[]

cmyk ve rgb olayı için yardım!

fotoşopla baskı için bişey yapıyorum. ofset basılacak ve cmyk çalışıyorum. burası tamam.

soru1: ben fotoşopta gördüğüm rengi baskıda görebilecek miyim?

soru2: görebileceksem monitörümde de baskıda çıkacak olan renge yakın bir görüntü nasıl alabilirim kendim görmem ve webe koymam açısından? çünkü jpg olarak kaydettim ve renkler fotoşopta gördüğümden farklı çıktı.

soru3: matbaaya tif olarak vereceğim?

not: monitör rgb doğal olarak.

 
save for web ile kaydettiysen fark etmesi normal.
save as ile kaydet. cmyk ve .tif ile gordugun renklerin degi$memesi gerekir. cunku .jpg'teki gibi siki$tirma uygulamaz pek.

  • sourlemonade  (11.10.07 07:29:40) 
öncelikle baskı yapılacaksa jpg değil de tiff olarak kaydedersen daha iyi olur. tiff formatında dosya, renk kompresyonu gibi bir durum olmadığından herşey olduğu gibi çıkar. cmyk çalışmaları normal monitörlerde gerçek renkleriyle göremezsin. ama görülebilecek en yakın sonuç senin için cmyk tiff olarak kaydettiğin dosyayı freehand'e import edip dosyayı pdf olarak exportla. o pdf'in monitördeki renkleri, baskı renklerine çok yakın gözükecektir.

ayrıca cmyk renkleri webde görmen imkansız. bu yüzden web için aynı dosyayı rgb ye çevirmen gerekmekte.
  • kimyon  (11.10.07 09:58:06) 
baskida cikacak renge yakin goremezsiniz, cunku ekranin kendisi isikli, kagida ise isik vuruyor, mutlaka ki fark olacaktir. zamanla cikti aldikca, "bu boyle cikar" gibi tahminler yurutebilirsiniz, gozunuz alisir.


  • turkish tekila  (11.10.07 12:23:35) 
kimyon teşekkür ederim freehand'i aklıma getirdiğin için. işi oraya aktardıp pdf değil de oradan png bastım ve aynen çıktı.

son bir soru sorayım: fotoşopta kullandığım rengi baskıda alabilecek miyim? böyle bir sorunum olur mu? web2.0 tarzı grafikler kullanıyorum ve o renkler istediğim gibi çıkmazsa üzülürüm.
  • cha  (11.10.07 15:58:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.