[]

Teorik olarak insanoğlunun ortaya çıkış anı, genetik haritamızdan çıkmaz mi

Genetiğin bir hayranıyım. Okumaya bilgilenmeye çalışıyorum. Neandertal insanların dna kodlarıyla o insanları yeniden hayata getirme projeleri konuşuluyor. Gen faktörü farkında bile olmadığımız kadar çok etkili hayatımızda. Mizaç dediğimiz şey genetik haritamızla ilgili. Açlığa dayanıklı veya dayanıksız insan arasındaki farkı bile genler belirlerken,'neden geçmişe yönelik bir araştırma yapılıp ilk insanların tecrübeleri tespit edilemiyor? Çok bilim kurgu senaryosu gibi duruyor ama böyle bir sey teoride mümkün bence. Madem her şey genlerimizde yazıyor, insanoğlunun nasıl ortaya çıktığı bile genlere bakılarak anlaşılabilir bence.




 
genlerde yazılan şey tarih değil. sen gen haritasından çıkarımlar yapıyorsun. diş yapısı şu şekildeydi o zaman ateş kullanmıyordu diyorsun mesela. mide yapısı şu şekildeydi o zaman et yemiyordu diyorsun mesela. belki adamın midesinde depo bölgesi vardı kış uykusuna yatıyordu. bu tür çıkarımlar yapmaya çalışıyorsun. eksik fazla ne olursa artık.

akciğer yapısı şu şekildeydi diyip adamın belki başka gaz soluduğuna kanaat getirip oradan yaşam koşulları hakkında çıkarımlar yapabilirsin.

tespit edilememek diye bir şey yok aslında ama mevzu elindeki veri ile fazla ilerleyememen. gen haritasından normal insanda olmayan bir protein sentezlendiğini gördün diyelim ama bu protein in ne işe yaradığını bulman belki 20-25 yıl sürüyor.
  • duyurukullanıcısı  (13.07.20 11:57:14) 
İnsanoğlunun ortaya çıkış anı diye bir nokta yok. Yani türleşme öyle bir süreç değil. Her şeyin DNA'da kayıtlı olduğu bilgisi de doğru değil. En azından tüm tecrübeler DNA'dan geri dönüşüm ile elde edilebilir değil şu an için, teoride de değil. Epigenetik bir noktaya kadar fikir veriyor ama onun da çok başındayız henüz.

Geri kalanlar için büyük ölçüde duyurukullanıcısı + 1

Not: İnsanın popülasyon tarihi konusunda çalışan bir evrimsel genetikçiyim.
  • evrim halkasi  (13.07.20 12:19:48) 
mitokondrial dna (mtDNA) denilen birsey var. Bununla ilk insanin cikisi ve dunyaya yayilmasiyla ilgili bulgular elde edilebiliyor. Hatta boyle bir arastirmaya dahil olup atalarinizin hangi grupla Afrika'dan cikip nereye dogru goc ettigini gorebiliyordunuz.

en.wikipedia.org

Hepsini okuyun ama ozellikle son bolum sorunuza cevap olabilir.
  • SevdaliBulut  (13.07.20 13:39:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.