[]

Kıdem tazminatı neden çalışanın hakkı?

İyi akşamlar.

Bir yanım "çalışan yıllarca emek veriyor eh yüzüstü bırakıldıysa ya da ayrılmak durumunda kaldıysa iş yerine kazandırdıklarına binaen en azından bir ikramiye alsın tabii" diyor, diğer yanımsa "çalışan çalıştığının karşılığı olarak ücretini alıyor zaten, sistem bu. neden bir kıdem tazminatı gibi bir şeyi kendinde hak görüyor?" diyor. Siz ne düşünüyorsunuz bu konuda?


 
Kıdem tazminatı her işten çıkana verilmiyor ki, örneğin kendi isteğimle haklı bir sebep olmaksızın ihbar süreme de uyarak da işten ayrıldığımda kıdem tazminatına hak kazanamıyorum. işveren tarafından işten çıkartılmak, emeklilik sebebiyle işten ayrılmak, fazla mesailerini alamadığı için haklı sebeple işten ayrılmak gibi durumlarda kıdem ödeniyor. Kanunda sayılan kıdem tazminatına olanak sağlayan bazı sebepler bence de saçma (kadının evlenme sebebiyle işten ayrılması gibi). Ama konunun özü iş güvencesi. Tüm planlarını ve hayatını işverene sadık olarak çalışmaya adamış kişinin birkaç ay işsiz kalması durumunda idare edebilmesi lazım. Bir işte çalışırken işten ayrılma niyetimiz olmamasına rağmen sürekli iş arardık öteki türlü.


  • illiyet dağı  (27.06.20 00:20:22) 
yaptığı işin karşılığı ücret, yaptığı işin yanında yaşadıklarının karşılığı kıdem tazminatı, bir nevi amortisman.


  • nahtoderfahrung  (27.06.20 00:20:33 ~ 00:21:17) 
Bu mantıkla sirketler ufak bir kar dususunde hop bin kisi cikarir hop bin kisi alir.
Maasin yuksek mi? Hop isten cikarilirsin yerine daha ucuz eleman alinir. 50 yasina mi geldin? Cikarin isten yerine genc alin.
Sirketlerin isten cikarmasini kolaylastirmak değil zorlastirmak gerekli.

Kapitalizmi seven biriyim ama calisan haklarinin elinden alinmasi en cok is vereni sevindirir. Insanlarin mutlu oldugu ulkelere bakarsan hepsi calisan haklarinin yüksek oldugu yerler.
  • logisticsmanager  (27.06.20 00:25:58) 
Kıdem tazminatının en büyük faydası konforlu iş arama sağlaması. Bir yerden çıkartıldın, 2-3 ay yetecek para alırsan, iş ararken kafan biraz daha rahat oluyor. İlk önüne gelen işe girmek zorunda kalmıyorsun.

Ayrıca kıdem tazminatı, 2 tarafında işe bağlılığını sağlıyor. İşçi tazminatım yanmasın diye istifa etmiyor. İşveren tazminat vermemek için kovmuyor.

İşverenin bu işi seveceğini sanmıyorum. %5,5 gibi her işçi için, her ay ödeyeceği bir kalem daha çıkacak. İşçi kadar koymaz ama tabii...

Yasa bu şekilde çıkacaksa, komple kaldırsınlar daha iyi. İşçi yemesin, hükümet yesin yasası olmuş bu haliyle.


.
  • kartallar yuksek ucar  (27.06.20 00:47:26) 
insanların işyerine olan aidiyetini artırmak için en büyük etken. mesela şuan çalıştığım yerin avukatlığını yapıyorum, karşı firma dedi ki kardeşim gel bizde başla, şimdiki aldığın maaş+2k maaş, ne olur? hoop karşı firmaya geçilir, şimdiki firmaya dair ne kadar ticari sır, ne kadar açık varsa hepsi kullanılır. yada başka örnek vermek gerekirse teknisyen/mühendislerde de durum bu, karşı yan firma bana gel dediğinde gitmemek için bir sebeptir kıdem tazminatı.


  • trajikomix  (27.06.20 10:32:55) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.