[]

Bir elektrikli alet değerinden fazla elektrik kullanır mı?

Tam olarak nasıl desem, bir buzdolabı düşünelim. Bu buzdolabının kullanım dereceleri var atıyorum 1-5 arası. 1’de kullandığımızda saatlik sabit bir elektrik tüketimi olmuyor mu? Yoksa dış şartlara göre kendi gücünü 1’de tutması için elektrik kullanımı artar mi? Dış şartlara bağlı olur mu?

Bir de, sabit şartlar altında elektrikli cihazın eskidiğini düşünelim. Eskiyen bir sistemin elektrik tüketimi artar mı?


 
buzdolabi örneğinden hareketle. kademe 1'de tüm gün hiç açılmayan dolapla. günde 20 sefer açılan dolap toplamda farklı enerji tüketir. burada kademe 1 için ayarlı gücün üstünde elektrik tüketimi olduğu için değil, iç ortamda sıcaklığı değiştiği için kapağı açılmayana göre daha fazla tüketim söz konusudur. benzer durum da daha sıcak ortamda duran daha uzun süre çalışacağı için daha fazla toplam enerji tüketir.


  • helenart  (17.06.20 00:18:49) 
arkadaşlar açıklamışlar, ama buzdolabı maksiumum 1000 watt çekiyor, 1000 üzerine çıkar mı derseniz çıkmaması lazım.


  • fezagezgini  (17.06.20 00:33:26) 
Eskiyen bir sistemin elektrik tüketimi artar. Öncelikle buzdolabının kenarlarındaki bantlar hava kaçırmaya başlar, kompresör verimsiz çalışmaya başlar çünkü mekanik parçalar daha fazla sürtünmeye maruz kalır. Gaz minimal de olsa kaçar ve yine sistem verimini kaybeder. Buzdolabi içindeki strafor zamanla dansitEsini kaybeder.


  • prodeq  (17.06.20 00:34:43) 
Tam olarak sormak istediğimi yansıtamamışım anladığım kadarıyla. Şimdi bir sistem var ortada ve bu sistemin projesinde maksimum değeri belli. Belli mi? Çok Çeşitli faktörler var evet, bundan bağımsız maksimumu belli değil mi? Bunun üzerine çıkabilir mi?

Eskiyen sistemi buzdolabi olarak değil de basit bir rezistans olarak değerlendirelim ya da ne derseniz çok basit bir sistem, değişkenin bu denli çok olmadığı. Bu Sistemde kullanım ömrünün sonuna gelindikçe tüketim değişir mi?
  • dalgaci mahmut  (17.06.20 01:05:02) 
Buzdolabı olarak değil de dediğiniz gibi daha basit bir rezistans ya da elektrik motoru gibi düşünürsek;

Tüketim yükselmez ama verim düşer, atıyorum rezistans 1000 watt ile 500 birim ısı üretirken, ömrü azaldıkça verimi düşüp 450 birim ısıya düşebilir.

Aynı şekilde bir motor da 1000 watt ile 10.000 rpm dönüyorsa ömrünün sonununa doğru 9000-9500 rpm düşebilir.
  • John Bloor  (17.06.20 10:17:48) 
10 sene önceki makine ile yeni makinelerin tüketimi farklı. eski elektrikli aletler daha fazla tüketir. yeni aletler enerji tasarruflu çok fazla bir tüketim yapmaz.


  • mikahakkinen  (17.06.20 11:01:40) 
eskiyen her sistemin verimi düşer, bu sebeple diyebilirz ki kullanım maliyeti artar.

1-5 arası kademeler buzdolabı içinde sağlanmak istenen sıcaklık derecesidir. düşük sıcaklıkta tutmak isterseniz(yani çok soğutmak isterseniz) biraz fazla enerji harcar bunun sebebi de gün içinde soğutucunun çalıştığı sürenin fazla olmasıdır.

buzdolapları bir ısı pompasıdır. içinde bir motor bulunur. her motor yol alma sırasında, birkaç saniyeliğine yüksek akım çeker. motorun modeline göre de bu miktar değişir. ama gün içinde buzdolabının harcadığı güç aynıdır, çalışma süresine bağlı olarak tüketimi artar. ayrıca soğutma için kullanılan gaz da eskimişse dolap yeterince soğutamaz kendini, bu da çalışma süresini arttırır.

ama daha basit bir sistemde bozulma da daha az olacağı için verimdeki düşüş ihmal edilebilecek kadar az olur. kullanılan her malzeme aşınır, yorulur, eskiyip gider. hatta bazı malzemeler kullanılmasalar bile eskiyebilirler dış etkenler sebebiyle. sokakta öylece duran bir çakıl taşı bile eskimekte şu an.
  • attirmayin makedonun kafasini  (17.06.20 11:38:42) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.