[]

bir seyin fiyat performans orani nasil bulunur?

2 laptop ele alalim.

a laptobu chrome'da 100 tabi 10 saniyede aciyor ve fiyati 2.000 tl
b laptobu 100 tabi 7 saniyede aciyor ve fiyati 2.200 tl

buna gore a laptopu b laptobundan %70 daha hizli fakat %10 daha pahali gibi bir cikarim yapmak istiyorum.

bunun bir formulu falan var mi?

 
performans/fiyat.

7/2000 tl vs 10/2200 tl

saniyelerde ters orantı kullandım. ilkinin hızı 7 ise ikincisi 10 oluyor çünkü.
  • jelly bear  (07.07.20 14:12:08) 
yok hocam sağlıklı olmaz bence öyle bir kıstas. teknik özellikleri üzerinden bir kıyaslama yapmak daha doğru olur.


  • fezagezgini_2  (07.07.20 14:12:53) 
Ön Not: Fiyat performans değerini kullanıcı tecrübeleri ve kullanıcı profili belirler.

her kullanıcının kullanımına göre değiştiği için böyle bir formül olamaz. olması için optimum kullanımdaki ihtiyaçları belirlemek lazım ve bunları test unsuru olarak kabul etmek lazım. Böyle bir durum da yok.
Ayrıca 100 tab açmak da bir performans ölçütü değil. 100 tab açan ve aynı anda kullanan kaç kişi var. Misal işlemci, grafik ve internet hızı açısından bir bilgisayar güçlüdür ama ram yetersizdir, ilk 40 tab ı hızlı açar sonra takılır kalır. Veya işlemcisi düşüktür, ama chrome çok işlemci istemediği için aynı hızda açar. Bu şekilde belirleyemezsiniz.
Örnek olarak belirtildiği için not düşmek istedim.
  • cursor  (07.07.20 14:19:10 ~ 14:19:40) 
böyle sayısal bir oran değil bu. mecazi bir söylem.

verdiğin paraya ve işe yararlığına göre kendin belirlersin bunu.

çamaşır makinesi alırsın 1000 liraya, çamaşırını güzelce yıkar, memnunsundur.
başka çamaşır makinesi alırsın 1500 liraya, o da çamaşırını yıkar, öncekinden farkı yoktur.

ilk makinenin fiyat performans oranı (aslında performans/fiyat daha doğru bir söylem ama öyle gelmiş öyle gider) daha yüksektir.

çamaşır makinesi alırsın 2000 liraya, öyle bir makinedir ki, hem yıkar, hem kurutur, hem ütüler, hem katlayıp dolaba kaldırır mesela. ilk makineye göre iki kat fazla fiyat vermişsindir ama yaptığı iş iki katından da fazladır, haa o zaman bunun fiyat performansı daha yüksektir.

öyle sayısal hesap yapıcam dersen olmaz, öyle bir şey değil.
  • kibritsuyu  (07.07.20 14:48:56) 
tesekkurler. aslinda chrome ve laptop sadece bir ornekti. asil merak ettigim eldeki verilerle fiyat/performns orani nasil bulunur bununla ilgili bir formul var mi diye sormak istemistim.


  • buenosdias  (07.07.20 17:10:37) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.