[]

İnsanları fişlemek suç değil mi?

Bir devlet üniversitesinde araştırma görevlisi olarak çalışıyorum.

Tüm sosyal medya hesaplarım gizli hesap konumunda, kendi adım soyadım Facebook ve Linkedin hariç hiçbir mecrada geçmiyor. Instagram'da da fakülteden sadece 4 kişiyle takipleşiyordum. Bunlardan 3'ü zaten samimi olduğum kişiler, 4. arkadaş da fakülteye sonradan gelen genç bir arkadaşımız. Ben de reddetmek istemedim, kendisine karşı olumsuz bir tavrım olmadığı için kaynaşmaya çalıştığını düşündüm; ancak daha sonra bu kişinin kötü niyetle story'deki günlük paylaşımlarımın ekran görüntülerini alıp dekan yardımcısı ve dekana ilettiğini farkettim. Genç meslektaşım mı kendi kendine böyle bir vazifeye soyundu, yoksa beraber çalışmakta olduğu dekan yardımcısı ve dekan konumundaki hocalar mı bunu talep etti (ki bence ikisi de kötü) bilmiyorum.

Bu olayı öğrendikten sonra yakın zamanda 2 arkadaşımın da özel bilgileri nedeniyle soruşturma geçirdiklerini, ancak kendilerini kimin şikayet ettiğini bulamadıklarını öğrendim. Kısacası bu şahıs fakültedeki herkesi takip ederek, ekran görüntüleri alıp, kapalı hesapların içeriğinde olan her şeyi amirlerimizle paylaşıyor. Ben kim olduğunu anlayınca direkt engelledim, her zaman iyi niyetle yaklaşıp her konuda yardım etmeye çalıştığım bir meslektaşımdan böyle bir şeyi hiç beklemiyordum.

Diğer yandan da iyi niyetim süistimal edildiği ve "gizli" olarak sunduğum hesabımın ekran görüntülerinin yayılması beni rahatsız etti. Bu konuda yapabileceğim bir şey var mı? Yoksa "geçmiş olsun" mu?

 
O storyler public paylaşım değilse, özel hayatin gizliliğini ihlalden dava açabilirsiniz diye biliyorum. Bu konuda tecrübeli bir avukat bulun, hakkınızı sonuna kadar arayın bence.

Bir de o kişi olduğunu nasıl öğrendiniz? Son eklediğiniz kişi olduğu için tahmin mi ettiniz?
  • old possum  (29.06.20 15:12:00) 
amirlerin böyle bi adamı görevlendirdiyse üstüne gitmen onların da senin üzerine oynaması demek olur biraz. engelle geç.


  • nahtoderfahrung  (29.06.20 15:13:03) 
Çok pardon, son paragrafta gizli paylaşım olduğunu belirtmissiniz gözden kaçırmışım.

Bu tür iktidar yalakası,onursuz tiplerden tiksiniyorum. Kimbilir ne çıkarları var da yönetime yaranmak için bu tür ucuz numaralar çeviriyor.
  • old possum  (29.06.20 15:14:56) 
malum kişileri mi eleştiriyordunuz? içkili paylaşımlar falan mı?

Bence arkadaşınızı bu kadar omurgasız olduğu için tebrik edin.
  • banacevaplazım  (29.06.20 15:16:20) 
Bu olay bana intikal edince fakülteden beni takip eden ve story'lerimi görebilen herkesin listesini yaptım. Ücretli kullandığım bir yazılımla o story'yi kimlerin gördüğünü de listeledim ve 4 kişiden 2 kişinin zaten o story'ye hiç bakmamış olduğunu gördüm. Dolayısıyla 4 şüpheliden 2 şüpheliye düşürdüm listemi. Alınan ekran görüntüleri bir şekilde bana da ulaşmıştı ve bu nedenle ekran görüntüsü olan kişinin iPhone kullandığını biliyordum. Bu iki kişiden biri Android bir telefon, biri iPhone kullanıyor. Aynı zamanda 4 kişiden sadece 1'i geçici kadroda (dolayısıyla amirlere yaranarak doktora sonrası kalıcılığını sağlamak gibi bir motivasyonu olabilecek biri). Bu bilgileri diğer sorun yaşayan arkadaşları takip edip etmemeleri ile de birleştirince şüpheli sayısı 1'e düştü.


  • marla is in my head  (29.06.20 15:21:01) 
Hangi konu üzerinden soruşturma açtılar ?

alkol paylaşımı görüp, memura uygunsuz davranışdan mı ? açılabiliyormuymuş öyle.

Ek bilgi vereyim, belki duymuşsunuzdur, internette lili diye bir aplikasyon mevcut (eski adı postegro) (bkz: postegro ) lili-app.com diye siteden indiriliyor android için. Bu uygulama aracılığı ile gizli hesaptaki fotoğraflar ve hikayeler görüntülenebiliyor.

