[]

Nasıl yaşayacağımızı, sosyal hayatımızı Bilim Kurulu nun belirlemesi

Bilim kurullarının dediklerinin yapılıp yapılmadığı ayrı bir tartışma ama benim merakım şu ya da şu konuda fikirlerinizi merak ediyorum; maske tak, uzak dur, havuza girme seyahat etme şunu yap bunu yapma şeklinde tüm hayatın düzenini Bilim Kurulunun(bizim bilim kurulumuzu kast etmiyorum sadece) belirlemesi özgürlük kavramına aykırı değil midir?




 
1) Bilim kurulu tavsiye verir.
2) (bkz: toplum sağlığı)

  • archmage mahmut  (14.06.20 01:02:39) 
iyi diyorsun ancak şöyle de bir şey var; "bir kişinin özgürlüğü başka birisinin özgürlüğünün başladığı yerde biter".

sen belirtilen 'tavsiyelere' uymadığın için başkasına zarar verdiğin noktada onların özgürlük alanına girmiş oluyorsun. sağlıklı yaşama hakkı, rahat nefes alma hakkı, belki de hayatta kalma haklarını gaspedeceksin. bu noktada senin de bu insanların özgürlüklerini tehlikeye atma/ kısıtlama ya da tamamen ortadan kaldırmaya hakkın yok. sen daha özgür yaşayacaksın diye başkasının özgürlüğünü eksiltemezsin/ kısıtlayamazsın.
  • not sure if serious  (14.06.20 02:22:02) 
Evde durmayan bir kişi başka kişinin özgürlüğüne engel değil ki? Evde durmayan birisi kapı kapı dolaşıp kapıyı açan kişilerin suratına öksürmüyorsa başkasının özgürlüğüne tecavüz olarak nitelendirilemez.
Burada mühim olan nokta evde durup durmamak değil; sormak istediğim bunu belirleyenin Bilim kurulu olması. Ortaçağ dönemi kiliseleri gib

  • trgydl  (14.06.20 03:36:05) 
Aynen, özgürlük kavramına aykırı, ortaçağ gibi. Ama bilim kurulunun önerilerini umursamadan böyle pimi çekilmiş bomba gibi etrafta gezen tipler yüzünden birçok insanın(başta sağlık personelleri, cezaevi personelleri) ailelerinden uzak kalmasında, saatlerce o koruyucu ekipmanlar içinde zar zor nefes alıp efor sarf etmesinde, hatta ölmesinde hiç sorun yok; yeter ki özgür ruhlu modern insanımız gönlünce gezsin, eğlensin, 3-5 ay dişini sıkmasın. Bir sağlık personeli olarak böylelerine önermek istediklerim tam olarak şunlar: Maske takmayın siz. Hatta gidip caddeleri yalayın. Doğal seleksiyona muhtacız.

Not: Evde durmayan ve önerilere uymayan, belki de taşıyıcı biri mecburiyetten(mesela işe gitmek için) dışarıda olan birçok kişiyi enfekte edebilir. Onun enfekte ettiklerinin çalışma arkadaşları, aileleri enfekte olabilir. Bu kişilerin işe gidip gelirken mecburen kullandıkları toplu taşımadaki birçok kişi enfekte olabilir. Sonra onların çevresi. Sonra onların da çevresi. Virüs böyle böyle yayılıyor. Tehlikenin boyutu büyük. Bilim kurulunun yaptığı şey süreci kısaltmak ve toplum sağlığını korumaya çalışmaktan başka bir şey değil. Covid 19'un bir halk sağlığı sorunu olduğunu kavrayın artık lütfen ve bencilliğinizi bir süre olsun bir tarafa bırakın.
  • siyah noktali film  (14.06.20 07:49:34) 
İnsanın aptal olmayı seçme özgürlüğünü destekliyorum. Cevabım sizin sorunuza ama sizi kastetmiyorum yanlış anlamayın.


  • Fusha  (14.06.20 08:49:35) 
kesinlikle katılıyorum. tamamen saçmalık ve özgürlüğümüzü kısıtlıyorlar.

aynı şekilde ben de içip içip sarhoş olup arabayla sürat yapma özgürlüğümün kısıtlanmasından şikayetçiyim.

yahu kime ne ben kendim içiyorum. içki tamamen bana etki ediyor. ben içince başkasının karaciğerine bir şey olmuyor. kendi vücudum. benim özgürlüğüm. araba benim arabam. sana ne? başkasına ne? ama yapamazsın da yapamazsın. ne alaka ya?

e ben bu arabayı her gün işe gidip gelirken zaten kullanıyorum aynı yolda. aynı mahallede sürekli araba kullanıyorum. o zaman yasak yok ama... işe gidip gelirken kimse yasaklamıyor arabayı. ama gece içki içip yol boşken ara sokaklarda süratli kullanayım diyorum hemen lölölö.

bir kulak arkamız kaldı valla karışmadıkları. çok doluyum.
  • levpontryagin  (14.06.20 08:55:24) 
bu gozle bakarsak ceza kanunu, medeni kanun, anayasa ... bunlar da senin sonsuz ozgurluklerini kisitliyor cunku aslinda sonsuz ozgurlugumuz yok. olmamasi da bir noktada iyi bir sey, aksi halde nasil davranmasi gerektigini bilmeyen geri zekalilar yuzunden surekli basimiza bir seyler gelebilir ve sonrasinda o geri zekalilarin savunmasi "bunu yapmakta ozgurum" olurdu ve ne yazik ki hakli olurdu. toplumsal hayatin her bakimdan saglikli devam edebilmesi icin bu tur kurallar sart maalesef.


  • in vino veritas  (14.06.20 09:15:46 ~ 09:16:26) 
Değildir.
Bir yere vatandaş olarak bağın varsa o yerin kanunlarını bilmesen ve hatta kabul etmesen de sorumlusun.
Yasaklı günlerde bir şekilde yasağı delenler, 3000 küsür TL ceza aldıklarında o an herhangi bir hukuki dayanağı olmayan özgürlüklerinin kendilerine ne pahalıya patladığını gördüler.
  • Erva  (14.06.20 10:04:35) 
saat 10 da alkol satışı yasak, parklarda içmek yasak. alkol ruhsatları iptal vb bir sürü yasağı sadece bir kişi belirlemiyor mu? özgürlük kavramına aykırı değil mi?


  • mikahakkinen  (14.06.20 11:07:41) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.