi mevzusu da eğer kısırlaştıracaksam mutlaka dişi kedi alırım çünkü erkek kedilerde kısırlaştırma sonrası sıkıntılar olabiliyor. Dişi kedilerin ameliyatı zor ama sonraki hayatında hiçbir sıkıntı yaşamıyor. Bi de lütfen kediye sadece kuru mama vermeyin, arada konserve, haşlama vs verin ki içi kurumasın hayvanın! Hem de mutlu olsun.


  • kums  (15.07.20 23:45:43) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.