[]

yalancı usta - akü sorunu

geçenlerde araba çalışmadı, takviye ile hallettim. bir iki gün sonra sanayiye gittim ölçtürmeye. akü bitik, bir iki ay gider en fazla dedi.

ben de ustalara güvenmeyen biri olarak, netten kaliteli bir multimetre aldım. çalışmıyorken 12.9 marşa basarken de en düşük 11.8 gibi bir seviye gördüm. tam çalışırken de 13.5 falandı sanırım bunu tam hatırlamıyorum..

Neyse, para kazanmak çok mu önemli? yalan söyleyerek para kazanmak nasıl normal geliyor insanlara? usta tayfasının yalancı olduğunu biliyorum (çoğunlukla) ama yine de şaşırıyorum yahu...

özet: her şeyden az az anlamamız lazım arkadaşlar, kombi mi bozuldu, hemen usta çağırmayın youtube dan inceleyin bir. akü mü bitti? bir de siz kontrol edin..

not: bazı durumlarda daha da pahalıya patlayabilir usta çağırmamak, o ince çizgiyi bilmemiz gerekiyor.

 
Akuculer cikarilan akuye el koyduklari icin kanitsiz bir sahtekarlik olurdu, muhtemelen buna guvenen bir ahlaksiz


  • her giriste sifresini unutan adam  (22.06.20 16:12:09) 
akü bitik değilse araba niye çalışmadı hocam. merak ettim sadece.


  • xrated  (22.06.20 16:14:41) 
Çiftçilik yapan bir ailem var ve on yıllardır sanayideki ustaları tanıyorlar, ben ilgili olmasam da abim işlerle ilgileniyor artık bu akü konusunda ustalar için hem daha pahalıya satıyorlar hem de aküye de el koyuyorlar diyordu ki ölü akü 50-60 liraya gidiyor diyordu (kilosuna göre), nereden baksan son 5 senedir yedek parça seviyesinde her şeyi ya internetten yada daha merkezi toptancı da olan dükkanlardan alıyoruz, maalesef yalan parayla değil.


  • atom karincanin torunu  (22.06.20 16:16:00) 
aküyü multimetrenin max min fonksiyonu açıkken marșa basıp ölçtüyseniz problem yok gibi..

Bostayken ölçüm yanıltıcı olabilir
  • vhs kaseti  (22.06.20 16:24:36) 
Xrated, hocam malum arabaları sık kullanıyoruz korona günlerinde. Gittiğimiz yerde dörtlüleri ve farı açık bırakmışız iki saat kadar.


  • Fusha  (22.06.20 16:25:13) 
ölçtüğünüz değerler çokta yanıltmasın sizi. akü sadece multimetre ile test edilmiyor çünkü, içerisindeki plakalar özelliğini kaybetmiş ve uzun süreli şarj tutma sorunu yaşatıyor olabilir. ya da mevcut sıvı yoğunluğu olması gerekenden farklı olduğu için bu gibi sorun yaşıyor olabilirsiniz.

aracınızı servisinize götürüp ücretsiz bir şekilde ölçüm yaptırabilirsiniz.

normal şartlarda bir akünün 4 yıl ömrü vardır. sen 8 yıl kullanırsın başkası 2 yıl kullanır o başka

NOT: şimdi 4'lü yazısını okudum. eski aracım hyundai i20 ydi ve 1- 1.5 saat 4'lü veya 3-4 saat tepe lambası açık kalması aküyü bitiriyor. haberin olsun
  • janavarorion  (22.06.20 16:40:26 ~ 16:44:26) 
Hocam içini kontrol etmedi usta. Sadece kontak kapalıyken ölçüm yaptı.


  • Fusha  (22.06.20 16:49:00) 
@fusha ;

kontak kapalıyken ölçüm hiç bir anlam ifade etmez :) araç rölantide ve gaz verdiğinizde ne değerler çıkıyor onlar da önemlidir. aracınızın kia olduğunu gördüm şimdi. hyundai ile aynı ürünler kullanılıyor. ortlama 4 ila 5 yılın sonunda akü çöp oluyor. kumanda ile kapı bile açamıyorsunuz .

aracımı servise götürdüğümde plakalar özelliğini kaybetmiş uzun süreli şarj tutma sorunu oluşur denildi. yani sizin dediğiniz gibi bir iş için 30dk 4'lü yaksam marş basmıyordu. servsiten orijinal 2 yıl garantili akü ile değişim yapıldı.
  • janavarorion  (22.06.20 17:02:25 ~ 17:03:20) 
Hocam ben ustadan daha ciddi bir ölçüm yapmışım :)

Çünkü multimetre kullanmayı vs bilmiyordum, o yüzden birkaç tane video seyrettim. Akü ölçümüne dair de video seyredince hem kontak kapalıyken, hem marşa basarken hem de çalışırken ölçüm yaptım ve internetteki veriler ışığında iyi bir durumda olduğunu anladım. Kia nin forumunda 8.5 yıl akü kullanan insanlar olduğunu gördüm. Demek ki dayanabiliyor uzun bir süre. Benim akü de 3.5 yıllık ve orijinal.
  • Fusha  (22.06.20 17:11:27) 
hocam
akü bosta ölçülür
usta doğru ölçmüş
araba calısırken zaten sarj basıyor 13.5 v
araba aküsünde kac seviyesi en düşük bilmiyorum
ama çok çökerse akü zarar görür
araba calısmayacak kadar düşmüşse akü
değiştirmek lazım
bir daha yaparsa değiştir
  • kingcyrax  (22.06.20 17:33:28) 
Hocam çalışmazken, marşa basarken ve çalışırken ölçmek daha doğru benim araştırdığım kadarıyla.

çalışmazken 12.6
marşa basarken en az 10
çalışırken 13.5 ve üzeri deniyor.
  • Fusha  (22.06.20 18:22:41 ~ 18:25:34) 
aku 4-5 yasina gelmisse yolcudur buyuk ihtimal. benim aracin akusunu her serviste mutlaka kontrol ettiririm, 5 yasindaki aracin akusu patlamadan once service girdi sikinti yok daha goturur dediler, 1 ay sonra yolda kaldim :)


  • cooperr  (22.06.20 18:34:15) 
Hocam 8.5 senelik aküler var :) bilemiyorum


  • Fusha  (22.06.20 18:36:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.