[]

Toyota Corolla'yı Bilenlere Bir Soru

7 Aylık ehliyet sahibiyim, Chevrolet Aveo, Renault Clio, Seat İbiza, Peugeot 301, Ford Taunus, Fiat Fiorino ve Linea, bu araçları kullandım şu ana kadar, çok merak ediyorum diğer arabaları, fırsat buldukça denemeye çalışıyorum. Az önce Toyota corolla 2012 model bir aracı denedim, harika kondisyonda bir araçtı, ancak arabayı kaldırırken çok sorun yaşadım, benim kullandığım tüm araçlardan çok farklı tepkiler verdi araç, sadece debriyajı bırakarak kalkıyorum genelde, bu direk stop etti, kavrama noktasını kaçırdığımı düşünmüyorum, gaz vererek denedim, ama yine de stop etti, mecburen kaldırabilmek adına yarım debriyajla gaza bastım, debriyajı balatasını biraz yaktım maalesef, derin bir plastik kokusu geldi. Bu arabada bir sorun olmadığını biliyorum, ben arabaya alışık olmadığım için böyle oldu, ama sormak istiyorum corolla'ların farklı bir mantığı mı var debriyaj için? Neden bu kadar zorlandığımı anlayamadım. Bir de çok fazla zarar vermiş miyimdir sizce balataya? Arkadaşın arabasıydı, biraz mahçup oldum.




 
Arabada sorun olmadığını biliyorum demişsiniz ama söküp bakmadan nasıl emin olabilirsiniz ki. Arkadaşınız da alıştıysa bu kullanıma, normali bu zannediyor olabilir.

Öte yandan aracın rölanti ayarı aşağılardaysa bu da çok etki eder, biraz fazla gaz ister kalkışta.

Bir de kavrama noktası ve gaz arasındaki ilişkide sizin çok büyük bir fark olarak hissettiğiniz şey aslında alışana kadar. Bunun böyle olmadığını belirtmek için o kadar araç modeli yazdınız biliyorum ama; gerçekten hepsine alışılıyor, meleke haline geliyor bir yerden sonra.
  • onemoremile  (08.07.20 13:57:23) 
@armagan abanuz

Araç sahibi çok temiz kullanıyor, görseniz bu konuda örnek vatandaş, ona güvendiğimden ben de araba iyi kondisyonda dedim, ama belki de aşınmıştır.

@onemoremile

doğru söylüyorsunuz. alışmak lazım.

Bir de şöyle bir şey söylediler, ben aracı kaldırmakta sıkıntı yaşayınca, bir daha durup kalkma yapmamak için tedirginlikten 500m 1. viteste gittim. 20km sabit hızla, aracı sahibine bıraktım sonrasında. 1. viteste gitme olayından olabileceğini söylediler kokunun, 1. viteste gitme meraklısı değilim ama ben kendi aracımda e-5 trafiğinde bazen uzun süre 1. viteste gidiyorum, hiç sorun yaşamadım bu güne kadar. 1. vites konusu doğru mudur acaba?
  • deneme  (08.07.20 14:03:26) 
yıllar önce ben de corolla kullanmıştım benzinli aşırı zorlanmıştım kaldırırken. çok hassas kavrama noktası sanırım. baya stop ettirmiştim o aracı. sonra hep otomatik kullandım. beni manuelden soğuttu :)


  • xrated  (08.07.20 14:03:52) 
@xrated

Çok şaşırdım ben de, normalde gaza basmaya bile ihtiyaç duymuyorum kalkış için.
  • deneme  (08.07.20 14:09:03) 
kokunun balata kokusu olduğuna eminseniz 1. viteste uzun süre hangi hızda giderseniz gidin en fazla radyatör sıvısı kokar hararetten.


  • onemoremile  (08.07.20 14:12:07) 
Temiz kullanılan arabanın da balatası aşınır :)

Debriyaj ayarı ile de alakalı bir durum. Çok yukarıda kavrayan arabalara alışık biri aşağıda kavrayan bir debriyaja sahip arabada kesinlikle stop ettirir...

Bunun yanında 1.33 benzinli motor ise zaten torku berbat bir araba olduğu için şu ana kadar kullandığınız araçlar içinde 800 civarı devirde (rölanti devri) en az torku veren arabadır muhtemelen. Hem torksuzluk hem de debriyaja alışkın olmamak birleşince sonuç bu olmuş olabilir.
  • armagan abanuz  (08.07.20 14:23:09 ~ 14:24:10) 
Corolla nin kavrama noktası yere yakın. Kullandığım tüm modellerde böyle. Bende vw vardı ona göre yerde resmen debriyaj kavraması. Arabayı temiz kullanan ve debriyaj az kullanan bir şoför baskı balatasini aşındırmaz kolay kolay. Bir kerelik yanık kokusundan çok zarar gelmez. Balata bitik olsa araba kalkışta titrer, sarsıntılı kalkar, debriyajı çok geç bırakman gerekirdi kalksın araba diye. öyle bir sorun oldu mu?


  • Topalordek  (08.07.20 14:39:41) 
@ onemoremile

1. viteste 2. deviri geçmedim. Arkadaşlar ısrarla 1. viteste araba kullanılmaz, 2. vitese geçmen gerekir diyorlar, benim de 1. viteste araç kullanmak gibi bir tercihim yok normalde ama bana mantıksız geldi 500m kullanımada sorun olması.

@ armagan abanuz

Sanırım öyle oldu. Çok özgüvenliydim önceki kullandığım araçlardan, mahçup etti beni arkadaşa.

@ Topalordek

Kavrama noktasını anlayabilmek için önce ayağım frendeyken debriyajı biraz salıyorum hissetmek için, araç gücü nerede vermeye başlıyor diye, bu aracın gücü verdiği yeri tespit ettikten sonra ayağımı frenden çektiğimde direk stop etti. Bir daha çalıştırdım, yeniden buldum kavrama noktasını, bu sefer gaz verdim, kalkar gibi oldu, titreme yaptı ve yine stop etti, park yerinden çıkmış bulundum, arkadan araba da geldi, çaresiz kaldım ve yarım debriyajda araba kalkana kadar gaz vermeye devam ettim içim acıyarak, ve direk derin bir plastik kokusu geldi, o yoğun koku yarım saat gitmedi.
  • deneme  (08.07.20 15:05:56) 
Yav bu corolla hantal araba. Zor kalkıyordur ondan. Sorsan mükemmel bir araba WV den sonra


  • infernalcadre  (08.07.20 15:47:06) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.