[]

Açıköğretim psikoloji kavgası

yahu lisede ünv.de falan psikoloji dersi gördüm biraz. neden karşı çıkanlar direkt "tedavi edecek yetkin olmayanlar!" diye karşı çıkıyor? klinik psikoloji farklı bir şey değil mi? örgünde okuyanlar her gün hayvan deneyleri mi yapıyor? yok mu psikoloji okuyan, bir kere olsun hasta gördünüz mü 4 yılda? ya da deney yaptınız mı?




 
Ben psikolojik danışmanlık mezunuyum. Hem bireyle hem grupla psikolojik danışma uygulamalı yaptık. Hasta değil de danışan diyoruz yani. Ergenlerle danışma falan da seçmeli olarak vardı yine uygulamalı. Onun dışında psikolojik testleri de uygulamalı yaptık.

Yani biz yapıyorsak psikoloji okuyanlar da yapıyordur danışma diye düşünüyorum.
  • turkce konusan uzayli  (15.07.20 22:05:55) 
Evet, yaptık. Yukarıda söylendiği gibi hasta değil, danışan diyoruz biz. Hem uygulamalı derslerimiz var hem de stajlarımiz. Sunumlara ve bitirme tezine girmiyorum bile. Psikoloji acikogretimde okunacak bir bölüm degil. Acikogretimde okunmasini desteklemek halkın ruh sağlığını tehdit etmekten başka bir şey değildir. Şimdi uzun uzun anlatamayacağim, sözlükteki entryimi kopyalıyorum.

psikoloji gibi bir bölümü uzaktan bitirtmek demek ortaliga canlı bomba bırakmaktir diyerek karşı çıktığım eylem.

psikoloji, sadece kitap okuyarak, notları ezberleyerek bitirilen bir bolum değildir. eğitim boyunca hocalardan, stajlardan, ödevlerden, sunumlardan bir sürü şey öğrenirsiniz; bakış açınız değişir. bunları hiç bilmeyen birini acikogretimden mezun ederseniz çocuğunuzun anaokulundaki psikologundan, adlıyedeki görevli psikoloğa, hastanede görüşme yaptığınız psikoloğa güvenemezsiniz/ guvenmemelisiniz.

ruh sağlığı gibi önemli bir alanda bunu yapmak eğitim sisteminin ne kadar kokusmus olduğunu bir kere daha bize gösterir.

psikologlar daha özlük haklarını kazanamamisken bir de bunu yapmak, mesleği iyice itibarsızlaştırma anlamına gelir; kabul edilemez

edit: 'sosyoloji, işletme gibi bölumler de acikogretim de var, psikoloji niye olmasın?'diye eleştirenler olmuş. psikoloji eğitimini yukarıdaki saydıgim sebeplerden dolayı örgün egitimde almazsanız sağlam bir temeliniz olmaz/ olamaz. sağlam temeli olmayan bir psikolog kazara yüksek lisansını, egitimlerini bitirip de klinik psikolog + psikoterapist olursa bir terapi sırasında yaptığı hata yüzünden nevrotik sınırdaki bir danışanin psikotik atak geçirmesine bile neden olabilir, travmatik anılarını canlandirabilir; bu sınır bu kadar önemlidir. sagliktan bahsediyoruz burda. biz örgün eğitimden mezun olan çoğu psikoloğun yeterliliğini sorgularken, meslek odasi isterken temelinin sağlam olmadığını kesin şekilde bildigimiz birinin bu mesleği yapması çok tehlikelidir. üstelik seans odasina gitmeye de gerek yok; anaokulunda açık öğretim mezunu bir psikolog çalışırken çocuğunuza yaklaşımı ile travma yaşamasına da neden olabilir. yeterlilik, etik çok önemlidir.

edit2: gelen mesajlar üzerine bir ekleme daha yapma ihtiyacı duydum. 'yurtdisindaki çoğu okulda uzaktan eğitim var, burda niye olmasın?' denmiş. o okullardaki uzaktan eğitim kavramı ile bizimki bir degil. bizde de hocalar odevler, makaleler gönderecekse ve bunlarin kontrolu saglanacaksa, haftalık videolu eğitim verecekse, stajlar zorunlu olacaksa, sunum dönemleri olacaksa buyursun yapsınlar. ama bizdeki acikogretim anlayısının slayt okuyup, testten şıkları işaretleyip bitirmekten ibaret olduğunu hepimiz biliyoruz maalesef.
  • fraise  (15.07.20 22:14:44 ~ 22:16:20) 
+fraise

psikoloji mezunuyum.
  • kırmızıayakkabılıgargamel  (15.07.20 22:36:40) 
halkın ruh sağlığına karşı alınacak önlem öncelikle meslek yasası ve caydırıcı cezalar. psikolog unvanıyla kamu sağlığını doğrudan ilgilendirecek şekilde çalışacak kişilerde teorik ve pratik yeterlilik aranması kadar doğal bir şey yok. ama bunun yolu bir bilim olan psikolojiyi bir iş sahasına indirgeyip onun üzerinden eğitimi şekillendirmek değil.
bu arada açılmasını sevinçle karşılayan bir sürü sözlük entrysi var, "hep ilgi duyduğum, merak ettiğim" diye başlayan, çalışan insanlar var, hayatlarına evinde devam etmek zorunda ve gerçekten psikoloji bilimiyle tanışmaya ihtiyacı olan insanlar var. bu insanların "aç kitap oku" demek yerine sistemli bir şekilde iyi bir müfredatla psikolojiyle tanışması da toplum sağlığı için çok büyük bir kazanımdır. ama bunların hiçbiri umursanmadan karşı çıkılıyor ve karşı çıkan herkesin derdinin de toplum sağlığı olduğuna inanmıyorum açıkçası.
burada yazan duyurucuları hedef alarak söylemiyorum bunu, yanlış anlaşılma olmasın.
  • not dark yet  (16.07.20 00:01:49 ~ 00:07:51) 
Mor bembombom+1 demeye geldim tekrar. Eksigi yok, fazlasını söylemiş.

Yandal eğitimi gibi bir acikogretim programı açacaklarsa bunu en başta ben desteklerim; bazı derslerimizin hem diğer meslekler gruplarında çalışanlara hem de psikoloji bilimine sahiden merak duyanlara katkısı olacağını düşünüyorum, keşke bu şekilde yapsalar.

Ama iş direkt bir psikoloji bölümü açıp, mezun ettikleri kişilere psikolog unvanı vermeye geliyorsa bana karşı çıkıyorum zira ucu tehlikeli bir noktaya çıkıyor. Henüz orgun egitimddn gecip lisans eğitimini tamamlamış bir psikolog bile yetkin değilken, bir de slayt okuyarak bu eğitimi aldıklarını düşünenlerin alan ihlali konusunda neler yapabileceklerini tahmin etmek zor değil.

O yüzden buna sadece biz psikologlar değil, toplumun her kesimi karşı çıkmalı. Yurtdisindaki gibi bir uzaktan eğitim programı yapılmadikca nitelikli mezun vermeleri mümkün değil.
  • fraise  (16.07.20 01:50:16) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.