[]

İş hukuku ve çalışma şartları hakkında

Pandemi dolayısıyla evlerden çalışmaya başladık bilindiği üzere yaklaşık 4-5 aydır evden hizmet verdiğimiz kurumsal firmaların çalışanlarına elektrik internet vb masrafları karşılaması bir yana mevcutta vermiş olduğu yemek ödeneğini de kesmesi durumu da cabası.
Gelen sıcak havalar sebebi ile şimdi ise sabahtan akşama kadar evde klima çalıştırıyoruz ve ofise gittiğimiz dönemde 75-100 tl arası gelen elektrik faturası bu ay 250-300 bandına ulaştı.
Bu masraflarla ilgili şirket hiçbir şekilde aksiyon almıyor ve yemek ödeneğinin geri gelmeyeceği konusunda da insan kaynakları net bi şekilde konuşmuş duyduğumuz kadarıyla.
Bu süreçte şirketten neleri talep edebiliriz? Talep edince işimizden olursak işi tazminat olarak mahkemeye taşıyabilir miyiz?
Yemek ödeneği, ek internet paketi, ek elektrik su harcaması vs derken bu işin nize maliyeti bu aylarda 1000tl yi aşıyor. Bariz maaşımızdan zarar ediyoruz, şirketin sunması gereken hizmetleri resmen bize yıkması ilginç değil mi?
Bi yol gösterin, sizin şirketiniz ne yaptı bu süreçte? Talep edebiliyor muyuz, yasal hakkımız mı vs gibi bi sürü soru?

 
Benzer durum çalıştığım sirkette mevcut.ustelik evden çalışırken izin kullandirilmakta.surekli evden çalışmaya geçileceği konusulmakta şu aralar.cevaplari bende takip edeyim :)


  • wishful thinking  (03.07.20 13:00:06) 
Ben de merak ediyorum cevabı.
Tazminat açısından bakarsak internet ve yemek bedeli hariç firmanın klima ödeneği ile ilgili mahkemece bir tazminata mahkum edileceğini düşünmüyorum.
Yemek bedeli iş sözleşmesinin içinde yazdığı için kabul edilebilir.
  • SiyamkedisiZorro  (03.07.20 13:14:51 ~ 13:15:39) 
sendikaya tabi bir iş yerinde çalışmıyorsanız yasal olarak talep edemezsiniz ne yazık ki. en azından bunu hukuki bir davaya dönüştürmeden yapamazsınız; bu da kısa vadede sonuçlanmaz.

yan haklar işverenlerin inisiyatifiyle veriliyor; gerekli durumlarda geri alınabilir ya da değişiklik yapılabilir mahiyetteler. ayrıca pandeminin getirdiği değişikliklere uyma zorunlulukları kanun çıkmadığı sürece yok. kısacası, istemezlerse vermezler.

ancak biraz oturmuş bir yapı varsa, çalışanların baskısıyla bu tip gelişmeler yaşanabilir. siz ve biriminiz bunun öncüsü olabilirsiniz, diğer departmanlarla, hatta şirket içinde söz sahibi olan kıdemlilerle konuyu görüşüp yöneticiye, patrona bunun elle tutulur şekilde sunulmasını sağlayabilirsiniz. bir dilekçe olarak talebinizi belirtip altına çalışanların imzasını toplayıp sunarsanız ciddiye alınacaktır.

aslında tahmin edilenden çok işveren uygun dille talep edildiğinde bu tarz detaylara olumlu yanıt verebiliyor. mesela ben eski gaddar patronumdan biliyorum, "istemeyin yapmaz" denilen bikaç şeye yardımcı olmuştu. o yüzden siz bunun çalışmasını yapın, gerekirse hesap yapın, isteyin. şirketin ödemediği elektrik su faturaları hesaplansın mesela, ya da pandemiden ötürü azalan masraflar, bunlar bir şekilde verilsin çalışanlara. ha patron da "benim gelirim azaldı onları bile kompanse etmiyor bu azalmalar" diyebilir, haksız diyemeyiz. yine de isteyin siz. ama güçlü isteyin, öyle yarım ağızla değil.
  • Bruce  (03.07.20 13:20:34 ~ 13:26:16) 
Yasal hakkın değil, işveren kendi insiyatifiyle isterse verir istemezse vermez, yasal olarak bir hak talep edemezsiniz. İşvereni bağlayan seninle imzaladığı iş sözleşmesinde yazan maaş tutarı. Yemek servis vs gibi yan haklar dediklerimiz için bir teamül oluşmuş ve bütün şirketler veriyor, ama vermek zorunda değiller. Diyelim ki yarın ofise döndünüz ama işveren öğle yemeğini ve servisleri kaldırdı, gene bir şey iddia edemezsiniz. Ortada yazılı anlaşma yoksa yasal olarak bir şey alamazsınız. Mesela klima demişsin ya bizim firmaya bunu söylersen çalıştırma o zaman klima bize ne derler, bir de arkandan dalga geçerler :/


  • zikardo  (03.07.20 18:58:14) 
Çalıştığım banka evden çalışırken de yemek ücretini yatirmisti. Ama ev arkadaşımin çalıştığı banka bişe vermedi. Ama interneti eğer yeni baglattiysa faturayı ödeyeceğini söyledi. Yani uygulamalar değişik oluyor. Kim kime dum duma.


  • yola hafriyat doken kamyoncu  (03.07.20 21:41:00) 
Yorum, bilgi ve görüşler için teşekkürler. Pekala bir çalışana iş sağlığı ve güvenliği açısından uygun çalışma koşullarının sağlanması işverenin görevi değil midir? Yani insanı işe aldım git istediğin gibi çalış denebilir mi? Biraz içi boş gibi bu konuda. Belli standardın ama işyerinde ama başka yerde sağlanması gerekmez mi? Yani int üzerinden çalışıyorsam evimde internet yoksa beni homeofise e zorlayabilir mi? Bana saçma geliyor ama tabi bana nasıl geldiğinin değil yasal karşılığı olup olmaması önemli. Bilgisi olan var mı?


  • erty_ksk  (04.07.20 17:58:40) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.