[]

yatırım fonları hakkında sorularım, işin hocalarını beklerim

değerli arkadaşlar merhaba,

yatırım fonlarına katılmak istiyorum daha önce hiç girmedim.

1 yıldır hisse senedi alıp satıyorum.

yatırım fonları oranlarına baktığımda gayet cezbedici görünüyor.

birkaç sorum var:

- hisse senedi gibi yatırım fonlarında da mantık aynı mı? hisse senedinin ücreti var yükselip alçalan, yatırım fonunun da katılma bedeli var yükselip alçalan, benim satın aldığım katılma payı arttığında satarsam kara mı geçiyorum ?

- yatırım fonu katılma payımı istediğim zaman satabilir miyim ve her an alıcı bulabilir miyim?

-10.000 liralık bir fona girdim diyelim, ne kadar komisyon ödüyorum ne kadar fon işletim bedeli ödüyorum ? komisyonu alım/satım yaptığım an aracı kurum çekecektir, peki fon işletim bedeli ne zaman benden alınıyor, kaldığım süre nispetinde ben satarken mi tahsil ediliyor ?

-bazı fonlar görüyorum 3 ayda yüz 60 getiri sağlamış yani koyduğumuz her 100 lira 160 lira olmuş. 10.000 liramız 16.000 lira oluyor demektir. bu gayet müthiş bir getiri. bu doğru mu ? :)

eklemek istediğiniz bilmem gereken başka bilgiler olursa lütfen hiç çekinmeyin.

 
1 katilma bedeli genelde yok sadece fonun fiyati var. atiyorum fon kompozisyoni 10% isc 5% garan vs vs ise sen onlarin birlesimi bir hisse aliyormussun gibi dusun. fiyati da 0.35tl.sonra bu hisseler yukseldikce fonun fiyati 0.40 tl olacak.

2. her an satim emri verirsin de satisin gerceklesmesi eger saat 13.00 dan once verdiysen o gunun kapanisi sonra verdiysen diger gunun kapanisi gibi bisi oluyodu. 2 3 gun lagli takip eder fiyat/satis.
3.sen satarken degil. fonun yonetim ucreti atiyorum senelik 1% dir. 1% i 365e boler her gun fonun o kadar fiyatini asagi ceker
4.iyi ama sureklilik arz ettigi surece iyi.

edit: tavsiye istemişsin birkaç şey daha yazayım. almak istediğin fonun KAP sayfasına bak. ordaki duyurularda fonun içerdiği ürünler(hisse türev bond vs)in yüzdesel değerleri yazar. bazen fonun yatırım felsefesi de yazabilir.
şimdi fon seçerken neye dikkat edeceksin
1. risk algım nedir? paran atıyorum 30% azalsa sana koyar mı koymaz mı
koyarsa ağırlıklı riski az olan fonlara takılcan yok koymaz ben beklerim diyosan hisse gibi riskli fonlara takılcan.
2. vade mesela bence bi ürün önümzdeki 5 sene uçacak ben o fona paramı 5 senelik koyacağım. ya da bi diğer ürünün de düşmesini bekliyorum o zaman düşeceğini beklediğim üründe hemen alıma geçmem daha düşükken almaya çalışırım. 5 senelik aldığım pozisyonu 3. ayda zarar etti diye satmam ya da 1 senelik kısa vadeli pozissyonun toxic hale gelmesine izin vermem (stop loss)
3. yurt dışı endeks fonları enerji fonları green tech fonları ne biliyim girişim sermayeleri fonları bunlar bence 3 5 senelik fonlar minimum. bunları alıp kenara atabilirsin ileride çok para edebilirler (ama batabilirler de)
4. mesela benim peder ağırlıklı para piyasası fonundadır. riske gelemez. ama 5% de teknoloji endeksi fonu var. 3 5 kazansa mutlu oluyor:) annem daha riski ve usd bazlı getiriyi sevdiği için döviz gibi ürünlerde falan filan.
  • lycoxin  (08.07.20 23:54:22 ~ 09.07.20 00:27:29) 
ters bir durumda %20 içeri giren de var ama. Üstüne yıllık yüzde. Düzgün bir fon bulup uzun yıllar (ben 5+ yıl düşünüyorum) devam etmek lazım sanki.

Akbank Yeni teknolojiler fonu mu ne var, ona bakıcam detaylı.
  • nhk ni youkosu  (09.07.20 00:17:20) 
türkiyede işlem gören yatırım fonlarında yüzde 10 gelir vergisi stopajı var. Yani 100 liraya aldığınız fon katılım payını 120 liraya sattığınızda kazandığınız 20 liranın yüzde 10'undan vergi ödersiniz. Bu verginin istisnası ise hisse senedi yoğun fonlar. Bu fonlarda stopaj yok. Onun dışında bir de Tefas var. Yatırım yapmak istediğiniz fonlar, Tefas'da işlem görüyorsa birçok aracı kurum kanalıyla söz konusu fonları alıp satabilirsiniz.


  • pamplona  (09.07.20 00:40:03) 
Yukarıdakileri tekrar yazmaya gerek yok.
Yüksek getirili fonların riski de yüksek oluyor. Pandemiden önce az bir miktar almıştım. İyi de yükseliyordu. Ancak bu pandemi mart nisan döneminde aldığım fonlar bildiğin çakıldı. Paniğe kapılıp satan çok oldu. Ne kadar düştüyse inatla bekledim. Şuan daha da değer kazanıp beni kara geçirdi. Satışta denildiği gibi karın yüzde onu kesiliyor. O yüzden gidip altın ya da dolar fonuna yatırım yapmak mantıksız gibi geliyor bana. Onun yerine altın dolar almak daha mantıklı. Satarken yüzde on vermiyorsun.
Bunun yerine hisse vs fonlarına yönelim yapmak ve biraz da riske girmek mantıklı olabilir.
  • grid  (09.07.20 01:19:13) 
Ben para piyasası fonu (likid fon) kullanıyorum, riski en düşük olanı. Fakat günümüzdeki banka faiz oranlarından bi' tık daha yüksek getirisi oluyor, pandemi sürecinde dahi eksiye düşmedi. Bazen risk alıp başka fonlara geçsem mi diye düşünmüyor değilim.

+Takipteyim.
  • kanlakarisikyagmur  (09.07.20 08:45:17) 
hepinizin cevaplar için teşekkürler. 2020 temmuzda açmışım bu başlığı 2021 temmuzunda ilk kez fonlara giriş yaptım :)

bakalım neler olacak...
  • yassayf  (12.07.21 18:07:47) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.