[]

Diğer imparatorluk kurabilmişken Afrikalılar neden kuramamış?

arkadaşlar sorum basit ve cahilce, ama şunu merak ediyorum sömürge öncesi dönemde veya görece insanlık tarihinin başlarında neden Afrikalı ülkeler ve milletler hiçbi savaşta(en azından benim bi parça bilgimle bildiğim kadarıyla) öne çıkmamış, veya art arda hep yenilmişler? asyadakiler, asyadakiler doğru düzgün sömürülememişken neden afrikayı talan edebilmişler?


aslında bağlantılı ama asıl sorum şu; tarihte hem asyalı hem avrupalı ülkelerden çok güçlü ve yayılımcı imparatorluklar çıkmışken arika'dan neden çıkmamış?

 
Bunu çok farklı şeylere bağlayan yazılar var. Aklımda kalanları yazıyorum.
Barınma ihtiyacı olmayan ulusların ilerleyemeyecegini on görenler var. Afrikalının ev yapması için bir sebep yok. Başına iki yaprak kafi. Ev yapamayan fabrika da yapamaz.
Sivrisineğe bağlayan var. Hem hayvanları hem insanları uyuşturuyor. Sürüye zarar veriyor.
Sicaklara bağlayan var. Diyor ki soğuk iklim toplulukları her zaman sıcak iklim topluluklarına hükmeder. Sıcak iklimdekileri uyuşuk buluyor.
Bana kalırsa en önemli nedenlerinden biri yazı. Yazıya geçiş çok çok zaman alıyor. Sözlü kültür gelişmiyor. Aktarılamıyor. Bu yüzden gelişme sağlanamıyor.
Şimdi mutlaka binbir sebep gelecektir benim aklıma gelmeyen. Özetle benim bilgim şu yonde:
- iklim
- sivri sinek
- sözlü kultur
  • allah yazdiysa bozsun  (14.06.20 00:12:08) 
Bilgi sahibi değilim ama tahminde bulunacak olursam, çok fazla kabilelere bölünmüş olmaları derdim.


  • Fusha  (14.06.20 08:52:06) 
Tüfek mikrop ve Çelik kitabı ve belgeselinde bu sorunun cevabını incelenmiştir. Sonuç olarak yerleşik hayata geçip tarım ve hayvancılık yapan ilk coğrafya Mezopotamya. Tarım ile mülkiyet kavramı yerleşik hayat ile sosyalleşme ve güvenlik korunma kavramı bir sonraki aşama savaş ortaya çıkıyor. Savaş ile birlikte daha düzenli hayat organizasyon ve bir arada yaşamanın gücü ortaya çıkıyor. Savaş ve mücadele rekabetçi ortam sunuyor. Bunlar öyle 3 5 senede olmuyor.


  • Fritz-X  (14.06.20 10:01:11) 
çok güzel soru.

benimde tahminim yerleşik hayata geç girmesi.
şu an bile hala afrika'da medeniyein gelmediği yerler var.
  • alt4y  (14.06.20 10:06:34) 
bunun cevabı için sayfalarca yazmak lazım.

(bkz: tüfek, mikrop ve çelik)
(bkz: sapiens)
  • lancelot du lac  (14.06.20 12:29:27) 
1
buraya yazılanların hakları Sir Anthony Hopkins'e aittir.
yazan eden compumaster, ilgilenen eden fader
modere edenler angelus, Artibir, aychovsky, baba jo, basond, compumaster, deckard, duyulmasi gerektigi kadar, fader, fraise, groove salad, kahvegibi, kaymaktutmayansicaksut, kibritsuyu, monstro, pandispanya, robin, ron dennis
bu sitede yazılanların hiçbiri doğru değildir. site içeriği küçükler için sakıncalı olabilir. yazılardan yazarları sorumludur. kaynak göstermeden alıntılanamaz. devlet tarafından atanmış bir kurumun internet üzerinde kimin hangi bilgiye ulaşıp ulaşamayacağına karar vermesi insan haklarına aykırıdır. web siteleri kullanıcıların istekleri doğrultusunda bağlandıkları yerlerdir. kullanıcılar isterlerse bir web sitesine bağlanmayabilirler. bu güçleri ve imkanları mevcuttur. bir kullanıcı bir siteye bağlanmak istiyorsa bu onun tercihi ve hakkıdır. bağlanmak istemiyorsa bu yine onun tercihi ve hakkıdır. halkın kendisine hizmet etmesi için görevlendirdiği kurumlar hadlerini aşıp halka neye ulaşıp ulaşmayacağını bilmeyen cahil cühela muamelesi edemezler. ebeveynlerin çocuklarını sakıncalı içeriklerden koruması için çok sayıda bedava ve ücretli yazılım mevcuttur. bu yazılımlar bir web tarayıcısını kullanmaktan daha karmaşık teknik bilgi gerektirmemektedir. devletin milletini küçük düşürmesi ve ebleh yerine koyması yasaktır. Skimlinks ile linkler üzerinden yönlendirme payı alınmaktadır.