[]

macbook'tan anlama

selamlar.

bilgisayarı yenilemek için temiz bir ikinci el MacBook Pro bakınıyordum.

daha bu sabah girilmiş bir ilan gördüm. 2019 model, i5, 8gb ram, 1.4 gaz, 13inç pro sadece 5.000 tl. direkt şüphelendim tabii ki.

sıfırı şu an 10.299 mesela bir sitede.
satıcıda fatura yokmuş ama 2021 ortalarına kadar garantisi olduğunu söylüyor.

birkaç program kullanma dışında 2011 macbook pro'm var elimde ama hiç hakim değilim. kaçak, çalıntı, arızalı vs olduğunu en basit nasıl anlarım sizce?

 
kaçak, çalıntı, arızalı olduğunu kolay kolay anlayamazsın. bozuk olduğunu da kısa sürede anlaman zor. ama 2019 model mb pro kesinlikle 5 bin olamaz. Bence uzak dur.


  • himmet dayi  (16.06.20 11:42:05) 
a ilanda seri numarası açık olarak görünüyor. bir kontrol etmeye çalışayım. teşekkürler ayrıca. hemen uzak duruyorum.


  • patronaj  (16.06.20 11:44:59) 
garantisi çıktı gerçekten.

Onarım ve Servis Kapsamı: Etkin
Ürününüz uygun donanım onarımları ve servis için Apple'ın Sınırlı Garantisi kapsamındadır.
Tahmini Sona Erme Tarihi: 4 Eylül 2021

Satın Alma Tarihi Geçerli
Onaylanan satın alma tarihi, Apple'ın ürününüzü hızlı bir şekilde bulmasını ve ihtiyacınız olan yardımı sunmasını sağlar.

Telefonla Teknik Destek: Süresi Doldu
Apple Danışmanlarından telefonla teknik destek satın alabilirsiniz.
Apple Destek Bölümüne Ulaşın
  • patronaj  (16.06.20 11:48:08) 
faturası yoksa çalıntı olabilir, ben olsam bu durumdan emin olmadan almazdım vicdanım rahat etmezdi.

bu arada bu ilandan bağımsız olarak ikinci macbooklarda battery life cycle count diye bir mevzuu var, bu sayı ne kadar düşükse o kadar bataryası eskimemiştir anlamı çıkar.
  • nuisance  (16.06.20 11:55:50) 
peki iPhone'larda falan olduğu gibi çalıntı durumlarında dondurma, yer tespiti falan olmuyor mu? olsa yakalanırdı herhalde.

sınırlı garantisi 21 eylül 2021'e kadar da geçerli ama cihazda klavye, ekran kartı, pil falan arızalıysa direkt gidip ücret ödemeden/cüzi bir miktar ödemeden alabilir miyim bilmiyorum.

Bir de MacBook Pro ekmek kapım şu an, ofisim tek başına. 2011'den 2019'a atlamak çok iyi olurdu ama 5.000 tl'ye inanmak çok güç:(
  • patronaj  (16.06.20 12:01:58) 
1. Garantisi olduğu çalıntı olmadığı anlamına gelmez.
2. iphone'da olduğu gibi mac'te de icloud üzerinden bulunabiliyor normalde bu cihaz. Ama iphone'daki kadar güvenli değil. Ablamın eşinin macbook'u çalındı. Bulunamadı bir daha. Ancak seri numarasından bulunabilir mi? Belki de bulunur. O yüzden çalıntı şüphesi nedeniyle bence uzak dur. Önce nereden aldığını sor. İnternetten aldıysa faturası mutlaka aldığı yerin sitesinde duruyordur. Mağazadan aldıysa yine faturasına ulaşılabilir. Arkadaştan aldım vs. diyorsa yalan söylüyordur. 5 bin olması çok mantıksız. 2015 modelleri bile o fiyata satılıyor.

  • himmet dayi  (16.06.20 14:06:41) 
almaya kalktığınızda ne diyecek acaba dener misiniz?

bana sanki hıyarlı kargo gönderecek gibi geliyor. fiyatı özellikle düşük tutup ilgi çeker ve sonra da kapora gönder, parayı gönder vs gibi taktikler kullanabilirler.

ya da gerçekten çalıntıdır.
  • ozdek  (16.06.20 15:28:02) 
a çok teşekkür ederim herkese. iki soru sordum ilanı kaldırdı. yüz yüze inceleyim beğenirsem direkt alayım diyecektim kayboldu.

@darkrocq, cevabınız tam ekşişeyler'e çıkacak Guide olmuş. letgo'dan, sahibinden'den falan çıkmıyorum, çok işime yarayacak cevabınız.
  • patronaj  (16.06.20 19:12:56) 
Merhaba,

Sonradan okuyacaklara da bilgilendirme amaçlı;

Hobi olarak sahibinden'de macbook ilanlarına her gün bakarım. Nerdeyse bütün ilanları incelerim:)

Maalesef sahibindendeki her kategorideki gibi macbook kategorisinde de macbook çetesi var.

Durum şöyle, ilanlar görece uzak illerin merkezden uzak ufak kasabalarında adres belirtilerek açılır. Mesela muğla datça, artvin borçka, malatya pötürge, mardin midyat vs vs vs...
Yani genelde görme imkanınız olmaz:)
İlanlarda sadece mesaj gönder butonu aktif olur! Telefon no gözükmez.
Mesaj atarsanız işim yoğun şu numaraya yazın diye cevap gelir. Numaraya mesaj yazarsanız nerdeyse satılmak üzere olduğunu 100-200-500 kapora gönderirseniz bekleteceğini söyler. Sonrası malum...

Düşen var mı? Ucuza mal almaya yeltenen köylü kurnazları ve gerçekten iyi niyetli arkadaşlarımız muhtemelen düşüyorlar, çünkü nerdeyse bir buçuk senedir takipteyim, her gün ilan açılıyor. Adamlar bildiğiniz mesai yapıyorlar burda:)

Uzun lafın kısası, gece rahat uyumak istiyorsanız uzak durun...
  • artci sarsinti  (16.06.20 20:20:26) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.