[]

Askerlik muafiyeti ile ilgili bir soru

Şimdi bende kronik bir hastalık var. Türk Silahlı Kuvvetleri Sağlık Yeteneği Yönetmeliği'ne bu hastalığa sahip olanlar "askerliğe elverişli değildir." raporu alıyor.

Ama kime sorsam, "orada yazana güvenme", "orada yazar ama askere alırlar", "bizim bölükte %95 görme kaybı olan biri vardı" gibi gibi laflar ediyorlar. Cidden hekimler, mevzuatta yazılana uymadan, kafalarına göre mi karar veriyor, yoksa bu laflar kıskançlıktan (biz gittik o neden muaf oluyor düşüncesi) veya kulaktan dolma bilgiler ile mi söyleniyor ?

Açıkçası, ben mevzuata aykırı hareket edileceğini düşünmüyorum ama birkaç kişi böyle söyleyince kıllanmadım da değil.

 
Alsalar bile birlikte yapılan muayenede geri gönderiliyor zira askerlik öncesi yapılan kontroller çok sağlıklı olmuyor. Ha senin raporun vardır oradaki görevlinin dikkatini çeker neymiş ya bu der inceler ya da hastaneye sevk eder o ayrı ama usta birliğine gelip de çürüğe gönderdiğimiz çok asker oldu. Ben askere giderken bana yapılan tek muayene "var mı bir şey?" şeklinde olmuştu.


  • angelus  (13.07.20 15:34:55) 
rahatsızlığın nedir, bundan da bahsetseydin keşke. ben epilepsi olmama rağmen gittim. gerçi isteyerek gittim :) sakın yanlış anlama ama bizim millet biraz garip. askere gitmeme nedenin "çürük" olunca başka bir gözle bakıyorlar sana. ben de rahatsızlığımı belirtince doktor muayenesinden sonra "askerliğe elverişlidir" raporu almıştım. Gece nöbeti, araç kullanımı haricinde asker olabileceğimi söylemişti doktor.


  • silah taciri  (13.07.20 15:35:29) 
@silah taciri ülseratif kolit var bende. Yönetmeliğin Bölüm VIII, Madde 45.B.8'ye göre askerliğe elverişli değilmişim.


  • vhdl  (13.07.20 15:37:05) 
muayene etmeyen doktora denk gelirsen hastalığını dinlemiyorlar. başıma geldi oradan biliyorum. kronik hastalığım var. askere elverişlidir raporu verdi uzman. doçentmiydi profmuydu neydi. ona gittik dedik ki muayene bile etmedi. o kararı bozdu. ona rağmen 1 sene erteleme verdiler önce. sonraki sene askerliğe elverişli değildir raporu aldım. seferberlik hariç :)


  • sutlu nescafe  (13.07.20 15:57:50) 
ülseratif kolit olan iki kişi tanıyorum ve ikisi de askere alınmadı. bu kişilerden birisi muhtemelen 25-30 sene önce muayene olmuştur çünkü yaşı 50'nin üstünde, diğeri de 3-4 sene önce aldı muafiyeti. neden bilmiyorum ama tsk bu hastalığa karşı hassas anladığım kadarı ile.


  • bilmem ki  (14.07.20 00:33:44) 
benim muafiyetim var. gide gele öğendik. büyükşehirdeysen ilk seferde neredeyse hiçbir şeye ilk seferde muafiyet vermiyorlar. bu gözler engelli çocuğa bir yıl erteleme veren heyet gördü.
son 10 yıldır falan yönetmelikte neyse o. yani askerliğe alınmayacak bu adam diyorsa almıyorlar ama şansına göre 2-3 kere gitmen gerekiyor. ama küçük yerde kilodan tek seferde alan birkaç kişiyle de tanıştım.

  • Efoody  (14.07.20 00:45:39 ~ 00:51:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.