[]

İlk kez uzun yola çıkmak

2 senedir araba kullanıyorum. Şimdiye kadar hep manuel kullandım ama dün otomatik aldık. Sizce 300 km gitmeye hazır mıyım?

- Ankara'dan Akçakoca'ya gidilecek (275 km)
- Araba otomatik, tüplü, 2004 model. Yolda bana sorun çıkarır mı?
- Otomatik kullanmak basitmiş ama manuelde olduğu kadar kontrollü değilim sanırım. Bilemedim bu kısmı :/
- Annemle ikimiz gideceğiz.

Edit: Yazılanları okuyunca bir an önce yola çıkmak için aşırı heveslendim. Bu nedenle teşekkür ediyorum buradan herkese ^^

 
Otomatik olmasi rahatlik da daha dun alinmis 16 yasinda bir araba ile uzun yola cikmak riskli olabilir. Arabada bir sorun varsa bunu sehir icinde kesfetmek caninizi daha az sikar.


  • crown  (09.07.20 11:27:16 ~ 11:27:47) 
275 km pek uzun yol sayılmaz aslında. şehir içi trafiği olmayacağı için daha rahat yol alırsınız. sadece bir süre sonra sakin sürüşten dolayı insanın konsantrasyonu bozulmaya başlayabiliyor. bence yolun ortasına yakın bir nokta belirleyin, bir dinlenme tesisi olabilir, benzinlik olabilir, orada 15 dakika mola verin, elinizi yüzünüzü yıkayın, su için, tazelenin, tekrar devam edin.

araba bakımlı ise sorun çıkarmaz, 1500 km de gidebilirsiniz yani :)
  • orient blue  (09.07.20 11:30:47) 
Uzun zaman manuel kullananların otomatiğe geçtikten sonra sol ayakla debriyaja basma içgüdüsüyle frene bastıklarına şahit oldum birkaç defa, sende de olur mu bilmiyorum ama böyle şeyler olabiliyor. Onun dışında arabanın yaşı var tabii bi kontrole sokmak iyi olabilir yolculuk öncesi.


  • angelus  (09.07.20 11:31:25) 
Yeni aracın hayırlı olsun.

Öncelikle sol ayağını iyice alışana kadar koltuğun alt kısmına doğru topla.fren yapman gereken bir durumda reflex olarak debriyaja gitmek isteyebilir,sol ayakla fren yapmak acemilikte son isteyeceğin şeylerden biridir.

Aracı bi kontrolden gecirt,sonucta tanımadığın bir araç yağına,suyuna,kayışlarına,aküsüne,şarjına,baştan aşağı baktır,yolda suprizle karşılaşma.

İyi yolculuklar,iyi tatiller.
  • duptıs  (09.07.20 11:37:44) 
arabayı iyice tanıdıysan , arabanın ne durumda nasıl tepki vereceğini biliyorsan(fren vb) bi sıkıntı çıkmaz.

ikinci el araba aldıysan çok farkedilen bir arızası yoksa başına gelene kadar bilemiyorsun malesef. yağına , suyuna bak, lastik basınçlarını kontrol et.

otomatik vitesli araçlarda park ederken değişik bişeyler yapıyolar araba şanzıman yükünde kalmasın diye.

ikincisi yavaş yokuş çıkman gerekirken araba vites atmasın diye basılan bir düğme falan oluyor. örnek önüne kamyon çıktı rampada, vitesi 3 den 4 e 3 den 4 e atmasın(hani o devir aralığına geldiğinde) diye basılan bir düğme var onu falan öğren.
  • hem şişko hem deli  (09.07.20 12:03:26) 
Sol ayağını unut, fren ve gaz için hep sağı kullan demeye gelmiştim, angelus ve duptıs gerekenleri söylemiş.
Hayırlı yolculuklar

  • mey17  (09.07.20 12:13:50) 
arabayı daha dün aldıysanız biraz tanıyın birkaç gün turlayın arabayla vitese alışın biraz. uzun yolda çok sıkıntı olmaz ama dur kalkta düz vitese alışan zorlanabiliyor. önce geceleri felan çıkın turlayın biraz alışın hiç bişey olmaz. çok uzun bi yol değil zaten çıktıktan 1 - 1,5 saat sonra girin bi opete el yüz yıkayın, marketten bi çikolata bi su alın tazelenin sonra devam.


  • genc irisi  (09.07.20 12:15:21) 
Tabiki hazırsın, yağını suyunu lastiklerini kontrol et, bas gaza.


  • antihero  (09.07.20 13:51:00) 
akçakoca yolları çok virajlı ve çok fazla eğimli. bunun bilincinde olarak girin bu işe. hani bazen viteş düşürmen falan gerekir manuel arabada, yokuş çıkarken, bu tarz durumlarla karşılaşacaksın heyecan yapmadan gaza basmaya devam et zaten kendisi uygun vitese geçecektir.

ben hiç heyecan yapmadan cesaret ederdim böyle bir yolculuğa, eğer arabada teknik bir problem olmadığını bilirsem.

bu arada otomatik vites arabayı nasıl park etmen gerektiğini mutlaka oku öğren. eğimli yerlerde şanzımanı eline almamak için. park edince ayağın frendeyken ilk önce vitesi boşa alacaksın, sonra el frenini çekeceksin. ayağını frenden kaldıracaksın. arabanın yükü el frenine geçecek. sonrasında da vitesi p konumuna alıp öyle ayrılacaksın arabadan. bunu mutlaka alışkanlık haline getirmen gerekiyor.
  • reanarchy  (09.07.20 16:28:34) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.