[]

Ayasofya’nın camii olması ve esnafın etkilenmesi?

Ne dersiniz? Orda bir sürü lokanta vs var. Ayasofya müze olmaktan çıkarılınca oradaki esnaf etkilenir mi? Gerçi yine bir sürü turistik yer var ama ?




 
Valla Topkapı, Kapalı Çarşı falan güzel ama yabancılar her zaman "Hagia sophia nerede" diyordu. Yabancı arkadaşlarımın merak ettiği yer oydu. Zaten covid işi de var, o esnaf uzunca bir süre kan ağlar gibi geliyor bana. Tüm turizm için geçerli ama oraya ekstra hamle yaptılar işte.

edit: turist rahatça girip gezebilecekse okey ama ayakkabılarınızı çıkarın şunu yapın bunu yapın derlerse?
  • nhk ni youkosu  (11.07.20 13:36:31 ~ 15:08:17) 
Esnafın işine gelir.birde çok hezeyana sebep olacak bir şey değil,eski muahafazakar kafanın bir takıntısı.ilk başta bir gazla gider millet ama sonrası her cami gibi.orada şahane sultanahmed camisine giden adam sayısı belli zaten.ilk bir ay kalabalık olur sonra normale doner.


  • duptıs  (11.07.20 13:44:02) 
Ziyarete açık olacak yine. Giriş de ücretsiz olacak. Sadece ibadet saatlerinde giriş yok denilir muhtemelen. Ziyaretçi açısından fazla bir şey farketmez diye düşünüyorum.


  • havadakarada  (11.07.20 13:44:13) 
6 TL'lik Magnum'u 9 TL'ye satan esnaf büyük ihtimalle etkilenir.


  • dissendium  (11.07.20 14:03:09) 
Niye etkilensin hocam ? "blue mosque"'ya geliyor turist. Ayasofya'ya mı gelmeyecek ?
Ayasofya Ayasofyalığından bir şey kaybetmedi ki.

  • fezagezgini_4  (11.07.20 14:49:57) 
Turist için Ayasofya'nın cami müze kilise olması çok fark etmez muhtemelen, tekrar cami olması hasebiyle turiste bi zorluk çıkarılmadığı sürece aynı şekilde gelirler yine, o habitatın ticareti devam eder.


  • angelus  (11.07.20 15:02:41) 
Etkilenmek mi?

Giris ucretini vermeyecek olan turistten o 100 lirayi cikartirlar muhtemelemen.
  • baldur2  (11.07.20 15:16:07) 
Ayasofya'nin anlami sadece "istanbul'a gidince gorulecek tarihi kilise" degil yabancilar icin. Turkiye'ye gelmek istenmesinin baslica motivasyonu idi ayasofya, "gelmisken goreyim" degil. Gelmisken goreyim dedikleri yerler: sultan ahmet camii. Yani "e camiyken sultan ahmete gidiyorlarsa ayasofya'ya da gelirler ne olacak canim" demek ayasofya'nin hristiyanlara ne ifade ettigini bilmemek demek. Hristiyanlik bir roma imparatorlugu dinidir arkadaslar. Roma'nin merkezi de istanbuldur. Istanbul'un merkezi de ayasofyadir. Herkes mescidi aksa ile kiyasliyor ama asil olarak kabe ile kiyaslanabilir buranin onemi.
Genel anlamda istanbul genelinde bir turist dususu yasanacagini ongoruyorum sorunuza cevap olarak.

Not:typolar icin ozur. Mobildeyim malum
  • ala09  (11.07.20 15:47:08) 
@ala09

tepki olarak belki yaşanabilir de, bazılarını da gaza getirebilir, Ayasofyada yapısal bir değişiklik olmayacak. camide olmaması gereken çizimler sadece ibadet vaktinde ışık tekniği ile karartılacakmış. bir tek yere halı konulacak anladığım kadarı ile sabit olarak. bu inananlar için Ayasofya'ya olan hissiyatı ne derece değiştirir. sonuçta 1934 yılına kadar cami olarak kullanıldı zaten.
  • fezagezgini_4  (11.07.20 18:38:14) 
@fezagezgini_4, inananlar için şu değişir: artık orası "başka bir dinin mensublarının ibadetine açık". yani herkes için bir ortak noktası yok. bir şekilde el değmeden ayakta kaldığı sanrısı artık olmayacak. aktif olarak içinde insanlar sadece vakit namazlarını değil sünnet namazlarını da kılacaklar. şu an olan büyüsü bozulacak (ayak kokusu gibi detaylara girmiyorum bile). artık ayasofya'nın bir albenisi kalmayacak. mesele duvarlardaki freskler değil yani. ayasofya'ya gittiyseniz sizden daha büyük insanı neredeyse hiçleştiren müthiş atmosferindeki tanrıya teslimiyet hissini yaşamışsınızdır. hristiyanlar zaten burada ibadet etmiyordu ancak artık bu cezbediliği kalmayacak. umarım anlatabilmişimdir ne düşündüğümü.


  • ala09  (11.07.20 19:11:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.