[]

Bir Türkçe kuralı

Çoğul cins isimlerin fiil çekimleri tekil olur gibi bir kural hatırlıyorum.

Yani "kitaplar masanın üzerinde duruyorlar" değil de "kitaplar masanın üzerinde duruyor" olması gerekiyor.

Yalnız ben kafamdan mı sıkıyorum bu kuralı, gerçekten var mı emin olamadım. İnternette de nasıl aratacağımı bilemediğimden sanırım bir şey bulamadım bunla ilgili.

Sizin bilginiz varsa beni de bilgilendirebilir misiniz? Hatta bir kaynak verebilirseniz süper olur.

 
Özne yüklem uyumu diye aratabilirsiniz.


  • fezagezgini  (20.06.20 21:45:43) 
"hayvanlar, bitkiler, soyut kavramlar" için geçerliymiş. başka istisnalar da var. ben de yeni öğrendim.

tr.wikipedia.org
  • absel  (20.06.20 21:47:35 ~ 21:48:21) 
Anlatım bozukluğu konusunun özne yüklem uyuşmazlığı başlığında var. İnsan dışındaki varlıklar özne olursa yüklem üçüncü tekil kişiyle çekimlenir.


  • dissendium  (20.06.20 21:48:13) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.