[]

Koşmak vs bisiklet sürmek

Her gün saat 22.00'de 30 dakika koşuyorum. Tişörtümü çıkardığım zaman hemen hemen yarısı terden ıslanmış oluyor.

Bir hafta önce bisiklet aldım. 10 dakika sürünce tişörtümün neredeyse tamamı terden ıslanıyor.

Bisiklet sürmek koşmaya göre daha mı çok efor sarfettiriyor? Koşmak sanki daha fazla kası çalıştırıyor gibi geliyor bana.

Koşmaya mı ağırlık vereyim bisiklet sürmeye mi?Bu işlerden anlayan arkadaşlar tecrübelerini ve bildiklerini paylaşabilir mi?

 
ilginc. ben her gun bisikletle 25-30 dakika ofise gidiyorum (covid oncesi diyelim), hava asiri sicak degilse ciddi bir terleme yasamiyorum, yorulma hic yasamiyorum.

ama 10 dakika kosamam mesela.
  • hot potato  (02.07.20 01:56:01) 
vitesle alakalı bir durum olabilir mi? vites artırdıkça sürüş daha çok zorlaşır ve her pedal itişte efor daha çok sarfedilir.

ya da bisiklet sürerken sırtınızda çanta varsa o da çok terletir. özellikle sırtım yamyaş oluyor.
  • elektr10  (02.07.20 02:20:04) 
Gece 10'da koşuyormuşsunuz. Bisikleti de aynı saatlerde ve aynı yolda mı kullandınız? Bisiklet çok terletir, çok kalori yaktırır, bu doğru ama koşu kadar olmaz. Bisikletle düz yollarda pedal çevirmediğiniz, enerji harcamadığınız süreler olur. Koşuda sürekli enerji harcarsınız. Arada mutlaka başka değişkenler olmalı.


  • samterk  (02.07.20 09:02:50) 
Ben bir makalede okumuştum, eğer yağ yakmaya çalışıyorsanız tempolu yürüyüşü tercih edin diyordu.

Sebebi, vücut koşarkan acil olarak enerjiye başvurduğu için direkt karbonhidrat yakımına başlıyormuş (%80 karbonhidrat, %20 yağ).ama tempolu yürüyüşte vücut gerekli enerji için yağ depolarına gidermiş çünkü gerekli enerjiyi öngörebiliyormuş (%80 yağ,%20 karbonhidrat).

Mesela ben uzun mesafe koşuyorum, eğer koşudan belli süre önce karbonhidrat yüklemesi yapmazsam koşunun yarısında pilim bitmiş oluyor. Araştırmayı bu şekilde kendi vücudumda doğrulayabiliyorum.

@Angelus daha bilgili bu konuda. son noktayı gelip koyacaktır :D
  • kırmızıgözlüağaçkurbağasıyeşili  (02.07.20 09:59:43 ~ 10:00:54) 
@elektr10 hafif vitesle başlıyorum hızlandıkça ağırlaştırıyorum. Çanta kullanmıyorum.

@samterk evet bisikleti de akşam 10'da sürüyorum.

Uzun zamandır koşuyorum, kaslarım kısmen koşuya alışkın. Bisikleti yıllar yıllar sonra ilk defa kullanmaya başladım. Sanırım bu yüzden daha fazla efor sarf ediyorum. Yaptığınız yorumlardan başka sonuç çıkaramadım. En mantıklı cevap bu gibi duruyor. İlginiz için teşekkürler.
  • burty  (02.07.20 11:22:59) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.