[]

Haftasonu sabah erken kalkmak

Haftaici zaten erken kalkiyoruz cogumuz is sebepli, o yuzden baslikta haftasonu dedim.

Mesela bugun 5.30da kalktim, gecen haftalarda 6 civari kalkiyorum vs ama yapacak bir sey bulamayip geri uyumaya calisiyorum hep.

Bu kadar erken kalkinca ne yapilir ki? Gun fazla uzun gelmiyor mu sonra?
Yani aslinda evi toplamam ve isle ilgili bir sey yetistirmem lazim ama sabahin korunde bunlari yapasim gelmiyor.
IF yapiyorum, saat 10dan once yemiyorum, yani kahvalti yapmak da olmaz. Spor yapabilirim ama useniyorum.

Siz ne yapiyorsunuz?

 
Telefonla cıkcıkcık geziyorum böyle işte :)


  • coca cola  (12.07.20 08:53:38) 
Ben de martıların ötmek yerine anırmayı tercih etmesi sebebiyle 5-6 arasında uyanıyorum. 6’dan önce yataktan çıkmamaya çalışıyorum. Psikolojik sınır sanırım benim için. Sonrasında ise ses çıkarmayacak ev işlerimi yapıyorum. Camı pencereyi açıyorum sonuna kadar, sabah esintisi ve ışığı eve gelsin diye. Ütü yapıyorum mesela, arkaya hafif bir müzik açıp. Mutfağı toparlıyorum. Bunları yaparken saat 8 oluyor, gidip süt alıyorum. Sütü kaynatıyorum. Bu esnada genelde bir film açıyorum. Film akabinde kahvaltı yapıyorum bu esnada süt soğumuş oluyor, yoğurt mayalıyorum. Yoğurt mayalanırken (yaklaşık 4 saat) evi temizliyorum. Ev temizliği bittiğinde de yemek yapıyorum. Bu düzen pazar günü olduysa en az 3 günlük yemek yapıyorum hafta içi de yemek için. Böyle olunca zaten gün bitmiş oluyor.

Bu hafta özelinde yoğurt yok. Öğlenden itibaren başka planlarım var çünkü. Sabah kalkınca okumam gereken şeyleri okudum. Şimdi kahvaltı yapacağım, ardından temizlik. Ve yetişirse iş için yapmam gereken şeyler var onları sıkıştıracağım araya evden çıkmadan.
Gün fazla uzun oluyor haklısın ama olması da lazım. Hafta içi her gün akşama kadar çalışınca evin tüm işi haftasonuna kalıyor. 1’de falan uyansam hiçbir işim yetişmez :(
  • irene  (12.07.20 08:57:20) 
youtube'dan ders, podcast tarzi birkac seyi takip ediyorum bu aralar bos zamanimda (bazilari ogretici bazilari tamamen geyik) coursera'da bir ders takip ediyordum daha once. internette baska turlu de zaman oldurmek kolay. Evi toplamak her 3-4 gune bir en az 3-4 saat alan bir aktivite ustune. genelde 2 gune bir market alisverisi yapiyorum. Diger yaptigim seyler: is basvurulari, internette ev ilanlarina bakmak.

cok organize ve verimli olmadigim icin gun katiyen uzun gelmiyor. Ortalama bir haftada yapmak istediklerimin %60'ini falan yapiyorum.
  • hot potato  (12.07.20 09:01:45 ~ 09:02:09) 
Ben kısa bir süre önce - evlere tıkıldığımız ve hayatın pat diye durduğu dönemin başlarında- çok kendimle kaldım ve bir liste yaptım. Şaka yollu başlayan liste, koca bir excel tablosuna dönüştü.
Basitçe, hayatımın geri kalanında kendim için sevdiklerim için neler yapmak istediğimi ya da nerede olmak istediğimi, ya da neleri bilmeden öğrenmeden ölmek istemediğimi ya da şu bu...içerikli, kendi içinde 2 ve 5 yıllık dönemleri olan bir paper çıktı ortaya.

Liste ise, bu amaçlar için şu anda ve burada adım adım neler yapmam gerektiğini içeriyor, 7 aylık dönemler halinde. Planlamam bir 15-20 gün aldı, işte sapmalar, alternatif yollar vs.. hesapları.

