[]

Ev alamamak

Ev almak için para biriktiriyordum. Geçen sene 100k kredi çekip alabileceğim evler için şu an 200k kredi çekmem gerekiyor. Bu sürede biriken parada yüzdesel ciddi bir artış oldu. istanbulda ev almak hayal mi oldu artık? Fiyatların geri çekileceğini de hiç sanmıyorum.




 
bu kredi bolluğu bittiği zaman fiyatlar düşecektir. Şuan ekonomiyi canlandırabilmek için mecbur faizden kıstılar. Para arzını arttırdılar.

biriktirmeye devam. şuan geçici bir canlanma geldi piyasalara. ekonomi düze çıkmadan sürdürülebilir bir durum değil.
  • NightBringer  (16.06.20 23:55:59) 
düşüş diyenlere inanmayın. Ekonomi en dipte diyoruz ama en ufak fırsatta çıkan arza bakın. Yaşamak için ev arıyorsanız bir an önce kriterlerinizi düşürüp ev almanız gerektiğini düşünüyorum.


  • sunriseee  (17.06.20 00:55:18) 
geleceğe dair herhangi bir öngörüm ya da bilgim yok ama bu ülkede şunu öğrendim: geciktirilen her ihtiyacın maliyeti günbegün artıyor.

2010'a göre ciddi şekilde fakiriz. iki sene öncesine ve geçen seneye göre de fakiriz. önümüzdeki yıllarda bu durumun daha da kötü olacağını öngörüyorum.

fiyatların geri çekileceğini düşünmüyorum. bu yüzden istanbul'da ev sahibi olma hayalini bıraktım.

bu arada kredi kullanım oranları felakat seviyede artmış. ufak bir krizde insanlar bu kredileri nasıl ödeyecekler merak ediyorum. bankaların ellerinde ciddi miktarda ev olacak. sıradan vatandaş bankadan ev alır mı, nasıl alır bilmiyorum. çok yaygın bir şey değil. ihale peşinde koşup da icradan ev alanlar sıradan vatandaş değildir sanırım. onlar da ucuza kapatıp pahalıya satan mafyatik tiplerdir herhalde.
  • biseysorcaktim  (17.06.20 01:01:59) 
Türkiye'den ev alma konusunda 10 yıldan uzun süredir direniyordum, ev almaya ilk yeltendiğim yıllarda bir evin amortisman süresi 20 yıl civarıydı ve bu bana hiç mantıklı gelmiyordu, içinde bulunduğumuz günlerde bu süre 25 yılın üzerine çıkmış durumda ve hiç bir zaman da düşeceğini sanmıyorum.

10 yıldır emlak balonundan bahsediliyor ancak patlayan, çatlayan bir şey yok ortada, eğer başınızı sokmak için ev alacaksanız bir an evvel bütçenize uygun evi alın kurtulun bekleyerek kar edemezsiniz bu işte.
  • solo  (17.06.20 01:21:43 ~ 01:22:11) 
@solo'a katılmıyorum. Fiyatlar USD bazında zaten çok fazla düşüş yaşadılar. Ayrıca TL olarak da azalma olduğunu görüyorum. Anlık krediler vb. ile sürekli desteklenen bir sektörden bahsediyoruz. Bu bile patladığına dair somut bir kanıttır.

@darkrocq dedi gibi, TL olarak %5-10 düştü ise USD bazında %30-40'a varan oranlarda düştü. Çok basit bir hesap yapalım, sizin 3 sene önce elinizde 100.000 USD paranız 350.000-360.000 TL ediyordu. O paraya hiç dokunmasanız dahi şu andaki ederi 650.000'den fazla. Üstelik bildiğiniz gibi USD değeri 7 TL'nin üstüne çıktığı dönemler bile oldu.

Almayı planladığınız ev şayet bu USD artışlarında 2 katına filan çıkmadıysa pekala da patlamış demektir. Oturmak için almadığınız sürece emlak yatırımının hiçbir mantıklı açıklaması yok. Çok uzun sürede getirisi, kiracı derdi, ek vergileri, masrafları, enflasyon karşısındaki kayıpları ile benim hiç aklıma yatmıyor.
  • burka  (17.06.20 12:54:21) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.