[]

Anahtarlı priz maliyetli bir şey mi?

Kuzey Avrupa'da prizlerin yanında hep anahtarı var (fotoda ortadaki düğme). Böylece devamlı kullanımı olmayan elektronik aletlerin fişini sürekli çıkar-tak yapmıyorsunuz; çok pratik. Bizde neden yapılmıyor, maliyetli bir şey mi? iyi tasarruf da ettiriyor aslında.




 
elektrik işinde uzman değilim fakat bunun da bilinçli kullanılması gerekir diye düşünüyorum. eğer kaliteli bileşenler kullanılmazsa (ki son kullanıcı için kaliteli malı artık kim kaybetmiş de biz bulalım) yüksek akım çeken kettle, çamaşır mak. benzeri cihazlar çok kolay bozabilir bu anahtar mekanizmasını gibi geliyor.


  • gkhncnzdgn  (24.06.20 16:10:11) 
ingiltere için örnek vereyim:
bunun aynısı var. 2'li prizde 2 açma kapama düğmesi var mesela. bundan da daha şık küçük bir on off düğmesi. bu çok eblek duruyor. umarım sadece eski bir model diye böyledir?

evdeki ana sigorta dışında kombi, elektrikli havlu ısıtıcısı gibi cihazlara ayrı bir sigorta takıyorlar. bunlar da aynı anahtarlı priz gibi oluyor ve aktifken kırmızı, sigortası yanmışsa yanmıyor oluyor. bir sıkıntı varsa sigortaya müdahale ediliyor yani. ama ana sigorta yine var.

buzdolabı, çamaşır makinesi gibi cihazların böyle açma kapama düğmeleri var. bildiğin mutfağın ortasına anahtar var yani ve buzdolabına hükmediyor. o kadar saçma ki anlatamam.

ama bütün bunların nedeni insan hayatı. ekstra bir önlem alınmış oluyor ve buzdolabını temizlerken fişi çekmek yerine düğmeye basıyorsun mesela elektrik kaçağından etkilenmiyorsun. zaten evlerde kaçak vs için kontrol ve sertifika da alman mümkün. kiralık evlerde ev sahibinin sağladığı cihazlar için bu kontrolleri yapıyorlar ki elektrik kaçağından öldük diye dava açama.

ayrıca uzatmalarda bile açma kapama olayı mevcut. genel olarak bir alışkanlık var yani. ama ben gittim uzatmamı açma kapamalı olmayandan aldım. sürekli açık olmasını istediğim alete neden açma kapamalı uzatma alacakmışım.

tasarruf konusu tartışmalı. ben gidip tv'nin anahtarını kapamıyorum hiç. ne yazık ki sürekli standby da duruyor. bazen günlerce açılmasa bile aklıma bile gelmez. gideyim elektrik faturasına bir bakayım.
  • ozdek  (24.06.20 18:34:52) 
muteahhit evi minimum ekstra maliyetle bitirmeye calisir. tr'de kullanilan prizin anahtarlisinin ek maliyetini gectim, istenilen stilde ya da duz olarak temin etmek bile bir dert olabilir, oyle birsey turkiye'de hic uretilmiyordur muhtemelen. ev sahibi olarak temin etsen hepsini degistirebilirsin tabi.

bu tip seyler mevzuatlar ile belirlenir, meslek odalari gibi kuruluslar belirlenmesinde rol oynar. ancak karar verici merci derse "2025'ten sonra yapilacak tum tesisatlarda anahtarli priz zorunlu", ancak o zaman boyle birsey olabilir. ayrica ancak bu tip bir yasa sonrasi bu tip prizler ulkemizde adetli olarak ithal edilmeye (varsa, avrupa stili anahtarli priz gordugumu hatirlamiyorum hic) ya da uretilmeye baslar. yoksa adam satamayacagi (satmak icin TSE belgesi de almasi gerekir zaten, bu tip bir urunu icat cikardim diyip satamazsin) urunu niye uretsin/getirsin.
  • disq  (27.06.20 00:27:28 ~ 00:29:19) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.