[]

ikinci el araç sorusu

arkadaşlar bir süredir ikinci el araç bakıyorum. geçen gün de sormuştum, toyota corolla hybrid düşünüyorum.

www.sahibinden.com

şu aracı gittim gördüm beğendim (arka park sensörleri orijinal paketinde olan bir şey değil, ama servisinde takıldığını söyledileri sıkıntı olur mu dersiniz?).

ekspertize de götüreceğim, sıkıntı çıkmazsa alacağım. (söyleyeceğiniz bir şeyler varsa dinlemek isterim). satan yer ikinci el al sat yapan bir galerici değil (bundan başka araç yok), mazda bayii'nden araç alan kişi eski aracını da satsınlar diye bırakmış.

1. ekspertiz için servisine götürün, firmalar canını çıkarıyor dediler. toyota servisine mi götüreyim, yoksa ekspertiz firması gerçekten anasını ağlatır mı?

2. ekspertizde kaza, hasar falan çıkmazsa airbag baktırmaya gerek var mı, hasar yoksa airbag de sağlam demek değil midir?

3. ekspertizde tamponlarına da bakıyorlar mı?

4. en önemli sorum. aracı aldım, diyelim ki memnun kalmadım. 2-3 ay sonra zarar etmeden satabilir miyim?

ikinci el ile ilgili hiç bilgim tecrübem olmadığı için sormak istedim. teşekkürler.

 
Park sensörleri sorun olmaz. Aliexpress'te bile satılıyor. İnsanlar kendi alıp takıyor. Serviste takıldıysa hiç sorun olmaz.

1. İşini iyi yapan ekspertizlere de gidebilirsin. İlla yetkili servise gitmene gerek yok. Zaten kendini kanıtlamış ekspertizler işini iyi yapıyorlar. Ayrıca araç hatasız denmiş. Çok aman aman bir şey çıkacağını sanmıyorum. Kazalı araç olsa o zaman işi iyi bilen birine gitmek farz ama bu araçta bence hiçbir şey yoktur. Araç zaten daha 23 bin km'de.

2. Ekspertizde kaza çıkmasa da bir airbag'çiye uğrayıp baktırmakta fayda var. Bence çok düşük ihtimal airbag açması ama açıp açmadığı önemli bir kriter.

3. Tamponların bir önemi yok. Plastik parçalar zaten. Sürekli de çiziliyor. Tampona takılma.

4. 2-3 ay içinde bir ötv indirimi olmazsa ki bu ekonomik şartlarda hiç sanmıyorum. 2-3 içinde kâr bile edersin.
  • himmet dayi  (11.07.20 09:40:30) 
Zaten yetkili servisler ekspertiz yapmıyor, bu yüzden bu özel ekspertiz firmaları çoğaldı.

Kaza yoksa airbag açılmamıştır, neden konrol edelim ki? Hiç kaza yapmadan 4-5 sene bindiğimiz araçları götürüp airbag sağlam mı diye baktırmıyoruz mesela, bir arıza olsa uyarı verir sistem.

Tamponun boyalı olup olmadığını sanırım anlayamıyorlar, ama değiştiğini anlıyorlar.

Ayrıca hiç önemi yok +1

Piyasası olan araçlar için zarar etmeden satman çok normal, ama bu tür az bilinen az satılan araç için kimse net konuşamaz.
  • John Bloor  (11.07.20 10:41:24) 
toyota yetkili servisi ekspertiz yapıyormuş. her tarafını kontrol edip, kaporta hakkında yazılı, diğer taraflarla (motor, ön takım vs) ilgili sözlü olarak rapor veriyorlarmış. randevu aldım, 2 gibi götüreceğim.

sanayidekilere mi götüreyim?

yakınlarda bir toyota yetkili servisi vardı, oradan da almadım, belki ustası tanıdıktır falandır diye, uzaktaki farklı servisten aldım randevuyu.
  • kibritsuyu  (11.07.20 12:14:15) 
İyi yapmışsın, serviste baksınlar, biraz fazla çıkar cebinden ama kafan rahat olur. Sanayiye sair zamanda da girme bile bu arabayla, hybrid motoru sanayidekiler bilmez. Bakım için de arıza durumlarında da yetkili servise git.


