[]

Sgk yurtdisi borclanma - emeklilik

merhaba,
yurtdisinda calistigim 1500 gunum var. Emeklilik icin, Ggcen sene yurtdisi borclandirma yaptirip gunluk yaklasik 28 tl ye hesaplattirmistim. Bana bu gunler icin yaklasik 41000 tl borc cikardi SGK.

Aradan cok zaman gecmemesine ragmen su an gunluk asgari ucret 44 tl olmus durumda ve bu ilerleyen senelerde cok daha artacak.

Simdi sorum su, su an bu 40k tlyi odeyip gunlerimi saydirmak mi, yoksa bekleyip bi 10 sene sonra yaklasik 80k -90k civarinda bir meblagi odemek mi?

Ya da hic mi degmez TR de emeklilik maasi icin bu odemeyi yapmaya?
Not: Hala yurtdisinda calisiyorum ve bu ulkeden emekli olacagim, yakin zamanda TR ye donmeyi dusunmuyorum.

Bu konuda bilgisi olan arkadaslar yardimci olabilir mi?
Tesekkurler

 
türkiye emekliliği sadece sağlıktan faydalanmak için alınırsa mantıklı yoksa yurtdışından emekli olup türkiyede yaşamanız zaten sizi rahat ettirecektir. ben olsam türkiyeden emekli olmam ama bir şartla; gss ödenmesi durumunda -yurtdışından emekli olup türkiyeye yerleşirseniz- her şeyi kapsıyor mu ona bakarım. eğer kapsıyorsa sgk ya gerek yok. şuan ki emekli maaşı zaten 300 dolar falan.


  • hayvan gibi yazar  (17.06.20 15:55:45) 
Merhaba,

Ben bu işlerin bir süre içinde bulundum hatta danışmanlık yapmıştım cok uluslu bir denetim firmasında.

Şimdi zaten Türkiye'de ödenmiş olan belirli bir gün sayınız var ve 40k ödeyerek emeklilik hakkı elde etmiş oluyorsunuz.

Geçmişte ödenmiş prim sayınıza göre emekli olacaksınız minimum 2k maasiniz olacaktır diye tahmin ediyorum. 40k bugün ödeyecek gücünüz varsa hemen ödeyin kurtulun.

O dönemde 2 kişiye bu hizmeti satmıştık ve dolayısıyla sgk ile çok içli dışlı olmuştum. Oradaki en yetkili kişiden şunu bizzat duydum, bu işi yaptirmamak aptallık cok karlı bir is demişti.
  • sonütücü  (17.06.20 16:24:51) 
Merhaba @sonutucu, cevabin icin tesekkurler. Ama maalesef odeyip hemen emekli olma gibi bir durumum yok. Sadece 1500 gunun borcu bu. Emekli olabilmem icin borclanmanin cogunu yeni sisteme gore bagkurdan (4b) yapmam gerekecek. Bu durumda cok da mantikli gorunmuyor sanırım odemem.


  • konf  (17.06.20 16:29:56) 
Bu arada, sgk baslangicim turkiye (50 kusur gun), bu bahsettigim 1500 gun bir avrupa ulkesinde. Su an ise baska bir avrupa ulkesinde yasiyorum ve buradan emekli olacagim kuvvetle muhtemel. Ama gun olarak yaklasik 5000 gunden fazla odeme yapmam lazim ki bunu da yeni siateme gore yapiyor olacagim sanirim.


  • konf  (17.06.20 16:32:12) 
Yeni sistemde kısmi aylık için 5400, tam aylık için 9000 gün gerekiyor. Erkek olanlar için.


  • alibaba06  (17.06.20 16:52:26) 
Eğer borçlanma talebinde bulunup 40k tl borç tahakkuk ettiyse onun 1 ay içerisinde ödenmesi gerekiyordu. Ödemediysen geçmiş olsun yeniden borçlanma başvurusu yapman gerekiyor. O da yeni rakamlardan tabi.


  • kumulatifvergimatrahi  (17.06.20 18:22:38) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.