[]

4B Borç Ödeme ve Sorgulama

E-Devlet'e girip 4b borç sorgulama sayfasına baktım, 1440 lira borcum varmış. Daha sonra onlinetahsilat.sgk.gov.tr adresine gidip sorguladım, bu 1440 lira geçmiş dönem borcuymuş, 570 lira da cari dönem prim tahsilatı diye bir ödemem varmış.

Şimdi olayı anlamadım, güncel ödemem 570 liraysa nasıl 1440 lira borcum oluyor? Aylık benim ne kadar ödemem gerekiyor? Bu 1440 lira iki aylık borç ise, aylık 720 liraya geliyor, o zaman niye güncel ödemem 570 lira?

Daha sonra yine E-Devlet'ten hizmet dökümüne baktım, orada da aylık prime esas kazanç dediği yerde 2943 lira yazıyor. O nedir?

Bir sürü rakam var hiçbiri birbiriyle tutarlı değil yav. Ne oluyor burada?

 
e-devletten baktığınız 4a hizmet dökümü, o aylık brüt kazancınız 2943 tl imiş.

4b ile 4a farklı şeyler.
  • benaslinda  (07.07.20 12:14:42) 
esnaf mısınız, çalışan mısınız, serbest meslek erbabı mısınız, şirket ortağı mısınız? hiçbir şey değilsiniz de borç mu yazmışlar. azıcık da kendinizle ilgili bilgi verin de nerede yazanın anlamı ne ben de onu söyleyeyim.

2943 lira prime esas kazancınızdır. 4a hizmet dökümü dışında tüm hizmetlerinizin olduğu sigortalı tescil ve hizmet dökümü var. orada 4b'li olan hizmetiniz de çıkar. 2943 lira da bunun matrahıdır, borcu değil.
  • kibritsuyu  (07.07.20 14:11:31 ~ 14:11:46) 
Olaydan hiç anlamadığım için doğru düzgün bilgi verememişim, özür dilerim.

Önceden beyaz yakalı çalışandım, sonra ayrıldım danışmanlık yapmaya başladım. Şahıs şirketim var, aylık brüt kazancım 2943 tl'den yüksek. Çalışanken de yüksekti.

Genç girişimci istisnası diye bir şeye başvurduğum için ilk yıl hiç bağkur ödemesi yapmadım, devlet karşılıyordu onu. Ama 1 yıl dolduğu için artık ödemem gerekiyor. Ama ne kadar ödeyeceğim, bu nasıl hesaplanıyor, hiçbir şey bilmiyorum. Muhasebecim de bilmiyor ya da uğraşası yok, ondan da bir şey öğrenemedim.
  • plutongezegendegilmi  (07.07.20 23:07:34 ~ 23:13:31) 
Muhasebecinizi değiştirmeyi düşünün bence. Bu konularda bilgi vermeyecekse neden var, ne işe yarıyor?


  • yercekimini kendine ceken adam  (08.07.20 08:37:16) 
4b, yani eski adıyla bağkur için elde ettiğiniz gelir tutarını, asgari ücretten ve yanınızda çalışanlardan düşük olmamak şartıyla e-devlet'ten kendiniz beyan ediyorsunuz, priminiz de o rakam üzerinden hesaplanıyor. beyan etmezseniz standart asgari ücret (2020 yılı için 2943 lira) üzerinden hesaplanıyor.

prim oranı %34,5. düzenli ödüyorsanız %5 indirimi var ve %29,5 oluyor.

yani düzenli ödüyorsanız aylık priminiz 868 lira, düzenli ödemiyorsanız 1015 lira. fazla prim ödeyeyim de emekli maaşım fazla olsun diye arttırmak isterseniz e-devlet'ten 2943 olan rakamı arttırabilirsiniz. ödeyeceğiniz prim de o nispette artacaktır.

söylediğiniz borç tutarlarının neye göre hesaplandığını çözemedim.
  • kibritsuyu  (09.07.20 01:48:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.