[]

Binli sayıların yazılışı

TV kanalları ya da haber siteleri vb. Binli sayıları neden farklı yazıyorlar?
Mesela 1234 değil de bin 234 yazıyorlar standart olarak.



 
tdk öyle diyor çünkü:
Dört veya daha çok basamaklı sayıların kolay okunabilmesi amacıyla içinde geçen bin, milyon, milyar ve trilyon sözleri harfle yazılabilir: 1 milyar 500 milyon kişi, 3 bin 255 kalem, 8 trilyon 412 milyar vb.
tdk.gov.tr
  • halanne  (24.06.20 20:36:18) 
Ama isteseler 7. Maddeye göre de yazabilirler:
Dört veya daha çok basamaklı sayılar sondan sayılmak üzere üçlü gruplara ayrılarak yazılır ve aralarına nokta konur: 4.567, 326.197, 49.750.812, 28.434.250.310.500 vb

  • november rain  (24.06.20 20:46:09) 
ee okunması kolay diye işte.

tv karşısında zar zor okuma yazma bilenden gözü görmeyenine kadar çeşit çeşit insan var. bin 345 okumak mı daha kolay, 1.345 okumak mı? o küçücük noktayı göremeyecek olanı da düşünmek zorunda.
ikincisi spikerin konuşma notlarında ve prompterında ona hızlı bir şekilde ve hatasız okumasını sağlayacak şekilde yazıp vermek gerekir. spikerin "aa bi dakka bakayım, noktadan sonra 3 hane var demek ki bunu bin diye okuyacağım" diye düşünecek zamanı yok. ben de kendi konuşma notlarımda bin 345 yazarım, 1.345 değil, hele 5.123.456 hiç değil. dolayısıyla aynı yerden kopyala yapıştır yapılınca her yerde aynı şekilde yazıyor.

ayrıca sosyal bilimlerde makale vs yazarken de genelde noktasız olan tercih ediliyor.

komplocu mod on: ilk bakışta bin kelimesini gözden kaçırıp bugün sadece 345 yeni hasta varmış şeklinde algı yönetimi de uygulanmaya çalışıyor olabilirler. komplocu mod of.
  • halanne  (25.06.20 10:39:51) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.