[]

Güzel/yakışıklı olmak iyi genlerin göstergesi değil mi sizce de?

Bi meslek lisesindekilere bakın bi anadolu fen liselerine. Liseye 2010da başladım. O yıl ek yerleştirme rezaleti olmuştu. 70 puan yüksek, ist.un en iyi liselerinden birine şansa geçiş yapmıştım. O okulda 1 hafta geçirmiştim, övünmek gibi olmasın ama benden iyi görünümlü çok az insan gördüm. Geçiş yaptığım yerde ise güzel kız yakışıklı erkek çoktu, babaları anneleri doktor pilot mühendis falandı, onun dışında nerdler vardı onlar çirkindi, benim gibi fakirlerdi ama zekadan kurtarmışlar.
Hadi onu geçtim. Yakışıklı güzel insanlar akademik olarak batırsalar bile bir yerden hayata tutunup yükseliyorlar, garibim tipsizlere ise hayat yerden vuruyor.
Not:tipsiz grubundayım
Makyaj o yeaaaa’cılar gelmesin.

 
doğru, genotip fenotipe doğrudan etkir.
ayrıca tipe bir diğer katkı da özgüvendir(pozitif düşünce), benim kendi tecrübelerim bunu söylüyor.
ancak;
meslek liselerinde de yakışıklı/güzel vardır, fen liselerinde de tipsiz/çirkin vardır. orası biraz tarz ve sosyal statü farkı.

ben mesele lisede tipsizdim, üniversiteye başlayınca bir özgüven geldi, sevildiğimi gördüm, iltifat aldım, kendime geldim. şimdi sorsan en seksi kim diye, makedon derim.
  • attirmayin makedonun kafasini  (18.06.20 20:41:12) 
elbette
ancak genler dışında ekonomik seviye, sosyal refah ve huzurun da etkisi var fenotipte.
parası olan meslek lisesinde naapsın demek istiyorum.
güzel/yakışıklıların yükselmesi de evrimsel-psikolojik bir durum, doğru ve haklı buluyorum tespiti.
  • rewlack  (18.06.20 20:45:59) 
Yabancı bir makalede okumuştum sanırım, güzel insan görünce beynin ödül merkezi çalışıyormuş bu bilimsel tespit, sosyolojik tespit de toplum güzel insanları başarısız görmek istemiyormuş yardımcı oluyorlarmış yükselsin diye


  • eyeinthesky  (18.06.20 20:50:21) 
Evet genler çok etkili. Ayrıca güzellik ve yakışıklılık hayatın bir çok alanında kolaylık sağlıyor. Psikolojide halo effect bununla ilgili mesela. Biri gözümüze hitap ettiğinde, o kişinin hatalarını tolere etme seviyemiz artıyor örneğin. Güzel insanların iş görüşmelerinde daha avantajlı olduklarına dair bir araştırma da vardı diye hatırlıyorum.


  • kostüm çok güzel prenses misiniz  (18.06.20 20:53:24) 
@prenses, üni okurken çok iş başvuruna gittim, bazıları almamak için saçma bahaneler uyduruyorlardı.


  • eyeinthesky  (18.06.20 20:55:31) 
Guzellige muntazamlik, oransallik falan diye de bakabiliriz. Bu da normal olarak iyi gen meselesi.
Ve guzel insanlar hep bi adim onden baslar. Bebekken bile "guzel" bebege daha cok ilgi gosterirsin. Cirkin bebek yoktur gerci ama bazilari bi tik daha guzel iste.

Bunlar buyuyunce de basarili insanlar oluyorlar. Caliskan, zeki olanlari zaten iyi bi universite bitirmis oluyor. Digerleri iyi okul bitirmese bile iyi is sahibi oluyor. Yukarida da bahsedilmis, mulakatta kazaniyorlar.

Bi tartisma aninda sahit olmussundur. Guzel olana daha kibar dille durum izah edilir. Digerinde tartisma hararetlenebilir. Sans hep guzelden yanadir.

Isyerinde de ayni sekilde hatalar gormezden gelinir. Dogamiz geregi boyle davraniyoruz. Alisverise gidip guzel olani alma egiliminde olmak gibi sonucta.

Ote yandan meslek lisesini birak sokakta surunen berdus biri de guzel olabilir. Onlar da bana hep ailesi zamaninda bi yerlerde yanlis adimlar atmis ve isler iyi gitmemis gibi gelir. Onlarda da iyi gen var cunku bana gore. Nimetlerini kullanamamislar :)
  • Kittie  (18.06.20 21:16:07) 
@eyeinthesky evet maalesef bu tarz olaylar yaşanabiliyor. Ama belki de farklı etkenler devreye girdi de iş başvuruları olumsuz geçti. Yani tek bir sebebi olmayabilir bazı şeylerin onu demek istiyorum. Bilmediğiniz neler neler döndü belki de o görüşmelerde :)
Bu arada tipsiz grubundayım demişsiniz ya, bu konuda kendinize acımasız davranmayın derim çünkü tünelin ucu güzel bir yere çıkmıyor :)

  • kostüm çok güzel prenses misiniz  (18.06.20 21:38:38) 
başarıyla fenotipi eşleştirmek sosyal darvinizme boydan giriyor. bu en ilkel haliyle ırkçılık demek.

görüp görebileceğin en başarılı-doğru adımları atmış iki insanın fotoğrafını bırakıyorum şuraya(ne kendileri ne de karıları güzel)
assets.bwbx.io
cdnuploads.aa.com.tr

başarının kökenine dair de bir makale(özet: şans)
Talent vs Luck: the role of randomness in success and failure
www.researchgate.net

ana babaları doktor pilot mühendis olanlar da, diğerleri gibi sosyal statülerini korumak, sürdürmek istiyor. o iyi okulda, o ana-babaların çocuklarını göremeseydin esas, tuhaf olurdu.

+dünya üzerinde ortalama zekayla, çan eğrisinin ortasındaki dilimle(90-110 iq) yapılamayacak, üstesinden gelinemeyecek iş, uğraş yok.
  • esref  (19.06.20 01:43:01 ~ 01:50:52) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.