[]

Kira Depozitosuyla İlgili

Yasada 1 yıldan önce boşaltılan evlere ilişkin depozito geri ödemesi yapılmayacağına ilişkin bir ibare var mı? Ya da tam tersi, bir yıldan önce ev boşaltılsa da depozito geri ödemesi yapılması gerektiği üzerine bir ibare?

Kira sözleşmesini "Azami 1 Yıl" şeklinde düzenledik. Şimdi ev sahibi ve emlakçı birlik olup 1 yıldan önce evi boşalttığınız için depozito ödemesi yapılmaz diyorlar.


 
Elinizde kira sözleşmesi yok mu?

www.isbank.com.tr
Şurada "Kira sözleşmesi yapılırken depozito alındıysa bu bedeli mutlaka sözleşmeye de yansıtmalı; hangi koşullarda iade edileceği ya da edilmeyeceğini özellikle belirtmelisiniz" diye bir uyarı var mesela.

www.milliyet.com.tr
Bu haberde de (2017) "Taraflar arasındaki kira sözleşmesinde kiracıya herhangi bir bedel veya tazminat ödemeksizin erken fesih hakkı tanınmamıştır. Kira süresi bitiminden önce kiralananı erken tahliye eden kiracı şirket sözleşme gereğince kira süresi sonuna kadar tüm kiraları ödemekle yükümlüdür," diyor ki, normal koşullarda ev sahibi sizden sözleşme sonuna kadar kalan tüm kira bedelini de isteyebilir demek oluyor bu.
  • kobuzchu kiz  (18.06.20 14:48:04) 
Kira süresi dediğim gibi, "azami 1 yıl" olarak yazıldı. Depozitonun geri ödemesiyle ilgili olarak ekstra bir şart belirlenmedi, sözleşmede de böyle bir durum yok.

Kalan süreyle alakalı habere baktım, orada sözleşmede "Kiracı kira süresi içinde mülkü tahliye ve terk ettiği takdirde kira döneminin kalan aylarına ilişkin kira bedelinden sorumlu olacaktır"

Şeklinde bir maddeye imza atmış kiracı.

Benim sorum şunun üzerine, yasada "bir yıldan az süreli kiralarda sözleşme süresine bakılmaksızın" depozito geri ödemesi yapılmaz gibi bir ibare olup olmadığı. İlgili yasa nedir, başka hangi yasalarla bağlantılıdır bilmiyorum. Bunun için sordum.

Yoksa sözleşme süresi ve depozito miktarı konusunda net olmayan bir şey yok. Mahkemede depozitomu alabilirim, ama buna gerek kalmadan ev sahibine işin mahkemeye gitmesine gerek kalmadan inanacağı bir ispat vermek istiyorum, zira kendisi bir yıldan önce ev boşaltıldığı için depozito ödenmez diye diretiyor.
  • mentuhotep  (18.06.20 15:14:29) 
Bu arada söz konusu depozitonun miktarı da sözleşmede yazıyor evet


  • mentuhotep  (18.06.20 15:17:27) 
Genellikle çıkmadan 1 ay önce haber verdiyseniz ev sahipleri sorun etmez. Ama ev tekrar kiraya verilene kadar "evin makul yeniden kiralanma süresi" boyunca ev sahibi sizden kira talep edebilir. Borçlar kanununda "kiralananın benzer koşullarla kiraya
verilebileceği makul bir süre için devam eder" şeklinde bir ifade geçiyor. Aslında yıllık sözleşmenin amacı da bu, yoksa 1 yıllık sözleşme denmesinin bir anlamı kalmıyor. Depozitoyla ilgili bir ifade görmedim.

Borçlar kanunu:

www.mevzuat.gov.tr - 55. sayfa - MADDE 325.
  • Abdurrahman  (18.06.20 15:29:37 ~ 15:41:36) 
depozito evden çıkarken eve herhangi bir zarar gelirse, oradan karşılanmak içindir.evden erken çıkmanın cezası diye bir şey sözleşmede yazsa bile söz konusu olamaz. ancak sözleşme tarihinden önce evi boşaltıyorsanız, ev sahibi evi yeni birine kiralayana kadar kirayı sizden talep edebilir sözleşmeniz bitene kadar. yasal olarak bu konuda dava açma hakkı da vardır.


  • anksiyetik pia  (18.06.20 17:07:04) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.