  • antihero  (11.07.20 12:48:06) 
Muhatabınız galericilerse 20 defa düşünün. Yerinizde olsam ekmeklerine bal sürmem sıfır araç gelince bayiden alırım.


  • kckmlqm  (11.07.20 13:31:17) 
Galerici değil diye yazmıştım ama. Yani evet mazda bayii burası ama öyle ikinci el reyonu olan bir yer bile değil. Yani adam öyle çok ilgilenmiyor bile, yağlayıp ballayıp satmaya çalışmıyor. Öyle alırsan ekime, almazsan ipime kadar bir tavır içinde. Yine de şüpheleneyim mi?


  • kibritsuyu  (11.07.20 14:29:37) 
Ben oyle araba aldim. Yetkili opel bayisi, arabayı alan kisi renault ile takas yapmis. Ellerinde olan tek ikinci el oydu.
Bu insanlar ne gidip bos yere takasa girerler ne de böyle pis sekilde isimlerini kirletirler. Mazda bilmem kac yuz bin liralik araba , 130bin liralk toyota icin ismini kirletmez insan. Ki onlar o arabayi alirken de baktirmislardir düzgünce.

Bu galericiden daha iyi bir yontem.
Diger her sey soylenmis zaten.
  • logisticsmanager  (11.07.20 15:09:47) 
Yetkili bayi diye güveniyorsanız sizi şu başlığa alalım:

(bkz: nazer ford yetkili bayi skandalı)

Şu kanalda ikinci elde insanların başına gelenler gösteriliyor:
m.youtube.com
  • ofkeyle kalkanin yerine oturan yazar  (11.07.20 20:17:07) 
hocam elbette sırf yetkili bayi diye güvenip araç almıyoruz. sadece en azından çakal çukal galericilerden, otonomi'deki nargileci tayfasından daha güvenli olduğunu düşünüyoruz. ford otosan'dan sıfır kuga alıp arızalı çıkan rezalet de okudum (bkz: 19 aralık 2014 ford otosan rezaleti), sıfır alınan araçların boyalı olması rezaletlerini de okudum. yani bu durumda ne sıfır, ne ikinci el araç almamamız gerekiyor. elimizden gelen araştırmayı yaptıktan sonra hala nitelikli dolandırıcı gibi bir yerlerinde bir şey çıkıyorsa o da bizim bahtsız bedeviliğimiz değil midir? buna insan iradesi ne yapabilir ki?

bahsettiğim araç ilanda hasarsız diye konulmuş, 2019 temmuz'da trafiğe çıkmış ve 23.000 kilometrede. toyota'nın yetkili servisinde ekspertize soktum. kaportada boyada şaside boya yok, değişen yok, herhangi bir işlem yok, zerre kadar sıkıntı yok, motorunda, şanzımanında, ön takımlarda, hybrid sisteminde hiçbir sıkıntı yok, beyinde arıza marıza herhangi bir kayıt yok, arka tampon park sensörü takmak için sökülmüş, yan sanayi marka bir sensör takılmış, ama o da servisin kullandığı montaj yolundan takılmış, büyük ihtimalle aracı alırken hediye edilmiş ve serviste takılmış, sıkıntısız çalışıyor, tamponda da herhangi bir onarım işlemi falan yok, sadece bunun için sökülüp takılmış dedi. gönül rahatlığıyla alabilirsiniz dedi.

ilk sahibi temmuz 2019'da istanbul'da bir bayiden almış, aralık 2019'da şu anki sahibi 13.000 kilometrede almış, bakımını da ankara'da ekspertize götürdüğüm serviste yaptırmış, bakımda da normal bakım harici bir şey yapılmamış.

şasi numarasından hasar kaydı çıkmıyor. motor numarasından sigortadaki kaydına da yarın sigortacımı arayıp baktıracağım, ayrı bir kayıt olduğunu bilmiyordum.

yani bunların üstüne hala bir şey çıkıyorsa gidip yapan ustanın elini öpeyim bari, fabrikasından güzel yapmış, servisi bile anlamıyor diye. bunun adı nitelikli dolandırıcılık değil mi? daha artık ne yapalım? araç mı almayalım?

edit: sigortacı da hem şasi, hem motor numarasından kontrol edip sicili temiz araç olduğunu, herhangi bir kaydı olmadığını söyledi.
  • kibritsuyu  (11.07.20 23:39:11 ~ 12.07.20 23:51:39) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.