[]

Ev Alırken?

Malum kredi faizleri düşmüşken krediye girip ev alalım diyoruz. İdealtepe Bostancı arası sahile yakın bir yer bakıyoruz. Lakin evin yaşı/fiyatı oranı düşündürüyor. İçi yepyeni yapılmış geniş, büyük balkonlu evler var mesela, ama 25 yaşında ve fiyatı çok makul. Buna karşın daracık balkonlu veya balkonsuz m2si daha düşük dar odalı 2-10 yıl arası evler 100-150 bin TL farkla satılıyor. Yeni evleri pazarlarken hep deprem yönetmelikli diyorlar. Deprem sebebiyle, eski ev almak mantıklı mı? Yoksa daha fazla parayla daha küçük ama yeni ev mi almak gerekir illa? Eski evler illa kötü müdür? Dayanıklılığını nasıl anlarız?




 
ali ağaoğlunun konuyla gili bir söylemi vardı; zamanında inşaatlarda kullanılan kumların tamamı deniz kumuymuş billi bir tarihten sonraki yapılar daha güvenli vs. şeklinde. onunla ilgili olabilir.
gerçi örnek verdiğim kişi de.. neyse..

  • foolrules  (09.07.20 13:44:17 ~ 13:45:01) 
2000 yılı sonrası deprem yönetmeliğine tabii tutuldu evler. 20-25 sene aşırı eski değil bence. Yine de etraflıca düşünün derim..


  • denizmaniaherif  (09.07.20 14:01:49) 
eski evlerin bazılarını kötü yaptılar doğru
ama hepsi de kötüydü demek olmuyor.

her sektör gibi köşeyi dönmek isteyenler içine etti.
ben çocukken (80-85 dönemi) istanbulda pek yabancı müteahhit yoktu, sonra laz müteahhit doluştu, deniz kumu binalar yaptı, içine etti şehrin.

Bizim oturduğumuz evi,babamın itü inşaattan arkadaşları yapıyordu, ethem efendi caddesindeydik, babam hangi Richter ölçeğindeki depreme kadar dayanıklı falan biliyordu, sakin olun diyordu bize.

yandaki apartmanı laz amcalar gelip yaptılar, onun için aynı şeyi söyleyemem.

şans işi.
  • Corc  (09.07.20 14:15:17) 
corc +1
ayrıca yönetmelik 2007 de değişti. 2012 de revize edildi.
yeni evler tercih sebebi, eski evler ise geri dönüşüme girmek zorunda kalacak bir şekilde ve o 150binlik fark sana 200 veya 250bin tl olarak geri döner.
  • seyduna6687  (09.07.20 15:11:58) 
Yanıtlar için teşekkürler. Peki evin deprem raporu gibi bir şey olabilir mi? Öyle bir belge istesek mümkün mü?


  • Flaneur  (09.07.20 15:30:01) 
merhaba aynı yerden biz de ev bakıyoruz, şu yazıyı okumanızı tavsiye ederim seyler.eksisozluk.com
hangi inşaat müh ve bu işi bilen arkadaşımla konuştuysam binaların 2012 yılından sonra yapılmış olmasına dikkat edin illa sıfır bina olmasına gerek yok diyorlar.

  • wendyangelamoiradarling  (09.07.20 15:41:49) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.