[]

Tarih tekerrür mü ediyor ?

32. gün 28 şubat belgeselini izliyorum. Anap ve refah partilerinin yaptığı 'hataların' bir çoğu yine yapılıyor gibi sanki. O zaman ki benzer sıkıntılar değişik aktörler ile yine aynı gibi.Sadece iktidar olarak düşünmeyin muhalefetinde (bakınız shp) çok benzer yanları var.

Gerçekten tekerrür mü ediyor yoksa serdar ortaç beyfendinin dediği gibi 'topu topu 7 nota var kaç ayrı beste yapılabilir ki' durumu mu mevcut.

uyarı: bu soru aslında bir siyasi eleştiri yada ima olmayıp tamamen belgesel izlendikten sonra şaşırılan benzerlikler sebebiyle sorulmuştur.

 
Tekerrür etmiyor :) hep aynı devam edıyordu zaten, değişen sadece parti logoları, ve genel başkan isimleri


  • paramolacak  (18.06.20 22:52:55) 
Ben bunu ekonomik sıkıntılarla beraber fark ettim. Sanırım 1978 yılında Türkiye yine çok büyük bir ekonomik zorluktan geçmiş. Aha dedim o zaman, aynı olayları 40 yılda bir yaşayıp duruyoruz. Hiç ders almıyoruz, almaya da niyetimiz yok.

O nedenle haklısın diye düşünüyorum. Tek bir senaryo var. Dizi bittikçe yeni oyuncularla baştan başlıyoruz. Döneme göre bazı küçük değişiklikler olabiliyor.
  • yargin  (18.06.20 22:55:34) 
anap, refah hata yapıyorsa halk neden onların benzerini neden seçiyor diye düşünmek lazım. Bire bir tekerrür etmiyor belki ama zaman, ortam ve koşul farkı nedeniyle yeniden bazı denemeler yapılıyor. Uluslararası alanda da Türkiye'nin tavrı çok durağan ve sessiz değil. Her daim yeni hamleler yapılıyor. Bu tekerrür değil, değişimdir


  • Erva  (18.06.20 23:07:02) 
@erva

Cevabınıza tek tek sorularım ve yorumlarım var cevaplarsanız sevinirim.

anap, refah hata yapıyorsa halk neden onların benzerini neden seçiyor diye düşünmek lazım.
(bence halkın saplantıları ve takıntıları var.bunlar kaba hatlarıyla din ve laiklik. aynı eksende dönüp duruyoruz. halk bence asla yeniliğe açık değil)

Bire bir tekerrür etmiyor belki ama zaman, ortam ve koşul farkı nedeniyle yeniden bazı denemeler yapılıyor.
(Yani diyorsunuz ki 'bir doğru' var ara sıra ortam müsait oldukça deneniyor. doğru mu anlamışım)

Uluslararası alanda da Türkiye'nin tavrı çok durağan ve sessiz değil.
(bunu hiç anlamadım işte.)

Her daim yeni hamleler yapılıyor. Bu tekerrür değil, değişimdir
(Ama bu hamleler hep benzer. üstte verdiğim örnekten devam edersek örneğin bir parti dini görüşleriyle ülkeyi yönetmek isterken ordu engeline takılınca, benzer bir parti bu sefer orduyu siyasi yönden nispeten pasifize ederek aynı sonucun ortaya çıkmasına engel olmak istiyor.Bunu "ya ordu siyasete karışmamalı" diye yorumlamayın lütfen. demek istediğim hep aynı şeylerin başka başka yıllara göre versiyonları.)

Yani bazı anahtar kelimeler var sizlerinden çok iyi bildiği fakat bu anahtar kelimeler içinde hiçbir zaman mesela atom enerjisi,balıkçılık,kültür sanat, vs (örnekler tamamen sallanmıştır) bulunmuyor nedense. Biraz ağır mı olur bilmiyorum ama sanki bi bataklıktayız ve çırpındıkça aynı yerde gibiyiz.
  • infernalcadre  (18.06.20 23:28:07 ~ 23:32:20) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.