[]

Adliye stajinizda adliyeye gittiniz mi?

Avukatlik stajina gecen hafta basladim. Henuz calistigim bir buro yok. Genelde buroda calisirken adliyeye sadece imza icin gidiliyor sanirim. Ben su an bos oldugum icin acaba adliyeye gitsem bir seyler ogrenebilir miyim?




 
Elbette. Staj son derece önemli. Mesleğe başladığınızda soracağınız pek çok sorunun yanıtını stajda öğreneceksiniz. “avukata bak biz ne soruyor” diye memurların dalga konusu olmak istemiyorsanız stajınızı verimli geçirin. Hakimleri savcıları meslek büyüklerinizi zorlayın, soru sorun. Sizin gizli dosyalar dahil, taraf olmasanız da dosyalara ulaşma imkanınız olacak. Bunu değerlendirin.


  • her giriste sifresini unutan adam  (22.06.20 14:40:28) 
her giris +1 fakat avukatların çoğu çeşitli bahanelerle imza atıp kaçıyorlar. hatta haftada bir gelenler var. hakimlerinde işine geliyor sürekli sorularla bunalmıyorlar


  • infernalcadre  (22.06.20 14:48:38) 
-hakimlere soru sormak zorlamak falan öyle bir olay yok, en azından benim stajını yaptığım adliyede ve şu an calismakta olduğum İstanbuldaki muhtelif adliyelerde. Biz Avukat halimizle hakime savcıya dert anlatamıyoruz, stajyerleri hiç takmiyorlar.

Adliye stajında hiçbir şey öğrenemezsiniz çünkü öğrenecek şeyler sınırlıdır ve bir hafta gitseniz biter zaten: işte duruşma salonunda nerede durulur, tevzi nasıl yapılır, icra takibi nasıl açılır, derkenar nasıl alınır, vs boyle usulü şeyleri zaten birkaç gidişte kavrarsiniz zor bir şey değil. Ben de staj dönemi hevesliydim kalemdeki müdürler bana kendileri diyordu boşuna gelme diye.

Zaten çalışmaya başlayınca illallah edeceksin erkenden bikma. Serbest çalışmayı kafana koyduysan iş öğrenmek için büro bul, elbette boş geçirme. Serbest av yapmayacaksan otur kpss çalış. Ya da yüksek lisans kovala.
  • sanguine  (22.06.20 18:27:52) 
bak neden staj önemlidir sorusunun yanıtı, hemen üstte.

@sanguine'nin verdiği " tevzi nasıl yapılır, icra takibi nasıl açılır, derkenar nasıl alınır," örnekleri doğrudan adliye stajıyla ilgili değildir. hatta bunları size yaptırıyorlarsa "hop" demeniz gerekir. çünkü bunların bir kısmı memur faaliyetidir, diğeri ise avukat yanı stajına ilişkindir.

adliye stajı nedir? adliye stajı duruşma sırasında, keşifte, savcı ifade alırken, mahkeme heyeti kararını tartışırken, otopsi yapılırken, hakkında gizlilik kararı verilen dosya incelenirken, gizli duruşma yapılırken, terör sanığı dinlenirken, gizli tanık dinlenirken, gerekçeli karar yazılırken vb. orada olmak demektir. Bunların birçoğunu avukat olduktan sonra bizzat dosya sizin dosyanız olmadıkça yapamazsınız, iştirak edemezsiniz. staj size bunlara katılma imkanı sağlar.

mahkemeler size ödev vermeli, rapor hazırlatmalı, dahil etmeli. etmezler. doğrudur. o nedenle "zorlamalısınız" dedim zaten. siz zorlamazsanız hiçbir şey olmaz. bu sadece adliyede değil, hayatın her yerinde böyledir.

üstteki avukat arkadaş kabullenmiş. siz kabullenen olmayın. o uymuş, siz uyan olmayın. sorun. cevap vermek zorundasın diyin. cevap vermezse komisyona gidin, baronuza gidin, yanında staj yaptığınız avukata gidin. hiçkimseye gidemiyor musunuz beni arayın.

bu meslek mücadele mesleği, durmaksızın öğrenme mesleği, olmaz denilen şeyleri oldurma mesleği. zor olacak, zorlamak lazım.

ama her şeyden önce bilmek lazım...
  • her giriste sifresini unutan adam  (22.06.20 19:15:43) 
Her giriste sifresini unutan adam çok güzel anlatmış. Tekrardan yazmaya gerek yok. Onun dediklerine kulak vermenizi öneririm.


  • microfiction  (23.06.20 01:34:23) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.