Çalışma mantığı da şu şekilde, bu program üzerinden 1 arkadaşınız giriş yapsa, o tüm arkadaşlarının verisini programa açmış oluyor. başka bir hesapdan girip tek tıkla hikaye fotoğraf indirebiliyorsunuz.

yönetim bu programdan haberdar olursa, anonim olarak takip etme ihtimali hayli yükselecektir.

edit: gizlilik vs sorunları ile uğraşmamak için bi ara kendi profilinizi yazacağınız bir yer vardı. program sizi havuza dahil etmiyordu şimdi var mı bilemiyorum.

şey de garip geldi bana. yönetim o genç arkadaşı niye seçti, belirli bir imajı mı var dışardan bakınca ya da başka bir bağlantı. ayrıca sizin hesabınızı nasıl biliyorlar/buldular, instagramda isminiz yazmıyor anladığım kadarı ile.

diğer 2 arkadaşınız sizden önce mi soruşturma geçirmişler ? yazdıklarınızdan öyle anlıyorum onlar size niye söylemediler böyle böyle bir durum başımıza geldi haberin olsun tetikte ol diye.
  • fezagezgini  (29.06.20 15:21:26 ~ 15:50:44) 
Paylaşımlarınız bu kadar gizliyse ve önemliyse zaten internette nasıl paylaştığımız tuhaf kalıyor burada . Yine Konusu suç teşkil edecek paylaşımlar ise bu paylaşımları gören kişilerin ihbar etme hakkı olmuyor mu ?
Benim bildiğim oluyor çünkü bu tür şeyler internetle sınırlı değil.

Gerçek hayatta da gizliden yürütülen ve konusu suç teşkil eden bir şeyi en güvendiklerinize söylemeniz halinde , onların sizi ihbar etmesi ve sizin bu durum için onlara hakkında dava açma hakkını vermiyor.

Olayın burada public paylaşım olup olmaması çok önemli olmasa gerek.
  • Erva  (29.06.20 15:53:36) 
@Erva ne ile soruşturma geçirdikleri önemli o yüzden ben de merak ettim. diğer 2 arkadaşı da soruşturma geçirmiş.

Üniversite içi disiplin soruşturmasıdır muhtemelen , savcılığa vermemişlerdir diye düşünüyorum.
  • fezagezgini  (29.06.20 15:56:34) 
Sınav kağıdı %90 oranında kopyala yapıştır olan bir öğrencinin adı ve soyadı gözükmeksizin sadece %90 intihal yapıldığı bilgisi paylaşılarak. "Üniversite aşaması için bu kadar intihalin olması üzücü." minvalinde bir yorum yapmışım. Kişisel bir bilgi, üniversite adı, vb. olmadığı için suç teşkil eden bir durum yok. benim ifade özgürlüğüm çerçevesinde bir paylaşım. zaten ben soruşturma geçirmedim, suç teşkil eden bir şey paylaşmadım. benim hesabımı yakın olduğum kişilerin arkadaş listesinden bulmuş, fotoğrafım var profil fotoğrafı olarak.

diğer soruşturma geçiren arkadaşlar mesai dışında başka yerdelermiş. story paylaştıkları için bu arkadaş idareye bildirmiş. bunun tabii ki yaptırımı var fakat idarenin özel paylaşımları casus yollayarak raporlatması bana masum gelmiyor. aynı zihniyet bir zamanlar insanları fişleyen zihniyetle aynı bence. benim rahatsız olduğum nokta bu. ben herkesle paylaşmak istesem zaten profilimi açık tutarım.
  • marla is in my head  (29.06.20 17:27:58) 
Siz bu durumla ilk kez karşılaştiniz. Şaşırdım. Su an özel sektör de dahil her kurumda bu var.

@erva "filancayi sevmiyor işten kovun" denilerek işten kovulan insanlari duymadın sanırım. Yasak bir paylaşım olmasına gerek yok. Arkadaşlar arasında sakalasarak kullandığın söz bile başına iş açabilir.


@marla bu genç kardeşin özellikle bir tür okul mezunu mu :)
  • seyyar satıcı  (29.06.20 17:32:21) 
@marla normalde suç. Kvkk nin büyük yaptirimi var.ama normalde suç. Bir de kimi kime şikayet edeceksin


  • seyyar satıcı  (29.06.20 17:50:20) 
valla burada bizim okulda olanları anlatsam kitap olabilir, çok tuhaf şeyler oluyor bazen :)

önerim kafaya takma, blokla geç, senin paylaştığın şeyde bir sıkıntı yok.
  • passion rules the game  (29.06.20 19:16:30) 
Rezilliğe bak 10 /10
Semih cumhuriyetinde bile daha güvenli olursun.

  • x571  (29.06.20 19:30:50) 
1- her üniversitede idarenin görevlendirdigi kisiler var, bunlar herkesin sosyal medya hesaplarını kontrol edip arşivliyorlar.
2- eduroam baglantisini kullanarak bilgisayar ve telefondan girdiginiz her sitenin logları bilgi işlemde tutuluyor. isteyen oradan kimin hangi siteye girip ne kadar kaldigini görüyor.
3- kimseye güvenmeyin, kimin hangi saikle ne yapacagini bilemezsiniz. üniversiteler artik o üniversiteler degil.
  • proteus  (29.06.20 22:05:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.