[]

hobi iken kobi olma yolunda ilerleyen iş

hem biraz bu yollardan geçen birini denk getirir de deneyimlerimden faydalanır mıyım diye hem de dertleşmek için yazıyorum. vakti az olan okumasın baştan uyarayım.

internet üzerinden hobi olarak başlayan ama son bir kaç ayda gelişip fena olmayan bir getiriye sahip işe dönüşen bir işimiz var. önceleri hobi amaçlı tek tük iş yaptığımız için haliyle kazandığımız para pek de sıkıntı olmayacak bir boyutta oluyordu ancak son 1-2 ayda işe yüklenince "iş" denilebilecek bir hale gelen bir işimiz var dijital tasarım üzerine. aylık 300 lira 500 lira derken 4 bin 5 bin TLlere kadar çıkardık işi. gün geçtikçe de artış gösteriyor memnun müşteri sayımız arttıkça ve insanlara ulaştıkça. öngörüm odaklanırsak artarak gideceği yönünde. 80 milyon kişilik bir müşteri havuzu var sonuçta ülkede.


tanıdık bir muhasebeci artık bu para giriş çıkışının problem yaratacağını ve şirket kurup fatura kesmemiz gerektiğini söyledi. 3 aşağı 5 yukarı aylık masrafını da anlattı. halihazırda çalıştığım için sigorta masrafı da olmayacak dolayısıyla vergi yükü hariç muhasebe giderinden başka bir gider olmayacakmış. bu iş artık hobi değil kobi dedi kısacası.


sorum şu: siz olsanız ne yapardınız? artacağını varsayarak şirket kurma hengamesinin içine girip dertsiz başınıza dert alır mıydınız? şahıs şirketi bugün açtım yarın vazgeçtim kapattım işleri baş ağrıtacak kıvamda mı? iş yükü nasıl gelişir? fatura kes, fatura al. muhasebe ile ilişkiler vs. derken attığımız taş ürküttüğümüz kuşa değer mi? halihazırda zaten maaşlı bir işte çalışıyorum ve ortalama üstü bir kazancım var. yoksa yaşandı bitti saygısızca diyip usulca işten vazgeçip normal yaşantımıza devam mı etmeliyiz? herhangi bir yatırım gerektirmiyor bu arada yapacağım iş. home office çalışıp halihazırdaki ekipmanlarımla aynen işe devam edebileceğim. mesai sonrası bir kaç saat çalışarak yapabildiğim bir iş şimdilik.


kısacası aylık ne kadar kazancınız olduğunda bir şirketin ameleliğiyle uğraşmaya değer dersiniz? daha önce bu tarz bir girişim yapmış bir kişi olur, böyle bir kişinin muhasebesini tutan muhasebeci olur. her türlü deneyimden faydalanmak istiyorum karar verme aşamasında.


vakit ayırıp cevap yazacak arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

 
Öncelikle başarılarınızın devamını dilerim.

Şirket kurmak 1 günlük iş. Ama şirketin vergileri, smmm ücreti, stopajı, bağ-kur'u sgk'sı, ticaret odası kaydı, belediye işyeri ruhsatı vb. oku püsürü derken eğer iş yapamıyorsanız veya az kazanıyorsanız bunlar can sıkmaya başlıyor. Kazanamadığınız bir dönem olur da şirketi geçici olarak gayrifaal yapayım derseniz de, tekrar faal hale getirirince aradaki vergileri falan yine devlet istiyor.

Siz işinizin bu şekilde gideceğine inanıyorsanız ve iyi gitmesi için de çabalayacaksanız kurun şirketi gitsin. Düşünmeye değmez. Ama ya belki gelecek sene yurtdışına cv yollarım veya maaşlı yere girerim diye planlarınız varsa kurmayın. Kurmak kolay, tasfiye etmek zor.
  • malheiros  (09.07.20 21:04:51) 
iyi bir muhasebeciniz olduktan sonra bir şey olmaz.
şirketin ameleliği falan yok, her şeyi muhasebeci yapıyor zaten.
şahıs şirketi kurun, ticaret odası kaydı falan yaptırmanıza gerek yok hemen.
bağkur derdiniz de olmayacak dediğiniz gibi.

şahıs şirketi için 750-1000 arası ilk şirket kurma masrafı, sonra da her ay 180-250 lira civarı muhasebeci ücreti olur.
onun dışında da 50 lira civarı bir vergi var her ay.
başka da bir şey yok.
fatura keseceksiniz, ona göre gelir vergisi zamanını muhasebeci söyleyecek, yatıracaksınız.

bu kadar.
atla deve değil yani.
aylık 4-5 bin lira gelir için zaten limited kurmak lüzumsuz.
eğer işleriniz çok artarsa, 1-2 günde şahıs şirketi limited'e çevriliyor zaten.
  • blatta hiberna  (09.07.20 21:37:41) 
Şirket kurmak mesele değil ama sonrasında çıkacak masraf ve vergi yükünü hesaplayıp fiyatlarınızı gözden geçirip hala karlı bir iş modeliniz varsa kurmalısınız. Sorumluluklarınız artacağını da unutmayın.


  • jz  (09.07.20 22:39:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.