[]

Composer ile Soundtrack arasında fark nedir?

Merhabalar;

Misal imdb'den Hans Zimmer'ın külliyatına baktığımda, bazı yapımların Composer, bazı yapımların Soundtrack sekmesinde yer aldığını görüyorum.

Tam olarak bunları birbirinden ayıran sebepler nedir?

 
Benim bildiğim composer da o film için özel bir şey yaratıyor. Diğerinde ise hazır yaratılmış şeyler filmin üzerine oturtuluyor.


  • awareim  (09.07.20 15:36:12) 
composer bölümünü tanımlarken imdb şöyle demiş

"This section is reserved for the composer of the main background score, not for the composers of songs used in the soundtrack nor pieces of music featured as part of the score; those should be sent to the soundtrack list."

help.imdb.com
  • la traviata  (09.07.20 15:36:54) 
@awareim: soundtrack için dediklerin pek mantıklı gelmedi. hemen hemen her filmin kendine özgü bir soundtrack'i vardır. sanmıyorum öyle hazır şeyler kullanacaklarını.


  • matrix  (09.07.20 16:08:40) 
Filmin soundtrack'inde sadece o film için yapılan müzikler olmaz ki, Guardians of the Galaxy soundtrackinde David Bowie, Marvin Gaye falan var hani, filmde kullanılan ama çok önceden bestelenmiş yayımlanmış müzikler de dahil olabilir soundtracklere.


  • kobuzchu kiz  (09.07.20 16:13:14) 
@kobuzchu kiz:

elbette öyle örnekler de var. hatta bazı filmler baştan aşağı "önceden bilinen meşhur parçalar" ile dolu. öyle bile olsa yine de belli bir soundtrack'i yine oluyor sanırım. gerçi hatalı düşünüyor olabilir, şu anda fark ettim. eğer o film için yapılan sözsüz müziklere soundtrack denilmiyorsa o zaman ilk sorduğum soru da cevaplanmış oluyor. sözsüz müzikler o film için üretildiği için onlar sanırım composer bünyesinde değerleniyor. sözlü şarkılar ile soundtrack'ler içinde yer alıyor.

umarım doğru anlamışımdır. :)
  • matrix  (09.07.20 16:50:57) 
composer besteci demek, soundtrack’in de bir composer’ı vardır, ikisi farklı kavramlar yani. kastettiğiniz şey bence score ile soundtrack farkı. score sadece o film için bestelenmiş, çoğunlukla enstrümantal eserleri ifade eder. soundtrack’in ise o film için bestelenmiş olması şart değildir, filmde kullanılan her türlü eser soundtrack olabilir. enstrümantal olabileceği gibi bir güftesi de olabilir.

hans zimmer filmler için özel olarak müzik yaptığı için score denebilir ama aynı zamanda soundtrack’tir, soundtrack’in kapsayıcılığı daha geniştir çünkü.
  • phoarbix  (09.07.20 17:29:29) 
buraki fark "score" ile "soundtrack" farkından. "Score" film müziği oluyor(çalan şarkılar değil). işte o müziği yapan da "composer" oluyor. Soundtrack ise film şarkılarını içeren albüm denilebilir. kimi soundtrack "score"ları da içerebilir, kiminde filmde hiç geçmeyen şarkı da olabilir.


  • late viper  (09.07.20 20:09:11) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.