[]

İnternet alışverişi ve iade

Bazı markalardan İpekyol Boyner network gibi alışveriş yapıyorum ama aldıklarımın yüzde 90 ını beğenmeyip iade ediyorum.
İade ederken arkamdan kesin konuşuyorlardır gibi hissediyorum manyak kadın yine iade etti falan diye. Böyle iade olunca isim isim görüyorlar mı? 10 ürün alıp 9 unu iade etmek ayıp mı? O kadar kuruluyorlar emek veriyorlar



 
%90 oranında ve o oran aralığında iade ettiğinizi düşünüyorsanız sizde bir sıkıntı var. Umarım giyip iade etmiyorsunuzdur. Evet iade etme hakkınız var. Lakin yarın bu adamlar sizin yüzünüzden iadeleri 1 haftaya düşürecekler. Yarın elbise iç giyim gibi iade edilemezler listesine girecek


  • protrek  (22.06.20 14:02:40) 
"10 ürün alıp 9 unu iade etmek ayıp mı? " ayip degil boyle bir hakkiniz var ama harcanan zaman, emek ve paraya yazik gercekten ve hic etik degil. yuzlerce netten alisveris yapiyorum daha 1-2 urun anca iade etmisimdir 10 kusur yilda


  • sweetoffice  (22.06.20 14:04:37) 
Bir e-ticaret erbabı olarak 10 üründen 9'unu iade ettiğinizde ne oluyor anlatayım, ayıp mı değil mi siz karar verin cevabıma göre.

1. Siparişi gelen ürünü hazırlayan bir ekip var ve bu ekip her siparişi hazırlamak için emek veriyor bir siparişin hazırlanması başka bir siparişin hazırlanma zamanından çalıyor bunu bir gider olarak yazalım.

2. Siparişinizi verdiğinizde bu sipariş için karton mukavva kutu ve patpat naylon kullanılıyor bunun bir maliyeti var.

3. Siparişiniz hazırlanırken kargo poşetinin içine mutlaka A4 kağıdına baskı alınıyor bu da bir diğer gider.

4. Eğer benim gibi E-fatura/E-Arsiv sistemine dahilseniz adınıza kesilen her fatura için bir kontör ödüyorsunuz bu genelde 25 Kuruş civarında ve iade iptal bile olsa bu para geri gelmiyor.

5. Siz bir ürünü alıp iade ettiğinizde n11, hepsiburada.com ya da trendyol kargo masraflarının tamamını e-ticaret sitesine yüklüyor yani kar etmeye çalışan firma zarar ediyor.

6. Kimse arkanızdan küfür etmiyor merak etmeyin iade sıklıkla oluyor ama evet iade eden kişinin Adı Soyadı görülüyor, görülmek zorunda zaten müşterisiniz adınıza fatura düzenleniyor kargo formu düzenleniyor.

Son olarak sizin gibi 10 üründen 9'unu iade eden müşteriler hesaba katılarak fiyatlar ileride arttırılacak muhtemelen çünkü ticaret yavaş yavaş internete kaymaya başladı şu an rekabet var diye kimse bunu kafaya çok takmıyor ama yakında herkes bu iade tutarlarını fiyatlarına yansıtmak zorunda kalacak sizin gibiler sayesinde.
  • solo  (22.06.20 14:13:32 ~ 14:14:55) 
satıcıların fb gruplarında bu tip müşteriler için "çok güzel şeyler" söylendiğini görüyorum sürekli.


  • scudman1  (22.06.20 14:14:11) 
Mesela amazon müşteriden iadelerin sebebini açıklamasını istediği nazik bir mail atıyor böyle bir durumda, alt metin bir gün gelir bu hesaba giremezsin haberin olsun aslında.

Normalde firmanın iade almayı reddetmese de satış yapmayı reddetme hakkı var yanlış bilmiyorsam yani isteseler o hesabı kapatırlar, ilişkili tc'ye ve kartlara satış yapmayı durdurabilirler gelecekte, tabi bunun sonucu sosyal medyada firmanın linç edilmesi olacağı için yüksek ihtimal böyle şeyler yapmazlar.
Arkanızdan konuşma olmasa da kazançlı bir müşteri olmadığınız görünür, şahsi beklentim firmaların lobi faaliyeti yürütüp bu tüketici haklarını düşürtmeye yönelik hareketleri olacak yakında bence, yasalarla olarak amerika avrupadan daha fazla hak sunuluyor sanırım tüketiciye.
  • atom karincanin torunu  (22.06.20 14:22:24) 
@atom karincanin torunu; avrupa'dan bildiriyorum. Araba sigortalari iade yapmak zorunda kaldi covid donemi insanlar sokağa cikamadi diye. Tüketici hakki cok yüksek buralarda.


  • logisticsmanager  (22.06.20 14:39:01) 
@logisticsmanager tüketiciye firmaların verdiği değer ile yasalar farklı şeyler, yoksa global ölçekte bir amazon gerçeği var ama yasal düzenleme seviyesinde bakıldığında türkiye'de çok yüksek ihtimal müşteri ne yaparsa yapsın haklı gibi kabul ediliyor.

Ör: Firmaların ölü pixel politikası vardır, global ölçekte uygularlar bunu, genelde 1-2 pixel hata olarak kabul edilmez, yani müşterini bunu sebep göstererek değişim talep edemez ama türkiye'de müşteri bunu genelde hakem heyetine götürüp iade alır. Müşteriler ürün alıp kullanıp iade etmeyi baya seviyor, normalde iade hakkı olmaması gereken kulaklıklar bile iade alınıyor ki almanyada ebay kleinanzeigen'de kulaklık arattığımda bir sürü 5-10 günlük kulaklığını satan adam görmüştüm, adam memnun kalmamış satıyor, bizde ise direkt iade ederler böyle bir durumda, bahsettiğim şeyler bu yönde.
  • atom karincanin torunu  (22.06.20 14:49:58) 
e ama gönderdikleri ürün fotoğraftaki gibi değilse benim suçum ne


  • damladamla  (22.06.20 17:31:04) 
Oran çok fazla
Ama yüzde 50 normal

  • trgydl  (22.06.20 22:13:46) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.