[]

Ev sigortasi - Dask

Eski bir binada bir evimiz var. Dask yaptirdik diyelim. Evin bedeli 500bin olsa, olasi bir deprem durumunda hasar görürse, sana 100 bin tl civari veriyormus.
Ben eve düzgün bir deprem sigortasi yaptirmak istiyorum. Evde ben yasamiyorum o nedenle esyalar icin degil de, bina yikilirsa evin tutarini alabilecegim bir sigorta var midir, nedir?
Bir de evin degeri sigortada nasil belirleniyor. Benim ödeyecegim tutara göre mi ne kadar geri alacagim belli oluyor. Yoksa tapu rayic bedeline göre mi belirleniyor, cünkü bu bedel de genelde evden daha düsük gözüküyormus.
Simdiden tesekkürler cevaplar icin.

 
evin bedeli arsa dahil 500 bin lira. yeniden yaptırırsanız 100 değil belki 200 bine tekrar yapılır. yani deprem sonrasında 500 bin lira yerine evinizin yerine bir ev yapılacak yine ve bunu yaptırmak için para lazım. dask'ın mantığı biraz bu.

ayrıca ev sigortası yaptırabilirsiniz. sigortada riski siz belirlersiniz. 500 bin lira alacağım derseniz ona göre prim çıkar. ayrıca genel olarak eşya, elektronik eşya, su basması, hırsızlık gibi risklere göre de sigorta yaptırabilirsiniz.
  • ozdek  (14.06.20 22:53:01) 
@ozdek dask'in mantigi kismini tam anlamadim. dask o zaman bana evin yeniden yapilmasi icin bir bedel veriyor. diyelim 100bin. ama belki de ev 200bine yeniden yapilacak, kalani kendim karsiliyorum degil mi? bunu mu kastettiniz?
ev yeniden yapildiginda o binada yine bir daire alip alamamam vs de mütahhit ile olan anlasmaya bagli oluyor herhalde degil mi?

  • kaputt  (14.06.20 22:58:47) 
dask devletin belirlediği inşaat yapım maliyetinden evin tapudaki m2 sine göre bir ödeme yapıyor.
atıyorum ev 100 m2 devlet de 1000 tl dediyse 100 bin tl ödeniyor.

deprem sonrası siz müteahhite kat ya da dare karşılığı vermeyeceksiniz. parasını ödeyip aynı şekilde yaptıracaksınız. dolayısıyla eski hakkınız neyse o sizin olacak. tabi ki para az gelirse müteahhite bir daire verme vs yollarına da gidilebilir o tamamen o zamanki şartlara bağlı. devlet size sosyal konut yaptıracak para öder. siz lüks olsun derseniz aradaki farkı müteahhite verirsiniz. ya da müteahhit size teklifle gelir daire m2 leri düşer ama herkes para ödemeden bir daire sahibi olur. gibi gibi gibi..
  • ozdek  (14.06.20 23:04:09) 
www.dask.gov.tr adres
nde görülebileceği üzere 2020 için azami teminat 240 bin tl imiş.

şu 100 bin lira konusunu netleştirelim yani. 240 mış.

ama burada yine sigorta mantığı işler yani sigorta eksperi zarar görülen miktar kadar ödeme yapar. kafanız net olması açısından bina yerle bir olduysa yani yıkıldıysa 240 bine varan bir ödeme yapar. ama bunu yine devletin belirlediği yapım masrafı ve sizin tapu m2 vs şeklinde hesaplayarak yaparlar.
  • ozdek  (14.06.20 23:08:01 ~ 23:08:44) 
DASK Sigorta Primi ve Sigorta Bedeli Hesaplama sayfasindan evin bilgilerini girdim bana sunlari cikardi:

Sigorta Bedeli:136.080,00 TL
Sigorta Primi:294,89 TL

Bu su demek mi, ben yillik 294 tl ödeyecegim. Ev depremde yikilirsa da ev icin 136bin alacagim ve bununla evi yeniden yaptiracagim.

Peki eksisözlükte filan okudugumda dask'tan cok az para alabildiklerini yazmislar. ne olunca bu oluyor. ben binada bir ekspertiz kontrolü yapildigini sanmiyorum. cünkü riskli cikarsa bina yikilmak zorunda galiba. bununla ilgili bir durum mu?

edit: 240bin yazmissiniz bunu simdi gördüm.
  • kaputt  (14.06.20 23:17:11 ~ 23:18:29) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.