[]

eski bir orgdaki midi bağlantısı

elimde 2004 model bir org geçti. orgun midi girişi şöyle: prnt.sc

aradan bayağı zaman geçmiş.
bu org midi klavye olarak kullanılabilir mi ve kullanılsa verimli olur mu? daha yeni bir şey mi baksam?
midi olarak kullanmak için ne almam lazım? (bilgisayara bağlanacak)

 
Klavyesi rahat ise kullanılır niye kullanılmasın. Pc’ye bağlayacaksan midi to usb kablo diye arat.


  • iron  (24.06.20 01:23:59) 
şimdi teknik olarak kullanabilir misin? midi girişi çıkışı olduğu için kullanırsın, midi kablosuyla bağlarsın, midi kablosu + midi arabirimi ile bağlarsın veya usb midi kablosu ile bağlarsın. bunu anlayabilmen için midi protokolünü açıklamam lazım. tam hatırlayamadım ama sadece tek kablo yetiyordu bilgisayara sinyal göndermek için.

midi protokolü içinde cc kodları var. bu kodlar cc0 dan başlayıp cc127 ye kadar gidiyor.

bu kodların çoğunun farklı özellikleri var ve bazıları da boş.

kendi midi klavyemin arabirim yazılımını göstereyim.
eksiup.com

bak bu gördüğün program sayesinde istediğim herşeyi istediğim herşeye atabiliyorum, bununla da kalmayıp daw içerisinden midi learn komutu vasıtasıyla da istediğim şeyi istediğim şeye atabiliyorum.

böylece kullandığım yüzlerce vst, plugin ya da diğer ses bankalarını, software sampler programlarını tamamen kullanabiliyorum.

yani senin klavyende olsa olsa bir modulation olur, hadi bi kaç tane özelliği de midi learn olarak atadın ama benim gibi tüm özellikleriyle kullanabileceğini sanmıyorum.

midi eski bir olay olduğu için 1990 yılında üretilmiş midi klavyeler ya da midi klavye olarak başarılı şekilde kullanılabilen aletler var ama seninki çocuk orgu diye tabir edilen bir modelse, hiç kabloya falan boşuna para harcama.

ha dersin ki roland xp50 , xp80, jv1000 , ensoniq ts 10 - ts 12 , veya dijital piyano (hangileri midide başarılı bilmiyorum sallıyorum zamanının en iyi aletleri olması dolayısıyla örnek olarak dedim) o zaman uğraşmaya ve araştırmaya değer.

dijital piyanolarda pek özellik yoktur ama klavye yapısı sebebiyle veya bir tercih olarak kullanılabilinir. mesela benim klavyem 4 oktav, geçmişte 5 tane 88tuş workstatiomn ya da midi klavye kullandım.(motif es8, xf8, maudio keystation pro, prokeys88 korg, roland muhtelif klavyeler vb) çok büyük olduğu için kullanırken zorluyordu, 4 oktav aldım, piyano falan kaydedeceğim zaman çok zor oluyor çünkü sağ ve sol eli ayrı ayrı yazmam gerekiyor klavye yetmediği için ama bu piyano olayının dışında acayip mutluyum, koyyuyorum bilgisayar masasının klavye sehpasına saatlerce fıtı fıtı takılıyorum ne bi yerlerim ağrıyor ne tutuluyor.

yeni alacaksan iyi araştır, genelde kullanılan daw a göre midi klavye seçme olayı moda, korg'un tüm programlar için hazır presetleri var ama çoğu markada bu esnekliğin olmadığını tahmin ediyorum.
  • hem şişko hem deli  (24.06.20 06:38:46 ~ 06:45:16) 
şunu söylemeyi unuttum.

bilgisayarda kullanılan dawlar içinde kayıt yapmak, sampler, vst ,vsti, kullanmak için ya mac kullanman lazım ya da asio 2.0 destekleyen ses kartının olması lazım.

ekran kartı iyi olmayan bilgisayarlarda nasıl oyun oynayamıyorsak, seste de ya mac(mac de default olarak var ama hepsinde var mı bilmiyorum) ya da alacağın ses kartının ses işlemcisi olmadan kullanamıyoruz çünkü latency oluyor.

örnek aldın gitarı kucağına, guitar rig programını açtın, efekt vermek için kullanılan bir program, tele bir defa vur, ses 15 dakka kesik kesik gelir , aynen ekran kartı yetmeyen bilgisayarda oyun açtığımızda ekranın kare kare tek tek ilerlemesi gibi.
  • hem şişko hem deli  (24.06.20 06:54:07 ~ 06:54:48) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.