Hayretle, hayatın çok kısa olduğunu gördüm.İsteklerim ya da beklentilerim için eh bir gün kıçımı kaldırırım tabii ama önce şuna bir bakayım (insert oyalanma-zamanı boşa harcama araçları here)diyerek harcadığım zamanın çok olduğunu, geri alamayacağımı, kalan zamanın çok efektif kullanılması gerektiğini vs.. gördüm. (ölüm, hastalık ayrı tabii).
7 günü içeren gündelik akış oluşturdum. Nasıl korkmuşsam artık harcanmış zamana, iki aydır, kendimin bile şaşırdığı bir disiplinle uyguluyorum. Pazarlar da bu akışa dahil. Pazar günleri bir kaç saat ev temizliği-kişisel bakım dışında, şimdilik, işimle ilgili çalışma zamanı, bir takım dersler kurslar vs.. var.
  • latchet  (12.07.20 09:51:30) 
sabah erken kalkmaya alışırsanız, ki alışmışsınız aslında ama erken kalkmaya alışmayı severseniz, vazgeçilemez bir şey oluyor o.
benim bazen işlerden dolayı uyku düzenim kayınca ve erken kalkamayınca kendimi kötü hissediyorum mesela.

o yüzden youtube'dan tv'de ya da online olarak takip etmekten hoşlandığım ve kaçırdığım programların, söyleşilerin vb. tekrarlarını ya da sabah haberlerini falan dinlerken mutfakta iş yapıyorum genelde.
genel olarak evde de iş yapıyorum, makineye çamaşır atmak falan gibi.
ama mutfaktaysam, saat 10'a 11'e kadar kaç günlük zeytinyağlı meytinyağlı, bir sürü yemek bitmiş oluyor.
sonradan işimi kolaylaştıracak şeyleri de hallediyorum.
işte salata malzemelerini yıkayıp saklama kaplarına ayırmak falan gibi.
sonra 3-4 gün sadece beşer dakika mutfak işim oluyor.

bunun dışında yatakta dizi ya da film falan izlenebilir.

normalde hava aydınlıkken bir şey izleyemeyen ben, son yıllarda sabahın çok erken saatlerinde yatakta ya da normal ekran önünde ya da laptop'ta (duruma göre) bir şeyler izlemekten hoşlanmaya başladım.

çiçekleriniz falan varsa, toprağıydı, gübresiydi, suyuydu, vitaminiydi, kuru yaprağını toplayayım, "acaba yerini mi sevmedi? şuradan alayım şuraya koyayım" falan derken de zaman geçiyor, o saatler için iyi bir aktivite oluyor.

spor yapmaya üşenseniz de kulaklığı takıp uzun uzun yürüyebilir, sahilde falan oturup müzik dinleyebilirsiniz belki.

bazen böyle saç maskesi, yüz maskesi falan gibi şeyler yapıp sonra uzun bir duş almak ya da diğer kişisel bakım konularına yönelmek de iyi oluyor.
gün içinde kargo geliyor, market sipariş getiriyor ya da ben giriyorum çıkıyorum falan derken fırsat bulamıyorum bazen.
akşamları da tembellik ediyorum, yorgun oluyorum, o yüzden böyle şeyler için de sabah saatleri daha verimli oluyor benim için.

ya da mesela merakınız olan bir konuyu okulunu okur gibi derinlemesine öğrenmek isterseniz, onun için de en verimli zaman.
ders izleyerek, dinleyerek ya da gereken şeyleri okuyarak falan 2-3 saati çok rahat geçirir, sonra güne kaldığı yerden devam edersiniz.
ben bu sayede hep merakım olan ama yüzeysel olarak bilgi sahibi olduğum birkaç konuyu iyi öğrendim mesela.
  • blatta hiberna  (12.07.20 21:52:37 ~ 21:55:48) 
gerekenden erken kalkmak bence motivasyon işi. 05:30'da kalktığınızda yapacak bir şey bulamıyor ya da uyanık olmak istemiyorsanız o kadar erken kalkmaktansa genel bir düzen oturtmayı (örneğin her gün 7'de uyanmak gibi) deneyebilirsiniz. uyku düzene girince hem güne başlamak hem de günün geri kalanında enerji seviyesini yüksek tutmak daha kolay oluyor.

ben mesela sabahın köründe dikkatimi dağıtacak hiçbir şey yokken çalışmayı daha çok seviyorum, o yüzden bana sorarsanız 06-12 arası çalışmak veya günlük işleri halletmek, günün geri kalanında da fazla baş ağrısı yaşamadan devam etmek daha cazip geliyor ama eğer işim yoksa, uyandığımda bir şey yapma isteğim yoksa o saatte kalkmayı gereksiz buluyorum, zaten istemesem de yatağa geri dönüyorum böyle durumlarda.
  • alevli deniz sortu  (12.07.20 22:01:57) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.